TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
Okan Geçgel

Okan Geçgel

Kalkınma yerelden başlar..

Ülkemiz Kent ölçeğine geçiş yapan değişim ve gelişim yarışında yerel yönetimlerin sorumluluğu da işlevi de değişiyor, kaçınılmaz olarak. Sağlıklı ve sürdürülebilir gelişme ve kalkınmanın da kilit bir noktası var: yöreyi, kenti ve insanını doğru analiz etmek.
Kalkınma yerelden başlar..
Hızlı bir değişimin yaşandığı dünyada artık sınır kavramı ortadan kalkmış ve özellikle rekabetçi bir anlayış ortaya çıkmıştır. Bu rekabetçi ortamda dünyada artık ülkeler değil kentler birbirleri ile yarışır duruma gelmiştir. Kentlerin yarış halinde olduğu günümüzde kentleri geleceğe hazırlayan yerel yönetimlerin ve yöneticilerinin önemi artmıştır.

Belediyecilik anlayışlarında da büyük bir değişimin yaşandığı günümüz koşullarında yerel yönetimler yalnızca klasik belediye hizmetlerini yerine getirmekle yetinmemelidirler. Gerek istihdam gerek şehircilik gerek kültürel ve sosyal dönüşüm ve gerekse de yerel kalkınma açısından iyi bir önderlik yapmalıdır. Yörenin ekonomik kalkınma çabalarına önderlik edecek belediyenin, öncelikle kendi yöresini çok iyi tanıması, kendi yerel değerlerini, üretim faktörlerini, dinamiklerini çok yönlü analiz etmesi ve bu doğrultuda sürdürülebilir kalkınmanın yol haritasını belirlemesi gerekir. Ancak sürdürülebilir kalkınma, sadece ekonomik kalkınma olarak algılanmamalı. Çevre, turizm, eğitim, tarım, hayvancılık, sosyal ve kültürel doku gibi bütün değerler ve bileşenler bir bütün olarak değerlendirilip bu değerlerin artı ve eksi yönleri ayrı başlıklar halinde ortaya konmalıdır. Bu artı ve eksi yönlerin ortaya koyduğu veriler ışığında belediyelerin öncülüğünde ancak mutlak suretle üniversite, özel sektör ilgili kurum, kuruluş ve bakanlıklarla iş birliği içerisinde gerekli adımlar atılmalı ve yatırımlar yapılmalıdır.

Kentlerin kalkınmanın kilit taşını oluşturduğu bu çağda kentlerimizin cazibesini ve yerel değerlerin katma değerini artırmaya yönelik yapılacak kalkınma hamlelerinin yerel yönetimlerin öncülüğünde yapılması; yeni istihdam alanlarının oluşturulması, yerel kaynakların değerlendirilmesi ve belediyelerin güçlendirilmesi noktasında da artı bir değer sağlayacaktır. Bu da yerel yönetimlerin marka kentler oluşturma hedeflerine ulaşmalarına ivme ve farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

"Kalkınma yerelden başlar" sözünden yola çıkarak yerel yönetimlerin dahil edilerek yapılacak sürdürülebilir yerel kalkınma hamlesi ile sadece yerel yönetimler değil, kentler, bölgeler ve tüm Türkiye kazançlı çıkacaktır.
Selam ve dua ile..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın