TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İflas eden FTX'den Türk bankaları da alacaklı çıktı!

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX'ten alacağı olan bankalar ortaya çıkmaya başladı. Bu bankalar arasında bazı Türk firmaların da bulunduğu öğrenildi.
İflas eden FTX'den Türk bankaları da alacaklı çıktı!
Geçtiğimiz günlerde kripto para borsasının batmasının ardından alacaklı bankaların da isimleri gün yüzüne çıktı.

Bu firmalar arasında Akbank, Garanti BBVA, Fibabank ve Vakıfbank'ın da olduğu görüldü. Listede yer alan Siraat Banksai, Google'da aratıldığında sadece Ziraat Bankası çıktığından, Ziraat Bankası'nın da FTX'ten alacaklı olduğu düşünülüyor. Sözkonusu bankaların FTX'ten ne kadar alacağı olduğu ise belirtilmedi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da durumla ilgili resmi Twitter hesabından paylaşım yaparak sözkonusu alacaklılar listesini paylaştı ve devlet bankası olan VakıfBank'ın neden kripto işine bulaştığını sorguladı.

Fintech şirketi Flutterwave'in Litvanya kolunun Genel Müdürü Linas Beli?nas da Twitter'da yaptığı paylaşımda, "FTX'in iflas başvurusu, şirketin dünya genelinde 10 milyar ila 50 milyar dolar arasında borcu olduğu 134 iştiraki olduğunu gösteriyor. Gelmiş geçmiş en büyük kurumsal çöküşlerden biri olan Enron'un 23 milyar dolar borcu vardı. Bu gerçekten de tüm zamanların en büyük dolandırıcılık vakası olabilir" ifadelerini kullandı.

Tarihin en büyük beşinci finansal çöküşü
İşlem hacmi bakımından en büyük üçüncü kripto borsası olan FTX, resmen iflas başvurusunda bulundu. FTX'in Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried görevinden ayrıldığını duyurdu. Bankman-Fried, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şirketin yaşadığı likidite krizine ilişkin, "Üzgünüm. Her şeyi batırdım, daha iyisini yapmalıydım" ifadesini kullandı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde inceleme başlatıldığını duyurdu.

Bank of America’nın (BofA) Bloomberg verilerine dayanan araştırması, kripto piyasalarında yaşanan çöküşün son 50 yıllık finans tarihinde kayıtlara geçen en büyük beşinci kriz olduğunu ve 1970'lerden bu yana yaşanan en büyük çöküş olduğunu ortaya koyuyor. Bitcoin, FTX gelişmesinin ardından geçen yıl kasım ayındaki 70 bin dolarlık zirvesinin ardından yüzde 77 değer kaybetti. Bu gelişmeyle birlikte kripto para piyasasının değeri 3 trilyon dolardan 900 milyar dolara düştü.
Yorum Yazın