VAN/İHA- Türkiye’nin en büyük gölünde yaşayan ve neslinin devamı için üreme dönemi 15 Nisan-15 Temmuz’da avlanması yasaklanan inci kefalinin tatlı sulara göçü renkli görüntüler oluşturuyor. Erciş ilçesinde Deli Çay’ın bulunduğu alanda oluşturulan balık bendine akın eden çok sayıda kişi, binlerce inci kefalinin yolculuğuna tanıklık ediyor.
Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının kalkmasıyla vatandaşların inci kefalinin göçünü izlemeye akın ettiklerini ifade den Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Pandemi nedeni ile bu sene inci kefalleri insanlara, insanlar da İnci kefalleri ne hasret kalmıştı. Şu anda göçün ortalarındayız. 15 Temmuz’a kadar sürecek olan av yasaklarının sonuna doğru gelmeye başladık. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının iptal edilmesi ile beraber adeta insanlar hasret kaldıkları inci kefalleri ile buluştular ve inci kefallerinin zıplamaları görmek için göz gözlem noktalarına doğru gelmeye başladılar. Aslında bu bize şunu gösteriyor. İnsanlar her yıl inci kefallerinin gelmesini hasretle bekliyor. İnsanlar burada yokken burası sessiz, ıssız. İnsanların gelmesiyle beraber adeta burası anlam kazandı. Her şey insanlar için var. Balıkta insanlar için var. İnci kefallerini koruyabildiğimiz sürece binlerce insanın burada göreceğiz. Şu anda Erciş balık bendindeyiz. Etrafta binlerce insan var hepsi sosyal mesafeyi dikkat ederekten balık göçünü izlemek için bu alana geldi. Umuyoruz ki bir daha böylesini hastalıklar felaketler yaşamayız hayatımız olağan akışında devam eder” dedi.
18:03 Progress MS-35 kargo aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi
17:28 MS NOW'a Beyaz Saray'a giriş engeli: Trump CNN, Politico ve ağı yasaklayacağını açıklamıştı
16:45 İstanbullular dikkat: Yarın iki ilçede bazı yollar trafiğe kapatılacak
16:05 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı
15:45 Şehit ve gazi yakınları atama töreninde konuşan Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini bir devlet projesi olarak yürütüyoruz
15:12 Trabzonspor-Galatasaray maçının VAR hakemi açıklandı: İspanyol hakem görevlendirildi
14:47 İzmir'de galericilik adı altında tefecilik yapmışlar. Çok sayıda mağdur var
14:45 Konya'da Narko Mercek operasyonu! Kilolarca uyuşturucu madde ele geçirildi: 26 gözaltı
14:41 Gemini üç şirketi hackledi
14:34 Gorillaz üyesi Damon Albarn'dan konserde Filistin bayrağı: 'Asla tarafsız olmayın'
14:30 Türkiye'de geçen ay 66 'meteorolojik afet' yaşandı
14:17 Küçükçekmece'de yıkım sırasında bina çöktü: 2 yaralı
13:10 Ünlülere uyuşturucu ve fuhuş soruşturması: 2 isim tutuklandı
12:49 Yargıtay'dan emsal 'nafaka' kararı: Gelir düzeyi eşitse nafaka yok
12:02 Kaliforniya Valisi imzaladı: Yapay zekaya 'acil kapatma tuşu' kararnamesi
10:33 Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı
İnci kefalinin yolculuğu devam ediyor
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek canlı türü olan inci kefali, üreme döneminde yumurtalarını bırakmak üzere zorlu göçe devam ediyor.