TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09

Akıllı şehir yolculuğu (XVI) İNTETRA

Geleceğe giden yolda, 'yapılmayanı yapan' global yüksek teknoloji şirketi...
Akıllı şehir yolculuğu (XVI) İNTETRA
"Akıllı Şehir yolculuğu dizisini Özel Sektör ve Büyükşehirler içinden Akıllı Şehir Bileşenlerinin bir/birkaçına odaklanmış olanları, bu konularda projeler üretenleri, hayata geçirilmesine katkı koyanların kimler/hangileri olduğunu başarı hikayeleri ile sizlere tanıtmak ve bu projelerin sağlayacağı faydaların analizini yapan/yapacak olan üçüncü gözlere yani Akıllı Şehir yapılanmasını bilen/yeni öğrenen kullanıcılara ve gelecek nesillere akıllı teknolojilerle sürdürülebilir fayda sağlamanın yollarını göstermek için yazıyoruz/paylaşıyoruz".

Akıllı şehir yolculuğu yazı dizimizin bu haftaki konuğu;
2005 yılında Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulmuş olan ve kurulduğu günden bu yana ürün çeşitliliğini hızla geliştirerek, global çapta hizmet vermeye başlamış olan "İNTETRA".

Ve İNTETRA, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin üretiminde inovatif çözümler geliştirmek için gelirinin %7'sini AR-GE çalışmalarına ayıran, böylece AR-GE departmanı ile geleceğe giden yolda "yapılmayanı yapma" mottosu ile gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, sürekli daha iyi, daha yararlı, daha özgün ürün ve projeler geliştiren bir teknoloji şirketi.

Bu kapsamda geliştirdiği bütün ürünleri, ISO 9001 kalite standartlarına uygun olup CE sertifikalı olan İNTETRA;
•Değişken mesaj ve trafik işaretleri,
•LED Trafik Şeridi & Hız Kontrol İşaretleri, Kırmızı Işık ve Hız Yaptırım Sistemleri,
•Tünel İçi Acil Durum Bilgilendirme Levhaları,
•Elektronik Gabari Kontrol ve Uyarı Sistemi,
•Trafik Sinyalizasyon Sistemleri,
•Solar ve Elektrik Yol Butonları
•Ve Trafik işaretlerinin üretimini ve uygulamasını yapmaktadır.



İNTETRA, kaliteye verdiği önem ve kullandığı son teknoloji sayesinde,
Ve ayrıca 2015 yılında grup şirketi TETRA HGS kurularak Otoyol Ücret Toplama Sistemi çalışmaları gerçekleştirilmiş ve Türkiye'deki tüm otoyollarda hizmet vermeye başlanmış, 2019 yılında Batı Avrupa ve İskandinavya Pazarında Entegre Akıllı Ulaşım Çözümleri sunacak, Proje ve İş Geliştirme yapacak SAI (Scandinavian Automation Intelligence) şirketi Danimarka'da kurulmuş ve tüm bu şirketler Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında tasarımdan geliştirmeye, üretimden projelendirmeye, uygulamadan entegrasyona kadar uçtan uca çözüm sağlayan yüksek teknoloji entegratörü grup şirketleri olarak yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedirler.



İNTETRA'nın ana faaliyet alanı Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)'dir ve Ülkemizde ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmektedir.



Önümüzdeki dönemlerde AUS alanında yapay zeka tabanlı ürünlerin yaygınlaşacağını öngören İNTETRA öngörülerinde özellikle sürücüsüz araçlar ve toplu taşıma sistemlerinin gündemde olacağını, bunun için gereken altyapı ve insan davranışları üzerindeki çalışmaların daha da hızlanacağını, bunların yanı sıra yakın gelecekte araç içi gelişecek olan üniteler ile yol kenarındaki sensörlerin haberleşerek birbirleri ile konuşuyor olacaklarını ortaya koymakta ve dolayısıyla, tüm bu konulardaki yenilikçi ürün geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.

Bu kısa tanıtımdan sonra gelin şimdi aşağıdaki başlıklarda İNTETRA ile akıllı şehir yolculuğuna başlayalım:

AKILLI TRAFİK YÖNETİM SİSTEMLERİ

Kesintisiz trafik izleme ve adaptif trafik yönetimi, seyahat sürelerini azaltmaya yarayan çözümler sunabilmek adına kullanılan sistemlerdir.

