İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Pesah

Sözlük karşılığı üzerinden geçmek, atlamaktır. İsrailoğulları'nın Mısır'daki esaretten kurtulmaları anısına kutlanır.
Tanrı, İbraniler'e eziyet eden Mısır halkını cezalandırmak için her ailenin ilk çocuğuna felâket yağdırdığında Musevîlerin evlerini atlamıştı. Bu anıyı korumak için Musevî ailelerin ilk erkek evladı, Pesah bayramının arefesinde oruç tutar. Bugün hâlâ süren, Pesah Bayramı'nda "Matsa" (hamursuz) yeme geleneğinin kökü de buraya uzanır. İsrailoğulları Mısır'dan çıkarken, hazırladıkları hamurların mayalanmasına vakit kalmamış, bu yüzden yolda "hamursuz" diye anılan mayasız bir ekmek yemek zorunda kalmışlardır.
 
Bu bayramda "Seder" masası kurulur.Masa düzeni şöyledir: 3 adet matsa, koyun bacağı, katı yumurta, kereviz yaprağı, marul, haroset, tuz, sirkeli veya tuzlu su. Yemek olarak ise, şarap, katı yumurta, bimuelos, fridatas, balık, kuzu yemeği, mina, masapan, şarope blanko.
 
Sodra (Hamursuz Çorbası - 4 kişilik)
Malzeme:
3 adet hamursuz, 3 bardak et veya tavuk suyu, 2 bardak su, 2 yumurta, 1 tutam tuz.
Yapılışı: Et veya tavuk suyu, tuz ve su ile kaynatılır. Kaynadıktan sonra ufak parçalara bölünmüş hamursuzlar eklenip 10 dakika pişirilir. Ateşten indirildikten sonra iki yumurta çırpılır ve kaynamış et veya tavuk suyuna alıştırılarak katılır.
 
Bimuelos de matsa (Hamursuz Lokması)
Malzeme:
4 adet hamursuz, 2 yumurta, ½ çay kaşığı tuz, kızartmalık ayçiçek yağı.
Yapılışı: Hamurlar iyice yumuşayana kadar suda bırakılır. Sonra sıkılır, makineden geçirilir, içine çırpılmış yumurtalar, tuz eklenir ve karıştırılır. Gözlü tavada yağ kızdırılır ve malzeme kaşıkla gözlere doldurulur. Lokmalar altlı üstlü kızartılır. Servis esnasında üzerine pudra şekeri, bal veya şerbet dökülür.
 
Gato de pesah (Cevizli kek)
Malzeme:
6 yumurta, 4.5 kahve fincanı şeker, 4.5 kahve fincanı hamursuz unu, 1 portakal kabuğu rendesi, 1 portakalın suyu, ½ kahve fincanı ayçiçeği yağı, 1 bardak rendelenmiş ceviz.
Yapılışı: Yumurtalar şekerle mikserde iyice çırpılır. Azar azar hamursuz unu eklenir. Rendelenmiş portakal kabuğu ve suyu, ceviz eklenir. Yağlanmış formaya dökülür. Orta hararetli fırında 30 dakika pişirilir. Bir kürdan batırarak pişip pişmediği anlaşılır.
 
Şavuot
İlk turfandalar bayramı. İlk tahılın toplanmasıyla başlar. 7 Hafta sonra buğday hasadı ile sona eren 50 günlük dönemin sonunda kutlanır. Musevîlerin bu bayramının en önemli özelliği, Hz. Musa'ya "On Emir"in bu günde verilmiş olmasıdır.
 
Bulemas de berencena (Patlıcanlı gül böreği- 8 kişilik)
Malzeme:
2 yufka, 2 bostan patlıcanı, 100 gram beyaz peynir, 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tutam tuz. Üstü için: 1 yumurta sarısı, biraz rendelenmiş kaşar peyniri, biraz margarin yağı.
Yapılışı: Közlediğiniz patlıcanları ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Bir çatal yardımıyla iyice ezdiğiniz patlıcanların içine beyaz peynir, kaşar, tuz ekleyip karıştırın. Yufkaları sekiz üçgen parçaya bölün. Üçgenlerin uzun kenarlarına malzemeyi yerleştirip sarın. Uzun bir çubuk halini alan yufkaları kendi etrafında çevirerek gül haline getirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra, bir parça margarin koyun. Yağladığınız tepsiye dizip fırında pişirin.
Yufkayı kendi etrafında dolayarak yapılan gül böreği hiç birimize yabancı değil. Anadolu'nun her köşesinde, içine türlü çeşitli sebzenin konulduğu yüzlerce tür börek var. Ama hem patlıcanlı hem de bu kadar lezzetli bir bayram böreğini belki de yalnızca Yahudiler yapıyor. Patlıcanlı gül böreği özellikle Şavuot bayramıda yeniyor. Şavuot, Mayıs'ta kutlanıyor.
 
Semola (İrmik helvası)
Malzeme: 1 bardak şeker, 1 bardak süt, 4 bardak su, 1 limon kabuğu rende, 1 bardak irmik, tarçın.
Yapılışı: Şeker, süt, limon su beraberce kaynatılır. Sonra yavaş yavaş irmik ilave edilir ve muhallebi kıvamına gelinceya kadar karıştırılarak kaynatılır. Bir formaya dökülüp, soğutulur. Üzerine tarçın serpilip servis edilir.
 
Dezayuno
Cumartesi kahvaltısı. Rakı, bulemas, borekas, tapadas, biskoços, haşlanmış yumurta, karpuz, kavun, üzüm yenir.
 
Şabat
Dinlenme günü. Cuma akşamından başlar. Masa düzeni: Beyaz örtü, Şabat mumu, Kiduş bardağı, Kırmızı şarap, bütün bir ekmek, çiçek. Yemekte: Balık, hamur işi, et veya tavuk, sebze, tatlı bulunur.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı