Geçen yazımızda 1949 sonrası Tayvan’da Guo-Min-Dang/milliyetçi Çin Partisi lideri Çan Kay-şek’in kurduğu yönetimin Doğu Türkistanlılarla ilişkisini aktarmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise Tayvan’ı biraz daha derinlemesine inceleyeceğiz.
Hakkında
2019 yılı yeni bir başlangıç oldu, Allah nasip ederse bundan sonra OGÜNHABER'de siz değerli dostlarla beraber olacağız.
Son birkaç yıldır Doğu Türkistan'da yaşananlar meseleyi Çin'in bir içişleri problemi olmaktan çıkarmış, bütün dünyanın gözlerinin bölgeye çevrilmesine neden olmuştur. Bununla beraber bölgede yaşananlara dair birçok provokatif ve manipüle edilmiş haber, haber görseli ve bilgi paylaşımının ortaya çıkardığı bilgi kirliliğini de had safhaya ulaşmış durumdadır.
İsa Yusuf Alptekin Vakfı olarak kardeş vakıf ve derneğimiz Doğu Türkistan Vakfı ve Doğu Türkistan Genlik Derneğimizin müştereken tertip ettikleri "yetim ve öksüz Doğu Türkistanlı evlatlarımızın sünnet organizasyonu" vesilesiyle tanışma fırsatı bulduğumuz Cengiz Aygün beyefendi bunca olayın yaşandığı ve birçok bilgi kirliliğinin bulunduğu Doğu Türkistan konusunda OGÜNHABER'de yazmamızın isabetli olacağından bahsedince bizlere de teklifi değerlendirmek düştü. Cengiz Aygün beyefendiye bu vesile ile teşekkür ediyorum. Evet, hem zamanı hem de yeri itibariyle isabetli olduğunu düşündüğüm bu mecrada, bundan sonra, şimdilik haftada bir yazı ile, siz değerli okurlarımızın karşısında olacağım. Tabi Doğu Türkistan başta olmak üzere Çin, Uzak Doğu Asya, Asya-Pasif ve Türk Dünyasını da es geçmeden…
Hayırlar getirmesi temennilerimle… Rabbim utandırmasın…
Doç. Dr. Ömer Kul kimdir?
Arsin / Trabzon’da doğdu (1973). Bursa İmam-Hatip Lisesi’nden (1991) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden (1997) mezun oldu. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “XV-XVI asırlarda Köprülü/Titov-veles Kazası (1453-1544)” başlıklı teziyle yüksek lisansını (2000), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde "Osman Batur ve Doğu Türkistan Milli Mücadelesi (1941-1951)” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi (1997-2000), Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği yaptı (2000-2002-2010-2012). Halen İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesidir ve Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı ve Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreterliği görevlerini de yürüten Ömer Kul, evli ve iki evladı vardır. Ömer KUL'un çalışmaları daha ziyade Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve Çin üzerine yoğunlaşmıştır.
Doç. Dr. Ömer KUL'un yayınlanmış çalışmaları;
1- Esir Doğu Türkistan İçin-1 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2010),
2- Esir Doğu Türkistan İçin-2 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2008),
3- Baturlar: Doğu Türkistan Millî Mücadele Tarihi (1930-1949) (Berikan yay., Ankara 2009)
4- On Yıla Sığan Efsanevi Ömür: Osman Batur Han (Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yayını, İstanbul 2011),
5- 100 Soruda Doğu Türkistan (Rumuz yayınları, İstanbul 2017) başlıca eserleridir.
6- Muhteşem Süleyman’ın I. Viyana Kuşatması (BKY, İstanbul 2006 ),
7- Şu Pontus Dedikleri (Togan Yay., İstanbul 2008)
-
Tayvan'a dair-2
-
Tayvan'a dair-1
Tayvan hakkında bugüne kadar çok şey merak etmeme rağmen, içten içe 1949 sonrası Doğu Türkistan’dan göç ve akabinde yaşananlardaki tutumları sebebiyle Tayvan yönetimlerine pek hoş da bakmamışımdır.
-
Merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler: Çinlilerle hasbihal-3
Son iki yazımızda Çinlilerin Doğu Türkistan, Türkiye, Çin Komünist Parti yönetimi, dünya siyaseti, Çin Wuhan virüsü ve gelişen olaylarla ilgili düşüncelerini sizlerle paylaşmış, bir nevi durum analizi yapmaya çalışmıştık. Konuyla alakalı bu üçüncü yazımızda da çok enteresan bilgilerle karşılaşacaksınız.
-
Merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler: Çinlilerle hasbıhal-2
Bir önceki yazımızda Çinlilerle yaptığımız görüşmelere yer vermiş ve bu konuya devam edeceğimizi ifade etmiştik. Ulaştığımız ilginç bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
-
Merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler: Çinlilerle hasbıhal-1
Uzun yıllardır Doğu Türkistan, Çin ve Uzakdoğu üzerine araştırmalar yapar öğrendiklerimi veya tecrübelerimi yazıya dökerek ilgilenenlerin istifadesine sunarım. Geçen uzun sürelerin ardından bir şeyi eksik yaptığımı düşünerek tamamlamak diyetine düştüm.
-
Tehlikenin farkında olamamanın dayanılmaz hafifliği…
Çin, başındaki saç telinden ayağındaki tırnak ucuna kadar bir tehlikedir ve şayet onu tanımadan bir ilişkiye girerseniz cidden nelerle karşılaşabileceğinizi hayal bile edemezsiniz.
-
Her şerde bir hayr…
Son üç aydır dünya, Çin’in vurdumduymazlığı yüzünden, bir bela ile karşı karşıya. Adına genel bir tabir olarak 'Koronavirüs/Covid-19' dense de şahsi kanaatim 'Çin Wuhan Virüsü' olarak adlandırılmasının daha doğru olduğu yönündedir.
-
Çin’de neler oluyor? Xi Jin-ping ve ÇKP
Çin'de bilhassa son 10 yılda yaşananları doğru analiz edebilmenin yolu Xi Jin-ping ve Çin Komünist Partisi (ÇKP)'ni anlamaktan geçmektedir.
-
Vatan ve Millet davasına adanmış bir ömür: Dr. Mesut Sabri Baykozi (1887-1952)
Doğu Türkistan’ın 20. asır siyasi tarihine adını altın harflerle yazdırmış şahsiyetlerin en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz Dr. Mesut Sabri Baykozi’dir.
-
Yol yakınken…
Yıllardır anlatıyoruz;