Asya'nın hatta dünyanın hem coğrafi, hem nüfus hem de ekonomi bakımlarından en büyük devletlerinden ikisi Çin ve Hindistan.
Hakkında
2019 yılı yeni bir başlangıç oldu, Allah nasip ederse bundan sonra OGÜNHABER'de siz değerli dostlarla beraber olacağız.
Son birkaç yıldır Doğu Türkistan'da yaşananlar meseleyi Çin'in bir içişleri problemi olmaktan çıkarmış, bütün dünyanın gözlerinin bölgeye çevrilmesine neden olmuştur. Bununla beraber bölgede yaşananlara dair birçok provokatif ve manipüle edilmiş haber, haber görseli ve bilgi paylaşımının ortaya çıkardığı bilgi kirliliğini de had safhaya ulaşmış durumdadır.
İsa Yusuf Alptekin Vakfı olarak kardeş vakıf ve derneğimiz Doğu Türkistan Vakfı ve Doğu Türkistan Genlik Derneğimizin müştereken tertip ettikleri "yetim ve öksüz Doğu Türkistanlı evlatlarımızın sünnet organizasyonu" vesilesiyle tanışma fırsatı bulduğumuz Cengiz Aygün beyefendi bunca olayın yaşandığı ve birçok bilgi kirliliğinin bulunduğu Doğu Türkistan konusunda OGÜNHABER'de yazmamızın isabetli olacağından bahsedince bizlere de teklifi değerlendirmek düştü. Cengiz Aygün beyefendiye bu vesile ile teşekkür ediyorum. Evet, hem zamanı hem de yeri itibariyle isabetli olduğunu düşündüğüm bu mecrada, bundan sonra, şimdilik haftada bir yazı ile, siz değerli okurlarımızın karşısında olacağım. Tabi Doğu Türkistan başta olmak üzere Çin, Uzak Doğu Asya, Asya-Pasif ve Türk Dünyasını da es geçmeden…
Hayırlar getirmesi temennilerimle… Rabbim utandırmasın…
Doç. Dr. Ömer Kul kimdir?
Arsin / Trabzon’da doğdu (1973). Bursa İmam-Hatip Lisesi’nden (1991) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden (1997) mezun oldu. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “XV-XVI asırlarda Köprülü/Titov-veles Kazası (1453-1544)” başlıklı teziyle yüksek lisansını (2000), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde "Osman Batur ve Doğu Türkistan Milli Mücadelesi (1941-1951)” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi (1997-2000), Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği yaptı (2000-2002-2010-2012). Halen İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesidir ve Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı ve Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreterliği görevlerini de yürüten Ömer Kul, evli ve iki evladı vardır. Ömer KUL'un çalışmaları daha ziyade Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve Çin üzerine yoğunlaşmıştır.
Doç. Dr. Ömer KUL'un yayınlanmış çalışmaları;
1- Esir Doğu Türkistan İçin-1 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2010),
2- Esir Doğu Türkistan İçin-2 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2008),
3- Baturlar: Doğu Türkistan Millî Mücadele Tarihi (1930-1949) (Berikan yay., Ankara 2009)
4- On Yıla Sığan Efsanevi Ömür: Osman Batur Han (Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yayını, İstanbul 2011),
5- 100 Soruda Doğu Türkistan (Rumuz yayınları, İstanbul 2017) başlıca eserleridir.
6- Muhteşem Süleyman’ın I. Viyana Kuşatması (BKY, İstanbul 2006 ),
7- Şu Pontus Dedikleri (Togan Yay., İstanbul 2008)
-
Çin-Hindistan ilişkilerine dair (1)
-
Çin ile ilişkilerimiz (!)
Bilindiği üzere devletler arasındaki ilişkilerde temel prensip 'karşılıklı mütekabiliyet' üzerine kuruludur.
-
Biz bu tiyatroyu daha önce de seyretmiştik…
Doğu Türkistan’da 21. yüzyılın insanlık dramı yaşanırken, meselenin çözümünden ziyade enteresan bir şekilde taraf olanlar veya olmayanların konuşulduğu bir süreç yaşamaktayız.
-
Bizi görün ibret alın…
Yıl 1917, Rusya'da Bolşevik devrimi olmuş, Çarlık siyasetinden bıkan Batı Türkistan halkı, biraz da Bolşeviklerin sloganları yüzünden, ortak bir gelecek kurabilmenin hülyasına düşmüşlerdi.
-
Daha kaç aile parçalanacak?
Daha kaç sebi, yetim ve öksüz kalacak?
-
Gün, taraf olma günüdür…
Doğu Türkistan, Türk milletinin neşet ettiği, devletler kurduğu, bölge insanının İslam dinine girmesinden sonra da dünya kültür ve medeniyetine sayısız eserler bıraktığı 1 milyon 824 bin 418 km2 büyüklüğünde bir vatan toprağıdır.
-
Vefat yıldönümlerinde iki güzide dava ve gönül insanı; Mehmet Emin Buğra, Arslan Alptekin
Mehmet Emin Buğra Bey'i tanıma şansımız olmadı. O büyük dava adamının yaptıklarını okuyarak vedahi bizzat tanıyanlardan dinleyerek öğrendik. Arslan Alptekin'i ise bizzat tanıma, sohbet etme, Buğra Bey ve dava arkadaşlarını ondan dinleme bahtiyarlığına eriştik.
-
Yıkılan camiler, yerlerinden edilen insanlar…
iuyghur.com internet adresinde araştırmacı gazeteci Habibullah İzchi imzasıyla yayınlanan makalede son dönemlerin çok tartışılan Doğu Türkistan'da yıkılan camilere dair bilgiler mevcut.