Büyükşehir merkezlerinde ve otoyollarda yaşanabilmesi muhtemel; anlık kaza, hava şartları değişiklikleri ve yol çalışmaları gibi trafik sıkışıklıklarına neden oluşturan olaylar öncelikli sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Amaç:
Trafik tıkanıklığını en aza indirmek için sürücülerin zamanında ve doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamaktır.



•DEĞİŞKEN TRAFİK İŞARETLERİ

EN12966 Sertifikalı

LED tabanlı küçük ölçekli trafik işaretlerini içerir. İNTETRA Değişken Trafik İşaretleri farklı olaylara göre farklı mesajlar (Hız limitleri, şerit kapamaları, yol çalışmaları, hava durumu vb..) gösterir. Ayrıca, İNTETRA tarafından özel olarak tasarlanan ve dar alanlarda dahi uygulama kolaylığı sağlayan Yuvarlak Değişken Trafik İşaretleri, kentleşmenin gittikçe arttığı bir dünyada, şehirlerin her noktasında uygulanabilirliği ile, insanları anlık olarak uyararak, şehir yaşamını daha düzenli ve güvenli hale getirmektedir.



•KONTROL PANOSU

Hem Değişken Mesaj İşaretleri hem Değişken Trafik İşaretleri için kullanılan İNTETRA özel tasarım kontrol panosu tüm sistem öğelerini kontrol eden birimdir. Renkli LCD ekranı sayesinde kullanıcılara, kullanım kolaylığı sağlamasının yanısıra, sistemin hem uzaktan otomatik olarak hem de manuel olarak kontrolüne imkan verir. Donanımsal ve yazılımsal olarak özel tasarım ile üretilen İNTETRA Kontrol Panoları müşteri tercihine göre esnek dizaynı edilebilmektedir.



•DEĞİŞKEN MESAJ İŞARETLERİ

EN12966 Sertifikalı

Kesintisiz bir trafik ve adaptif yönetimde trafik problemlerini en aza indirmek için kullanılan İNTETRA Değişken Mesaj İşaretleri anlık veri ve olayları ekranlarda yansıtarak sürücüleri önceden uyarır ve alternatif yolların, bilgilerin hızlı bir şekilde sürücülere ulaşmasını sağlar. İNTETRA Değişken Mesaj İşaretleri, sürücülere, farklı trafik işaretlerini ve mesajlarını yüksek kalitede uzun ömürlü LED'ler ile gösterir.

Özel optik lens teknolojisi ile üretilmekte olan İNTETRA ürünleri, en yüksek optik orana ve ışık yansıma korumasına sahiptir. İNTETRA Değişken Mesaj İşaretleri, yeni kullanıcı dostu tak ve kullan entegrasyonu sayesinde diğer kontrol sistemleri ile (meteoroloji istasyonları, araç sayım sensörleri, kameralar, radarlar gibi) kolay bağlantıya imkan sağlar.




•MOBİL DEĞİŞKEN MESAJ VE TRAFİK İŞARETLERİ

Trafik güvenliğinde Özel tasarım Römorklar!
Mobil Trafik Güvenliği Römorkları, yoğun trafiğin, yol çalışmalarının olduğu veya riskli bölgelerde güvenliği arttırmak ve sürücülere bilgilendirme yapmak amacıyla kullanılır.

Şehiriçi ve otoyol kullanımlarında özellikle trafik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak özel tasarımlar yapan İNTETRA, Şehir içi Römork ve Otoyol Römork modelleriyle pazarda önemli bir yer almıştır.



•LED TRAFİK GÜVENLİK LEVHALARI

LED Trafik Güvenlik levhaları, görünürlüğün düşük olduğu bölgelerde, uyarıların olağan durumundan daha çok vurgulanması amacıyla kullanılır. Trafik yönlendirme ve uyarı levhalarına, LED modüller eklenerek belirginleştirilmesi sağlanarak Trafik Standartlarında yeri olan tüm levhalar için uygulanabilmektedir. İNTETRA LED Trafik Güvenlik Levhaları, yaya geçitlerinde, okul geçitlerinde, yol çalışma alanlarında ve keskin virajlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İNTETRA LED Trafik Güvenlik Levhaları güç kaynağı kapalıyken bile görünürlüğü arttırmak için 3M in Diomand Grade yansıtıcılarıyla, özel üretim levhalardır. Hem güneş enerjisi ile hem de elektrik aksamı ile üretilebilmektedir. İNTETRA, en iyi görünürlüğü ve uzun kullanım ömrü sağlamak için ürünlerin ön cephelerinde özel lens kullanmaktadır.



