Geçen haftaki 'Bir Kuşak Bir Yol mu, Bir Kuşatma Bir Yolma Projesi mi?' başlıklı yazımıza, kendi adıma hepsinden istifade ettiğim, farklı eleştiriler geldi.
Hakkında
2019 yılı yeni bir başlangıç oldu, Allah nasip ederse bundan sonra OGÜNHABER'de siz değerli dostlarla beraber olacağız.
Son birkaç yıldır Doğu Türkistan'da yaşananlar meseleyi Çin'in bir içişleri problemi olmaktan çıkarmış, bütün dünyanın gözlerinin bölgeye çevrilmesine neden olmuştur. Bununla beraber bölgede yaşananlara dair birçok provokatif ve manipüle edilmiş haber, haber görseli ve bilgi paylaşımının ortaya çıkardığı bilgi kirliliğini de had safhaya ulaşmış durumdadır.
İsa Yusuf Alptekin Vakfı olarak kardeş vakıf ve derneğimiz Doğu Türkistan Vakfı ve Doğu Türkistan Genlik Derneğimizin müştereken tertip ettikleri "yetim ve öksüz Doğu Türkistanlı evlatlarımızın sünnet organizasyonu" vesilesiyle tanışma fırsatı bulduğumuz Cengiz Aygün beyefendi bunca olayın yaşandığı ve birçok bilgi kirliliğinin bulunduğu Doğu Türkistan konusunda OGÜNHABER'de yazmamızın isabetli olacağından bahsedince bizlere de teklifi değerlendirmek düştü. Cengiz Aygün beyefendiye bu vesile ile teşekkür ediyorum. Evet, hem zamanı hem de yeri itibariyle isabetli olduğunu düşündüğüm bu mecrada, bundan sonra, şimdilik haftada bir yazı ile, siz değerli okurlarımızın karşısında olacağım. Tabi Doğu Türkistan başta olmak üzere Çin, Uzak Doğu Asya, Asya-Pasif ve Türk Dünyasını da es geçmeden…
Hayırlar getirmesi temennilerimle… Rabbim utandırmasın…
Doç. Dr. Ömer Kul kimdir?
Arsin / Trabzon’da doğdu (1973). Bursa İmam-Hatip Lisesi’nden (1991) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden (1997) mezun oldu. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “XV-XVI asırlarda Köprülü/Titov-veles Kazası (1453-1544)” başlıklı teziyle yüksek lisansını (2000), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde "Osman Batur ve Doğu Türkistan Milli Mücadelesi (1941-1951)” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi (1997-2000), Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği yaptı (2000-2002-2010-2012). Halen İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesidir ve Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı ve Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreterliği görevlerini de yürüten Ömer Kul, evli ve iki evladı vardır. Ömer KUL'un çalışmaları daha ziyade Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve Çin üzerine yoğunlaşmıştır.
Doç. Dr. Ömer KUL'un yayınlanmış çalışmaları;
1- Esir Doğu Türkistan İçin-1 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2010),
2- Esir Doğu Türkistan İçin-2 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2008),
3- Baturlar: Doğu Türkistan Millî Mücadele Tarihi (1930-1949) (Berikan yay., Ankara 2009)
4- On Yıla Sığan Efsanevi Ömür: Osman Batur Han (Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yayını, İstanbul 2011),
5- 100 Soruda Doğu Türkistan (Rumuz yayınları, İstanbul 2017) başlıca eserleridir.
6- Muhteşem Süleyman’ın I. Viyana Kuşatması (BKY, İstanbul 2006 ),
7- Şu Pontus Dedikleri (Togan Yay., İstanbul 2008)
-
Kuşak-Yol Projesi'ne dair tedbirler…
-
'Bir Kuşak Bir Yol' mu, 'Bir Kuşatma Bir Yolma' Projesi mi?
'Asrın projesi' dediler, 'Herkese refah getirecek' de dediler, yetmedi, 'Projenin geçtiği her ülke zengin olacak, halkı ise müreffeh bir hayat sürecek' diye de eklemeyi ihmal etmediler.
-
Rus-Çin ilişiklerinden bir ittifak çıkar mı?
Dünya enteresan bir noktaya, daha doğrusu bir kaosa doğru gidiyor.
-
'Uyguristancılar' bunu görmeli…
Tarih, Uluğ Türkistan'da Rus ve Çin siyasetinin temelinin 'böl, parçala, yönet' üzerine kurulu olduğuna dair örneklerle doludur. Maalesef her dönem bu siyasete alet olan Türkistanlılara şahit olunmuştur, olunmaya da devam etmektedir.
-
Bu, daha, iyi günlerimiz, olabilir…
Malum Çin Komünist Parti (ÇKP) yönetimi muhtemelen saltanatını devam ettirebilmek adına tehdit olabilecek her şeye karşı savaş açmış durumda. Tehdit olgusunun gerçeklikle bir alakasının olup-olmadığı ise hiç mi hiç önemli değil.
-
İşgalin 71. yılında 'Vatan için vatandan ayrılanlar'
1949 yılının Eylül ayı…
-
Çin-Hindistan ilişkilerine dair (3)
Çin-Hindistan rekabetinin ABD ve diğer bölge devletlerinin durumuna dair değerlendirmeler yakın gelecekte yaşanacaklara bölge ülkelerinin tavrını görmek açısından da bazı ipuçları verebilir.
-
Çin-Hindistan ilişkilerine dair (2)
Çin-Hindistan İlişkilerinin diğer boyutlarına da ayrıca bu bağlamda değerlendirmek meselenin çok boyutluluğunu anlamada faydalı olacaktır.