Kıbrıs, Kıbrıs usulü tavuk dolma
Kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, doğusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile İsrail, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Mısır; kuzeybatısında ise 965 km ileYunanistan yer almaktadır.
Kıbrıs, Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adasıdır. Kıbrıs adası 34.33 ve 35.41 Kuzey enlemleri ve 32.23 ve 34.55 Doğu boylamları arasında yer almaktadır.
Adanın toplam nüfusunun %70'i Rum, %30'u Türk'tür. 1980'lere kadar adada çok az nüfusla İngiliz, Ermeni ve Maruni toplulukları da bulunmakta idi. 1983 yılında KKTC'nin ilanından sonra artan Türkiye'nin adaya müdahalesi ile demografik yapı tamamen bozulmuş ve adanın kuzeyinde yerli halkın üç katı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden adaya yerleştirilmiştir.
Ada nüfusunda çoğunluk daha fazla Hatay, Adana, Antep bölgelerinden göç edenlerin elinde olmakla birlikte 1990 yıllarında Bulgaristan'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan nüfustan da adaya yerleşim yapılmış, 2010 yıl itibarı ile Bulgaristan Göçmenler Derneği'ne kayıtlı 3 bin kişi bulunmakta idi. Adada 3 Hatay'lılar derneği, birkaç Karadenizliler derneği gibi Türkiye şehir isimleri ile de dernekler mevcuttur. En büyük şehri Lefkoşa'dır.
Kıbrıs mutfaklarında et, deniz ürünleri, sebze ve meyva günlük ve taze tüketilir. Akşam sofralarında, ana yemekten önce yirmiye yakın çeşidiyle “ordövr” ve mezeler sunulur.
Cacık, humus, pastirma, yoğurt, fava, taze badem içi, turşu, salatalar ve zeytin çesitleriyle başlayan ünlü mezelerin ardından, ızgara hellim, köfte, şiş kebap, şeftali kebabı, pirzola gibi ızgaralar ve fırın kebabi, küp kebabı, kolokas, molohiya, börek, bumbar, patates köftesi ve kabak çiçegi dolması gibi sıcak sipasiyaliteler gelir. Taze ve çok çesitli deniz ürünleri, Kibris mutfağında özel bir yere sahiptir.
Zivaniya, Rakı, Brandi ve şarap yerel içkilerin en sevilen türleridir. Ana yemekten sonra macun denilen tatlı ve meyvalar alınıp türk kahvesi içilir. Yakın doğunun sert içimli özel kahvesini Kibris’ta yeniden tatmak gerekir. Sabah kahvaltılarında, yerel meyvaların yanı sıra, yoğurt ile doğal balın muhteşem beraberliği mutlaka tadılmalıdır.
KIBRIS USULÜ TAVUK DOLMA
Tavukları tuz ve karabiber ile tatlandıralım
Galeta unu, un ve yumurtayı ayrı kaplarda hazırlayalım.
Bir tavada tereyağını eritip, unu kavuralım. Unun kokusu çıktığında, soğuk sütü ilave edelim, içine dilimlenmiş mantarlı ilave edip, sos koyulaşana kadar pişirelim.
İstenirse biraz muskat ilave edilebilir.
Kapattıktan sonra haşlanmış mısırı ilave edip, karıştıralım.
1 adet ince dövülmüş tavuğun içine hazırladığımız sostan koyup, diğer bir dilim tavukla kapatıp kürdan takalım.
Un ve galeta ununa tuz ve karabiber karabiber ilave edelim, Tavukları sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayalım.
Mümkünse firitözde kızartalım.
Patates kızartması, pilav ve salata ile servis edilebilir. Afiyet Olsun..
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.