TÜNEL YÖNETİM SİSTEMLERİ

Diğer tüm trafik sistemleri ile karşılaştırıldığında çok sayıda alt-sistem ile birlikte çalışmak zorunda olan sistemlerdir. Kentsel alanlarda ise diğer kontrol sistemleri ile anlık olarak haberleşmesi, çok daha büyük önem taşımaktadır

Amaç:
İNTETRA'nın sürekli geliştirdiği teknolojik ürünlerle tünel güvenliğini en üst düzeye çıkarmaktır.



•DEĞİŞKEN MESAJ İŞARETLERİ

EN12966 Sertifikalı

İNTETRA Değişken Mesaj İşaretleri tünel içi kullanımlarda sürücü güvenliğini ön plana çıkaran, özel mekanik tasarımı ve anlık veri aktarımı için özel elektronik donanıma sahiptir.

Diğer tüm kontrol sistemleri ile kolaylıkla haberleşebilen İNTETRA Tünel içi Değişken Mesaj İşaretleri sürücülere güvenli sürüş için şerit yönetimi, olay algılama ve eksiksiz trafik akışında gerekli olan tüm bilgilendirmeleri anlık olarak verir.



•DEĞİŞKEN TRAFİK İŞARETLERİ

Şerit yönetimi ve hız sınırı uyarılarının sürücülere anlık olarak iletilmesi, Tünel içi yönetiminde sürücü güvenliği açısından büyük önem taşır.

İNTETRA Değişken Trafik İşaretleri, net okunabilir ve güvenilir özel LED teknolojisi ile donatılmıştır. Trafik kurallarının ülkeler ve şehirlerarasında farklılık oluşturacağını bilen İNTETRA, müşterilerinin ve sürücülerin ileride oluşabilecek ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, 30-90 km arasındaki her hız limitini gösterebilen Değişken Trafik İşaretlerini bir standart üretim haline getirmiştir. Ayrıca, İNTETRA Değişken Trafik İşaretleri, Tak-Kullan entegrasyonu sayesinde yol sensörleri, araç sayım, kamera, yangın ekipmanları, yol aydınlatmaları gibi sistemlerle ve diğer sistemler ile kolayca haberleşebilmektedir.

•ACİL DURUM BİLGİLENDİRME LEVHALARI

Tünel içi Acil Durum Bilgilendirme Levhaları, acil durumlarda insanları acil çıkışlara veya acil durum telefonlarına yönlendirmek için kullanılır. İNTETRA Tünel içi Acil Durum Bilgilendirme Levhaları, yansıtıcı kaplamaya sahip olup LED ışıklarla aydınlatma yapar. Yansıtıcı kaplama, tek başına yeterli görünürlük sağlamasına rağmen her tip acil durumda görülebilmesi için ekstra floresan aydınlatmada kullanılmaktadır.



İNTETRA, farklı ülkeler ve tüneller için ihtiyaca göre düşük enerji tüketimli, farklı şekillerde tünel içi acil durum bilgilendirme levhaları tasarlar ve geliştirir.



•YOL BUTONU

Özellikle tünel içlerinde trafik güvenliği için kullanılan İNTETRA LEDli yol butonları, özel CAT-ION dizaynı ile şerit yol ayrımlarını belirginleştirerek görüşün düşük olduğu zamanlarda bile sürücülere rahat bir görüş sağlar. İNTETRA Yol Butonlarında, yüksek ışımalı LED kullanılmaktadır. Ve sabit akım entegresi ile her bir butonun LEDlerinin aynı ışımada yanması sağlanır.




•YOL BUTONU KONTROL PANOSU

İNTETRA Yol Butonu Kontrol Panosu, ön kapağı özel kilit tasarımlı alüminyum döküm gövdeli ve IP67 sınıfında üretilmektedir. EN6100 standardına uygundur. Bir kontrol ünitesine 50-75 adet yol butonu bağlanabilmektedir. İNTETRA opsiyonel olarak müşterilerine zaman, flaş ve senkronize flaş uygulamalarını sunmaktadır.



YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMLERİ

Yolcu bilgilendirme sistemleri sayesinde zamanın ve enerjinin daha verimli kullanımı sağlanır.

Sistemin öne çıkan uygulamalarının başında toplu taşıma araçların ulaşım sürelerinin ve ulaşım güzergahlarının gösterildiği yolcu bilgilendirme ekranları gelir.

Amaç:
Toplu taşımacılığı özendirmek ve gelişimine katkı sağlamaktır.



•YOLCU BİLGİLENDİRME EKRANLARI

İNTETRA Yolcu Bilgilendirme Ekranları; havaalanları, metro, tren ve otobüs duraklarında farklı talep ve ihtiyaçlara yönelik özel olarak dizayn edilmiş ekranlardır. İNTETRA, toplu taşıma sistemlerinde, kullanılan yolcu bilgilendirme ekranlarını tasarlarken özellikle proje ihtiyaçlarına ve gerekliliklerine göre donanımsal ve yazılımsal çözümler sunmaya odaklanmıştır.




•GERÇEK ZAMANLI YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMLERİ

İNTETRA Yolcu Bilgilendirme Ekranları, gerçek zamanlı bilgilendirme yapabilmek adına özel yazılım ile tasarlanmıştır. Bu yazılım ile ana kontrol merkezine kolayca entegre olabilmektedir. Proje bazlı olarak müşterilerimize alternatifli ve esnek çözümler sunabilecek yapıda tasarlanmış olan İNTETRA PID software ile Yolcu Bilgilendirme ekranlarında gerçek zaman ve rota bilgisi verilebilmektedir.



AKILLI OTOPARK YÖNETİM SİSTEMLERİ

Akıllı otopark sistemleri sayesinde park alanlarının optimize edilmesi sağlanır.
Günümüzde, kentleşmede, nüfus artışından dolayı ciddi bir sorun haline gelen otopark problemi ancak iyi bir otopark yönetimiyle çözüme ulaştırılabilir.

Amaç:
Otopark arayan sürücülere erken aşamada verilecek doğru bilgiler ile gereksiz trafik yoğunluğunun önlenmesine fayda sağlamaktır.



•LEDLİ OTOPARK VE DEĞİŞKEN MESAJ İŞARETLERİ

İNTETRA, otopark alanlarında doluluk ve boşluk durumunu kontrol eden sensörleri sayesinde, verilerin İNTETRA yönlendirme ekranlarına aktarılmasını ve bu sayede sürücülere bilgilerin zamanında ulaştırılması yöntemi ile akıllı otopark yönetimi sunar.


•ARAÇ ALGILAMA VE PLAKA OKUMA SİSTEMLERİ

İNTETRA araç algılama ve araç sayım sensörleri sayesinde otopark durum bilgisini, anlık olarak veren yazılımı ile doğru veri üzerinden çalışan sistemler kurar. Sistem entegrasyonuna, plaka okuma sistemlerini de ekleyerek birebir eşleştirme yöntemi ile farklı ücret toplama sistemleri için çözümler oluşturur.



AKILLI ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMLERİ

Trafik akışının kontrol edilmesi, ulaşımın denetlenmesi ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanabilecek kazaların önlenmesi amacıyla kullanılan sistemlerdir.

Kural ihlali yapan araçların, sensörler ve görüntü işleme yazılımları sayesinde araçların sınıfı ya da plakası tespit edilerek ana kontrol merkezine ve Değişken Mesaj İşaretleri üzerinden sürücülere bildirilmesi sağlanır. Teknolojik donanımları, geliştirdiğimiz özel yazılımlar ile birleştirerek tasarladığımız sistemler, en yüksek doğruluk oranında çalışma performansı sunar.

Amaç:
Güvenlik ile alakalı kuralların denetlenmesi, sürücülerin uyarılması ve sürücüye sağlanan görüş desteği ile trafik güvenliğinin arttırılmasında katkı sağlamaktır.



•ARAÇ SAYIM VE SINIFLANDIRMA SİSTEMLERİ

İNTETRA dünya çapındaki partnerleriyle özel tasarım çözümler sunarak otoyolların, ana yolların ve kavşakların emniyet ve güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapar.

İntetra, üstün kaliteli ürünleri ve farklı teknolojileri kullanarak müşteri ihtiyaçlarına göre proje bazlı çözümler sunar.

Bunların arasında, Loop-Dedektörler, Video görüntü işlemcileri, Mikrodalga Radar tabanlı sensörler, Lazer Sensörler, Pasif Infrared sensörler ve ultrasonik sensörler bulunmaktadır.



•ELEKTRONİK GABARİ KONTROL VE UYARI SİSTEMLERİ

İNTETRA Elektronik Gabari Kontrol ve Uyarı sistemi, araçların yüksekliğini tespit ederek aracın yüksekliğinin tehlike oluşturacağı yaklaşan bölgeler hakkında sürücülerin Değişken Mesaj İşaretleri aracılığıyla görsel olarak uyarılmasını sağlar.

Sistem, aşırı yüksek olan aracın resmini çeker ve plaka numarası ile kontrol merkezine, aynı anda Değişken Mesaj İşaretleri aracılığıyla sürücülere uyarı mesajı verecek şekilde çalışır.




•RADAR HIZ UYARI VE PLAKA OKUMA SİSTEMLERİ

İNTETRA radarlı hız uyarı ve plaka okuma sistemi şehir içinde seyahat halinde giden araçların radar ve kameralar ile hız limitleri içerisinde olup olmadığını tespit eden ve kurala uymayan araçların plakalarını Değişken Mesaj İşaretleri üzerinden yansıtarak sürücülerin uyarılmasını sağlar.



İNTETRA Radar Hız uyarı ve plaka okuma sistemi, özel yazılımı ve sistem öğelerinin entegrasyonu ile araç model, renk ve plaka bilgilerini tespit ederek elde edilmiş veriyi depolama yöntemiyle saklayan ve ana kontrol merkezine bildiren bir yapıda kurulmuştur.



KAVŞAK SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ
Günümüzde özellikle küçük ve büyük kavşaklar, otoyol ve bağlantı noktalarında adaptif trafik yönetimi için kullanılan sistemlerdir. Araç ve yaya sayımı sonuçlarına göre yaya ve araç trafiğinin güvenli bir şekilde kesintisiz trafik akışını sağlamak için kullanılır.

Amaç:
Adaptif trafik yönetimine uygun olarak İNTETRA'nın geliştirdiği yeni teknolojiler ile araç ve yaya güvenliğini en üst düzeye çıkartmaktır.



•YAYA GEÇİDİ İKAZ IŞIĞI

Yeni Yaşam Tarzı için Yeni Tasarımlar!

İNTETRA tarafından güvenlik için yeni bir yöntem olarak; günümüzde yayalar gitmeleri gereken yöne değil, telefonlarına bakarak yürür hale geldiklerinden hem muhtemel kazaların önüne geçebilmek için güvenliği arttıran hem de şehrin görüntüsünü yeni bir tasarımla güzelleştiren yaya geçidi ikaz ışığını tasarlanmıştır..



•TRAFİK IŞIKLARI

İNTETRA Trafik Işıkları, uluslararası kalite standartlarına uygun benzersiz ve yenilikçi trafik lambaları tasarlar ve üretir. Buna ek olarak, şehir içi uygulama alanlarında özel tasarımlar da yapmaktadır.




•SİNYALİZASYON VE YAYA BUTONU

Sinyalizasyon sistemlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen İNTETRA Navigator-Konuşan Buton, özellikle engelli insanlar için özel tasarlanmış yaya butonlarıdır. Bu buton hiçbir ilave parça gerektirmeden mevcut sinyalizasyon sistemine entegre olarak araç ve yaya bekleme sürelerini minimuma indirir.

Butonlar üzerinde 360 derece döndürülebilen yön gösterici kabartma ok işareti vardır. Tüm sesli mesajlar istenirse basitçe aktivite edilebilir. İntetra butonlar titreşim özelliği olan darbeye dayanıklı ürünlerdir.


AKILLI AYDINLATMA SİSTEMLERİ

İnsanların konfor ve yaşam kalitesini, doğal çevreyi etkilemeden asgari kaynakları kullanarak arttırmak mümkündür. Küresel ısınma ve kalıcı çözümlere arayış sürecinde, ekonomik ve uzun ömürlü ürünleri yaratmak için enerji tasarrufu sağlayan LED'ler en uygun araçlardır.

Amaç:
Özel LED teknolojisini akıllı aydınlatma sistemlerinde uygulayarak %50-%70 arasında enerji tasarrufu sağlamaktır.



•AKILLI YOL VE SOKAK AYDINLATMASI

İNTETRA, özel LED teknolojisi, yayalar ve araçlar için belli bir rotada iyi görünürlük ve ışık kirliliği faktörünün azaltılmasını sağlar. Akıllı yol ve sokak aydınlatmaları özel tasarımı ile kullanıcılara, wifi ile internete bağlanabilme, telefonu şarj edebilme ve geri dönüşüm özelliği ile çevre dostu olarak tasarlanmıştır.



YOL METEOROLOJİ SİSTEMLERİ


İNTETRA YOL HAVA DURUMU BİLGİ SİSTEMLERİ, uzaktaki noktalardaki mevcut koşullar hakkında bilgi vermek veya belirli ölçümler toplamak için kullanılır; böylece ayrıntılı bir karar süreci izlenebilir. Termal harita oluşturma gibi karar destek çözümleri veya istatistiksel veriler, ajansların daha iyi, daha hızlı hareket etmesini veya yolculara bilgi sağlanmasını sağlayan gelecekteki yol koşullarının tahminlerini sağlar.

İNTETRA, VAISALA'nın yol hava tahliyesi çözümleri ve üstün kaliteli ürünlerinin distribütörüdür.

Çoğu gelişmiş ülkede dahi, kış trafik kazalarında diğer hava şartlarına bağlı felaketlerden daha fazla insan hayatını kaybetmektedir. Yakın yollarda ve uzaktaki otoyollarda mevcut koşulların izlenmesi, kış bakım operasyonlarının gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahiptir. Ulaştırma bakanlıkları, ulaştırma departmanları, şehirler, ilçeler ve ilçelerin hepsi yol hava koşullarını izlemeye ihtiyaç duyar

ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER
Yol hava istasyonları veya RWIS aşağıdaki kış koşullarını izler:

•Buz veya kar oluşumu
•Köprülerde buzlanma
•Siyah buz veya nemin yeniden donması
•Su veya kar kalınlığı
•Sürtünme veya kavrama
•Kimyasal konsantrasyon
•Yüzeydeki donma noktası

VAISALA GUARDIAN
VAISALA GUARDIAN yenilikçi bir Yol Hava Durumu Bilgisi Sistemi (RWIS) olup, düşük maliyetli bir şekilde en uygun kaldırımlara özgü hava durumu bilgilerini size sunmaktadır. Yol hava durumu ile ilgili sorun daima yüksek kaliteli karar verme bilgisi alırken düşük maliyetli bir çözümünün nasıl kullanılacağı olmuştur. VAISALA GUARDIAN, kısıtlı bütçeleri olup en fazla yatırım getirisini arayan kurumlar için eksiksiz bir hava durumu paketidir. Belirsizliğin ortadan kaldırılmasıyla, VAISALA GUARDIAN, essiz seviyelerde hassasiyetle yol koşullarını gerçek zamanlı olarak uzaktan izlemek için bakım ve operasyon personeli yetkilendirir. Yararları, daha iyi kararlar, daha zamanında yanıtlar, en üst seviyede operasyonel verimlilik, düsük maliyetler ve seyahat eden halk için artan güvenlik olarak sıralanabilir.



VAISALA YOL HAVA DURUMU İSTASYONU
Otuz yılı aşkın süredir VAISALA karayolu hava sistemlerini tasarlamakta ve geliştirmektedir.

Rüzgar Hava Haberleşme Sistemleri veya RWIS, kış bakım stratejilerinin kalbi ve dünya çapında karar vericilere hayati önem taşıyan gerçek zamanlı hava koşulları sağlamaktadır. Hava her türlü ulaşım şeklini etkiler.

Karayolu / Pist Hava Durumu Bilgisi Sistemi (RWIS) teknolojisi, otoyol ve havaalanı bakım operasyonları için gerekli kaldırım ve hava koşulları hakkında hayati bilgiler sağlar.

RWIS, bakım ve operasyon personeli, değişen hava koşullarını gerçek zamanlı olarak izlemesini, bilinçli ve zamanında kararlar vermesini sağlar. Bir RWIS sistemi, her biri hava ve kaldırım verilerini toplayan ve yetkili personelin bilgiyi görebileceği merkezi bir konuma rapor veren bir dizi sensör içeren birden fazla bölgeden oluşabilir. VAISALA RWIS istasyonları, mevcut en doğru kaldırım özel hava bilgilerini sağlamak için atmosferik, kaldırım yüzeyi, alt yüzey ve video verileri uzaktan toplamaktadır.

PROJE ENTEGRASYON ÇÖZÜMLERİ

İNTETRA, Akıllı Trafik Sistemleri'nin tüm alt sistemleri ve ürünlerinin kentsel ve şehir içi yol altyapıları için tek bir yönetim sisteminde bütünleştirilmesi için en uygun çözümleri tasarlar. Müşterilerimize komple bir çözüm sunabilmek için optik fiber ve IP/ Ethernet ağ iletişimi için de çözümler tasarlar ve üretir. İNTETRA, akıllı ulaşım, güvenlik ve kontrol merkezi yönetimi için video, ses ve veri iletimine yönelik kapsamlı bir ürün yelpazesine sahiptir.



İNTETRA, zorlu çevre koşullarına dayanabilen dayanıklı, kurulumu kolay, bakım gerektirmeyen cihazlar sunar. İNTETRA'nın ana hedefi ulaşım alanındaki ileri teknoloji çözümlerini tasarlamak, geliştirmek ve üretmektir. Ürün ve sistem tasarımında da uzmanlaşmış olan İNTETRA, ATS ihtiyaçlarınız için komple iletişim altyapısı paketi, SCADA kontrol sistemi, kontrol merkezi yönetimi çözümleri ve entegrasyonu sunar.

İNTETRA, yazılım ve entegrasyon çözümlerini üç ana grupta tanımlıyor:
•Karayolları için Akıllı Ulaşım Çözümleri,
•Tünel Yönetim Çözümleri,
•Kentsel Trafik Yönetim Çözümleri.
•İNTETRA, Modbus, Profibus, TCP / IP ve NTCIP gibi farklı protokollerle çalışma konusunda uzman deneyime sahiptir.

İNTETRA'nın donanımlı çözümlerinden bazıları şunlardır:
•Yüksek Seviyeli Trafik Yönetim Sistemi
•Web Tabanlı Kontrol ve Yönetim Sistemi
•Mobil Cep Telefonu Bilgi Sistemi
•CBS Tabanlı Kontrol Sistemi
•Tünel Otomasyon Kontrol Sistemi
•Şehir içi Kontrol Merkezi Yönetim Sistemi



TETRA Faaliyet Alanı

TetraHGS, Özel ve Devlet Otoyollarında Gişe (Bariyerli-Bariyersiz), Entegrasyon, Serbest Geçiş, Otopark ve Feribot Taşımacılığı ile ilgili tüm gereksinimlerine cevap verecek Ücret Toplama Sistemi çözümleri sunmaktadır.


TETRA Elektronik Ücret Toplama Sistemleri

Günümüze bakıldığında ücretli geçişin olduğu tüm yollarda en yoğun sıkışıklığın ücret toplama noktalarındaki araçların beklemesinden kaynaklandığı görülmektedir. Aynı zamanda bu sorun çok ciddi işletme ve yakıt giderlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan bu sorunların önüne geçme adına en önemli adım, bu noktalarda oluşan beklemelerin önüne geçecek bir çözüm modelinin hayata geçirilmesinin sağlanmasıdır. Bu durum Elektronik ÜTS (Ücret Toplama Sistemi) sisteminin önemini daha da artırmıştır.


Elektronik ÜTS ve yeni nesil ücret toplama sistemi Serbest Geçiş Sistemi ile ücretli yollardaki ücret toplama işlemini elektronik olarak gerçekleştirerek gecikmeyi ortadan kaldırmaktadır. ÜTS Sistemi gişeden geçen araçların etiket ve plaka üzerinden geçiş kayıtlarını kontrol eder ve kayıtlı araç sahiplerini araçlarının durdurulmalarına gerek kalmadan ücretlendirir.

TetraHGS Elektronik Ücret Toplama Sistem çözümleri için çözüm dizaynı, kurulumu, diğer sistemlerle entegrasyonu, Bakım ve İşletme Hizmetleri gerçekleştirmektedir. Ücret Toplama Sistem çözümleri konusunda sahip olduğu tecrübe ile TetraHGS gerekli analizi yaparak en uygun Elektronik Ücret Toplama Sistemini, en yüksek performans seviyesini koruyarak minimum CAPEX ve OPEX gereksinimleri ile en doğru sürede yapar.

Kurulumu yapılan ve aşağıda başlıklar halinde verilen sistemlerin dizayndan kuruluma, kurulumdan bakıma kadar olan tüm hizmetleri doğrudan kendi imkânları ile sağlaması, tüm yazılımları kendi bünyesinde geliştirmiş olması, TetraHGS' yi bu alanda en iyi teknolojiye sahip firma olarak konumlandırmaktadır.

•Ücret Toplama Sistemi Tasarımı
•Serbest Geçis Sistemleri
•Gise Ücret Toplama Sistemleri (Bariyerli-Bariyersiz)
•Gise Entegrasyon ÇözümüSistemleri
•Proje Yönetimi
•Yazılım Gelistirme ve Entegrasyon
•Veri Tabanı Tasarımı ve Geliştirmesi
•Tahsilat Sistemi Uygulamaları
•İşletme ve Bakım
•IT Projeleri ve Uygulamaları
•Otomatik Araç Tanıma (AVI),
•Otomatik Araç Sınıflandırma (AVC),
•Otomatik Agırlık Ölçme (WIM)
•Geçis Sistemleri Uygulamaları ve Çözümleri
•Pasif RFID Okuyucular
•Plaka Tanıma Sistemi Çözümleri
•RFID Etiket Üretimi ve Satışı




Örnek Proje: Ankara Niğde Otoyolu – Türkiye'nin En Akıllı Yolu

Toplam 330 km olan otoyol Ankara'dan Nevşehir-Kırşehir-Aksaray ve Şanlıurfa'ya kadar uzanan aksta önemli bir görev üstlenecektir.

Bahse konu proje, Türkiye'nin "en akıllı otoyolu" olarak kayıtlara geçmiştir.
Bunu fazlasıyla hak eden bir İNTETRA projesidir.

Çünkü;
• Türkiye'de ilk defa yapay zeka ve makine öğrenimi ile tasarlanmış "Olay Algılama" sistemi kullanılmıştır.
• Türkiye'de ilk fiber optik merkezi sinir sistemi altyapısına sahip otoyol, sadece günümüz teknolojilerini değil gelecekte de kullanılabilecek teknolojileri kapsayacak şekilde 3 omurgalı altyapıya sahiptir.
• Yerli ve Milli olarak tasarlanan ve yol güzergahına yerleştirilen akıllı trafik ünitelerinden elde edilen trafik bilgilerinin sürücülere ve araçlara doğrudan aktarılacak şekilde altyapısı oluşturulmuştur.
• Gelecekte ihtiyaç olabilecek teknolojiler de göz önünde bulundurularak en gelişmiş iletişim altyapısı ile tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, otonom araçlar dahil tüm kullanıcılar ile iletişim sağlayan Akıllı Yol Kenarı Üniteleriyle (RSU) donatılmıştır.
• Trafik güvenliğinin sağlanması ve sürücülerin daha güvenli ve konforlu ulaşımının sağlanması için 7/24 kesintisiz izleme, değerlendirme ve denetleme yapacak Merkezi Yönetim Yazılımı tamamen YERLİ ve MİLLİ imkanlarla gerçekleştirilmiştir.
Bu merkezi yönetim yazılımı, İnsan – Araç – Altyapı – Merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile en üst düzeyde sürüş güvenliğini sağlamaktadır.

Diğer AUS verileri de şu şekildedir:

•Fiber Optik Hat: 1.3 milyon metre. 3 omurga
•Trafik ve Saha Sensörü: 500 adet
•Meteoroloji Ölçüm İstasyonu: 9 adet
•Olay Algılama Kamerası: 208 adet
•Değişken Mesaj İşareti (DMİ): 65 adet
•Değişken Trafik İşareti (DTİ): 687 adet
•AUS Saha Yönetim Ünitesi: 335 adet
•AUS Ana Kontrol Merkezi: 1 adet
•AUS Felaket Yönetim Merkezi: 1 adet
•AUS Yönetim Yazılımı: 1 Set



Sonuç olarak; günümüzde her alanda olduğu gibi otoyollar da akıllı hale gelmektedir. İNTETRA otoyollardan veri toplayan sensörler, bu verileri yorumlayan sistem ve yazılımlar ve bu yorumlara göre de karar alma fonksiyonlarına sahip çeşitli platformlar geliştirmektedir. Bu platform, trafiği yöneten ve yönlendiren uygulamalar olacaktır.

İNTETRA PROJE REFERANSLARI














SONUÇ:
İNTETRA "Geleceğe Giden Yolda" Akıllı Şehir yapılanmalarının önemli olan bir noktasında Akıllı Ulaşım Sistemlerinde oldukça önem verdiği AR-GE çalışmalarıyla "yapılmayanı yapan" mottosu ile sektöründe önde gelen ve tercih edilen bir firma olmayı başarmış, gerçekleştirdiği global büyüklükteki projeler ile gelecek odaklı, akıllı şehir ulaşım sistemleri oluşturmak için teknolojinin tüm olanaklarından yararlanarak üretimlerini gerçekleştiren/gerçekleştirmeye devam eden Ülkemizin bir firması…

Bu bağlamda baktığımızda, COVID-19 ile beraber yeni normallerin konuşulduğu global pazarlarda İNTETRA gibi kendi geliştirdikleri bilgi teknolojilerini uygulayan/uygulatan yenilikçi, sürekliliği olan firmalarımızın çoğalmasının önemli olduğu gerçeği ile hareket ettiğimizde bu Ülke olarak Dünya ölçeğinde Akıllı Şehir altyapı çalışmalarında, Akıllı Ulaşım / Akıllı Trafik Sistemleri pazarlarında daha iyi yerlerde olmamızın önünü açacaktır.

Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

Kaynak:
İNTETRA

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın