İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Arap Alevilerinde 'Temmuz Bayramı' Arapça deyim ile 'İyd Evvil Tammuz'

Sümer şairlerine göre Tanrıça İnana,toplumun süsü Sümer’in neşesidir. Ay tanrısı Nanna’nın kızıdır.
Akad’lar da İştar, Musevilerde Astarte, Yunan da Afrodit, Roma da Venüs adını taşıyarak yüzyıllar boyu çeşitli toplumların efsanelerinde yaşamıştır. Sümerler kadınlarda görmek istedikleri, izledikleri bütün nitelikleri İnanna’yı yaratarak ona vermişlerdir.            

Onu yüceltmiş,ona tapmış,onun hakkında bir sürü şiir ve hikaye yazarak ölümsüzleştirmişlerdir. O güzelliğin, şuhluğun, çekiciliğin, şefkatin, hırsın, kavganın, önderliğin, kurnazlığın ve daha bir sürü vasfın hatta en önemlisi bereketin ve çoğalmanın sembolü olmuştur.
 
Temmuz ayının, Sümer çoban tanrısı Dumuzi'nin adından geldiğini. Havva adının, Eski bir Mezopotamya dilinde ''yaşatan kadın'' anlamına geldiğini ve bununda kökeninin, Sümer mitolojisinde, hastalık geçiren bilgelik tanrısı Enkiyi tedavi eden 7 tanrıçadan biri olan , tanrının kaburgalarını iyileştiren Tanrıça Ninti olduğunu (ninti: kaburga kadını, nin aynı zamanda hayat anlamına geliyor, ninti aynı zamanda hayatın kadını, can veren Kadın anlamına geliyor)


Adem kelimesinin, Aramice Adamo, başka bir Mezopotamya dilinde Ha-Adamo olarak geçtiğini ve Sümerce de ''Kırmızı toprak'' anlamına geldiğini...

Eski Sümer de çok yaygın bir inanış olan ve İbrani dinlerinin de kökeni olan Ay tanrı kültünün, İngilizcede şu an kullanılan haftanın isimlerine etkidiğini.. (Monday: Aya tapılan gün, Saturday: Saturn gezegenine tapılan gün, Sunday: Güneşe tapılan gün..)

Arap yarımadasında lakabı Allah olan Ay tanrısı Sin'in adının ''Bilgelik Kralı'' anlamına geldiğini.

İslamda, Kuranın Lehv-i Mahvuz da saklandığı söylevlerinin kökeninin Sümer mitolojisi olduğunu.

Kuranda geçen Adn Cenneti kavramının kökeninin İran Veda inancı olduğunu....

Mahşerde insanların üzerinden geçeceği anlatılan Sırat köprüsünün kökeninin İran efsaneleri olduğunu... 

Arkeoloji ve Tarih bilimlerinin elde ettiği günümüze kadar ki verilere göre, dünya medeniyetinin kökeninin Eski Yunan değil, Eski Yunan'ı da etkileyen Sümer kültürü olduğunu...

Sümerlerdeki, tanrılar hiyerarşisinin zamanla, ilahi olduğu söylenen İslam ve Musevilikte cinlere ve meleklere dönüştüğünü....

Nuh tufanının kökeninin de yine Sümer mitolojisi olduğunu...(efsaneye göre, tanrılar, insanların çoğalmasından o kadar rahatsız olurlar ki, 4 tanrı karar alıp insanları bir tufan ile öldürmeye karar verirler.. Bilgelik tanrısı Enki, bunu duyunca, Şuruppak şehrinde yaşayan Utnapiştim'e duvar arkasından tufan olacağını, bir gemi yapıp içine ailesini, akrabalarını, sanatçıları, çeşitli hayvanları ve otları almasını söylüyor.. Utnapiştim, gemiyi 7 günde yapar.Sonra tufan başlatılıyor, tufan o kadar güçlü oluyor ki tanrılar bile yüksek yerlere çıkıyor, sonunda 6 gün 6 gece süren tufan biter ve gemi Nisir dağına oturur, Utnapiştim üç kuş gönderir.güvercin geri döner, sonra kırlangıç salar, o da geri döner, saldığı kuzgun gelmeyince inip, tanrılara adaklar adarlar...) (tarihi kayıtlara göre mezopotamya da Fırat, Dicle ve bunların birleştiği Şattu'l Arap, sayısız kere taşmış ve yerleşim yerlerini ortadan kaldırmıştır..)


Yüksek yüksek Babil kulelerini Babilliler'in, yıldızlardaki tanrılara ulaşmak için yaptıklarını...

Sümer tapınaklarında, tanrı namına seks yapan rahibelerin, diğerlerinden ayırılabilmeleri için başlarını örttüklerini, İ:Ö:1500 lerde bir Asur kralının,yaptığı bir kanunun 40. maddesi ile evli kadınların ve dulların da başlarını örtmelerini zorunlu kıldığını, fakat diğerlerinin örtmesi durumunda ceza alacağını...

Mekkenin ilk olarak Ay tanrısı Sin'e tapınmak amacı ile yapıldığını...

Kabe'nin, Tanrı Sin'e adanmış en büyük mabet olduğunu...

Hilal'in Ay tanrısının simgesi olduğunu ve Hilal'in halen İslam ülkelerinin birçoğunun bayrağında yer aldığını...

Ay tanrısına tapmak için Sümerlilerin, büyük Zigguratlar yaptırdıklarını, ibadet günlerini belirlemek için gök yüzünü incelerken 1 yılın 365 gün olduğunu, yılı ayın çevrimine göre aylara böldüklerini, ayın çevrimine göre aya bağlı yılın her yıl 10 gün beriye geldiğini ve bunu telafi etmek için hesaplamalar yaparken 13 sayısını uğursuz, istenmeyen olarak bulduklarını ve bu düşüncenin halen devam ettiğini. (hatta bu çağda bazı havayolu şirketlerinin 13 numaralı koltuğa yer vermediğini..

Türk ve Altay mitolojisine de Tamız (Tamus, Tammus, Tamıs, Dumuz, Dumıs) Han olarak geçmiştir. Sümer kökenlidir. Türk coğrafyasının büyük kısmında adı yaz aylarından birisine verilir; Temmuz, Tamız, Tamıs gibi… Çoğu zaman Ahır hayvanlarının ve/veya Çobanların ya da kırsal hayatın, ekinlerin ve hasadın koruyucusu olarak görülür. Damızlık sözcüğü, Damız (ahır) sözcüğüyle olduğu kadar bu isimle de bağlantılıdır ve Tamız Han için ayrılan hayvan demektir. Sümer mitolojisinde çoban görünümlü olarak betimlenir. Sümerce adı Dumuzi, 12 Hayvanlı takvimde de yer alan Domuz ile bağlantılı görünmektedir. Ünü tüm Ortadoğuya yayılmıştır.

Temmuz ayı ismini bu tanrıdan almıştır. Babil'de Temmuz ayı tanrı Tammuz'un onuruna kurulmuştur. Tammuz'un kökeni Sümer çoban-tanrı, Dumuzid veya Dumuzi'dir. Dumuzi İnanna'nın eşiyken, Akadlar'da İnanna'nın dengi olan İştar'ın eşidir. Antik Suriye inancındaki Adonis, ki daha sonraları Yunan panteonuna da girmiştir, buradan kök almıştır.

Yıllarca bu bayramın Fransız bayramı olduğu yutturulmaya çalışılmış, bundan dolayı eleştirilmiş tarihteki tüm ananelerimiz gibi silinmeye çalışılmıştır
ben Irak Necef te iken bunun gerçeğini öğrendim bunu sizinle paylaşmak istiyorum.

Sümer tarihinde tanrıça İnanna güzelliğiyle ünlüdür ve çoban Dummuzi-Tammuzi ye aşık olmuştur, tüm tanrıların itirazına rağmen İnanna Çoban Tammuz ile evlenmiştir.... buna kızan diğer tanrılar çobanların piri ve çoban olan Tammuz'u öldürür ve ölüler ülkesine yollarlar.

Güneş takviminde 14 Temmuz'a Ay takvimine denk gelen1 temmuz günü İnanna Tammuz'u ölüler ülkesinden çıkararak tekrar evlenir.

Bu gün kutlamalar yapılır, (Sümerlerin geleneği hala devam etmektedir)

Bu gün Arap Alevileri Adana Mersin Tarsus İskenderun vs. her yerden gelirler. (özellikle gençler) en güzel kıyafetlerini giyer ya Samandağı Hıdırın türbesinin oralara yani, deniz kıyısına yada Harbiyedeki şelaleye gider piknik yaparlar.

Anne ve babalar mesire yerlerinde oturur gençler gezerler ve tanışırlar anlaştıkları takdirde evlenirler ve en güzel evlenme temmuz bayramındaki evlenmedir diye bilinir.

Temmuz bayramının eşdeğerinin Anadolu'daki Hıdırellez olduğunu sanıyorum.

Türk ve Altay mitolojisine de Tamız (Tamus, Tammus, Tamıs, Dumuz, Dumıs) Han olarak geçmiştir. Sümer kökenlidir. Türk coğrafyasının büyük kısmında adı yaz aylarından birisine verilir; Temmuz, Tamız, Tamıs gibi… Çoğu zaman Ahır hayvanlarının ve/veya Çobanların ya da kırsal hayatın, ekinlerin ve hasadın koruyucusu olarak görülür. Damızlık sözcüğü, Damız (ahır) sözcüğüyle olduğu kadar bu isimle de bağlantılıdır ve Tamız Han için ayrılan hayvan demektir. Sümer mitolojisinde çoban görünümlü olarak betimlenir. Sümerce adı Dumuzi, 12 Hayvanlı takvimde de yer alan Domuz ile bağlantılı görünmektedir. Ünü tüm Ortadoğuya yayılmıştır.

Temmuz ayı ismini bu tanrıdan almıştır. Babil'de Temmuz ayı tanrı Tammuz'un onuruna kurulmuştur. Tammuz'un kökeni Sümer çoban-tanrı, Dumuzid veya Dumuzi'dir. Dumuz inanna'nın eşiyken, Akadlar'da İnanna'nın dengi olan İştar ın eşidir. Antik Suriye inancındaki Adonis, ki daha sonraları Yunan panteonuna da girmiştir, buradan kök almıştır.

Türkler Araplaştırılmadan önceki inançları ışık inancıydı (bu nedenle Araplar türkler için ehli Şam-a yani ışık ehli derlerdi) ışıkm inancında yani türkmen alevi inancında da aynı çoban tanrı inancı mevcuttu ve bu çoban tanrıya (yada çobanların Piri'ne diyelim= hayvanların en kalitelisi en güçlüsü hediye edilmek üzere ayrılır ve buna Dummuzluk-Tammızlık yani şimdiki deyimle 'Damızlık' denirdi.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı