İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

İran Ermenileri, 'Dalak dolması'

İran'daki Ermenilerin sayısı Ermeni kaynaklarına göre 100.000 civarındadır.

İran'da Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu şehir Tahran'dır. Ayrıca Yeni Culfa, İsfahan bölgesi de Ermeniler'in yoğun olarak bulunduğu bölgelerdendir. İran'daki Ermeniler 19 ve 20. yüzyıl boyunca İran'ın modernleşmesinde etkin rol oynamışlardır. İran devrimi sonrasında ise Ermeniler Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi Ermeni diasporası faaliyetlerinin güçlü olduğu bölgelere göç hareketleri başlamıştır. İran'daki Ermeniler nüfus bakımından bugün İran'daki en büyük Hıristiyan azınlığı oluştururlar.

İran'daki Ermenilerin sayısı Ermeni kaynaklarına göre 100.000 civarındadır. İran'da Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu şehir Tahran'dır. Ayrıca Yeni Culfa, İsfahan bölgesi de Ermeniler'in yoğun olarak bulunduğu bölgelerdendir. İran'daki Ermeniler 19 ve 20. yüzyıl boyunca İran'ın modernleşmesinde etkin rol oynamışlardır. İran devrimi sonrasında ise Ermeniler Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi Ermeni diasporası faaliyetlerinin güçlü olduğu bölgelere göç hareketleri başlamıştır.

İran'daki Ermeniler nüfus bakımından bugün İran'daki en büyük Hıristiyan azınlığı oluştururlar
Ermeni mutfağı, Urartu dönemine dayanan bir tarihe sahiptir. Erivan'daki Erebuni Kalesi'nin harabelerinde arpa, üzüm, kendir, mercimek, bezelye, erik, susam ve buğday izleri arkeologlar tarafından bulunmuştur.

Ülkenin tarihi boyunca birçok imparatorluğun egemenliği altında idare edilmesi nedeniyle diğer kültürlerden, özellikle Arap, Bizans, Fars, Osmanlı ve Rus mutfaklarından etkilendi. Fars, Türk veRus Çarlığı bölgeyi idare ettikleri yüzyıllar boyunca Hıristiyan olan Ermeniler, Müslüman toplumlarla (Azeriler, Türkler ve Kürtler) yaşadılar ve böylece benzer bir mutfak kültürüne sahiptirler. Bundan dolayı Ermeni mutfağı ve Azeri mutfağı birbirlerine çok benzer.

Mamâfih, o kadar sene boyunca yanyana yaşamalarına karşın, değişik dinlerine rağmen aynı zamanda hep ayrı kaldılar, ve bu ayrım yemek, özellikle et ile ifade edilirdi. Ermenistan'da yaşayanlar sadece kendi dinine ait kasaplara giderdi çünkü Hıristiyan kasaplarında et, İslam'ın helal kesim kurallarına göre kesilmiyordu.

19. yüzyılın sonuna doğru Erivan'da 40 taneden fazla kasapbulunmaktaydı (bu zamanlarda Erivan hâlâ daha bir köy kenti idi..      

DALAK DOLMASI

MALZEMELER
4 adet dalak
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı pirinç
Yarım demet dereotu
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı margarin
Kızartmak için:
1 su bardağı un
2 adet yumurta
Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Soğan ince kıyılır. Üzerine tuz, karabiber ve tarçın eklenir, iyice ovulur. Sonra kuş üzümü, kıyılmış dereotu ve pirinç eklenir, karıştırılır. Dalaklar üstten kesilerek sinirleri boşaltılır. Bir kese görüntüsü sağlanır. Her dalağa fındık kadar margarin konduktan sonra iç malzeme doldurulur. Ağzı yorgan ipiyle dikilir. Sonra kaynar suya atılır. 2 saat kadar haşlanır. Soğuduktan sonra 1 parmak eninde dilimlenir. Yumurtaya ve una batırarak yağda kızartılır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı