• Yerel

Vidinlioğlu; 'İhtiyaç sahiplerimize ulaştık'

Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Beyaz TV’de Belma Belen’in sunduğu Başkanlar Anlatıyor programının konuğu oldu.
Vidinlioğlu; 'İhtiyaç sahiplerimize ulaştık'
İrfan Salcı -

Başkan Vidinlioğlu programda Koronavirüs tedbirleriyle ilgili yapılan çalışmalardan Kastamonu’nun turizm çeşitliliğine kadar birçok konuda açıklamada bulundu.

Program sunucusu Belma Belen’in ‘Kastamonu Belediyesi koronavirüs tedbirlerine ne zaman başladı?’ sorusunu Başkan Vidinlioğlu, “Aslında mütevazi olmayı severim ancak koronavirüs salgınıyla ilgili yapılan çalışmalarda mütevazi olmayacağım. Türkiye’de ilk vaka 11 Mart tarihinde görüldü. Belediyemiz çalışmalara 26 Şubat tarihinde başladı. Ekibimiz olağanüstü bir gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Hepsine teşekkür ediyorum. Türkiye’de dezenfekte çalışmalarına en kapsamlı şekilde başlayan ilk belediyeyiz” diye cevapladı.

“EVDE KAL ÇAĞRISINA UYULMALI”

Alınan tedbirler noktasında genç ve yaşlı nüfusu birbirinden ayıramayız diyen Başkan Vidinlioğlu, Kastamonu’nun en yaşlı nüfusa sahip olan iller arasında olduğunu hatırlatarak “Kastamonu, Sinop ve Çankırı yaşlı nüfus bakımında Türkiye’de ilk beş il arasında. Bizlerin tedbirlere daha iyi uyması gerek. Hastalığa karşı direnci düşük olan yaşlılarımız yüksek risk grubunda. Gençlerimiz belki bu virüsü büyük sıkıntılar yaşamadan atlatabiliyor ancak onlarda taşıyıcı olma durumları var. Mücadelede yaşlı ve genç diye bir ayrım yapamayız. Tüm hemşehrilerimiz tedbirlere uymalı ve evde kal çağrısına uymalı” diye konuştu.

“YOĞUNLUĞUN OLDUĞU NOKTALARDA DEZENFEKTE ÇALIŞMALARINA HIZLA BAŞLADIK”

Kastamonu Belediyesi ekiplerinin 26 Şubat itibariyle yoğunluğun olduğu noktalarda dezenfektan çalışmalarına hızla başladığını dile getiren Başkan Vidinlioğlu, “26 Şubat’ta eş zamanlı olarak şehirlerarası otobüs terminalimiz, özel halk otobüslerimiz, okullarımız ve camilerimiz gibi yoğunluğun olduğu noktaları hızla dezenfekte ettik.

Akabinde ana caddeler, mahallelerimiz, sokaklarımız, resmi kurumlarımız ve STKlarımızı dezenfekte ettik. İlk etap çalışmalarını bitirdik şimdi ikinci etap dezenfekteleri yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.  

“TÜRKİYE’DE İLK TEDBİR ALAN BELEDİYEYİZ”

Program sunucusu Belma Belen’in “Virüs ile mücadelede doktor kimliğiniz avantaj sağladı mı?” sorusunu da yanıtlayan Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Ben hekimim. Pandemini ne derece hızlı yayılabileceğini elbette ki öngördük. Bu nedenden ötürü zaten çalışmalarımızı erken başlattık ve tedbirlerimizi erken aldık. Yineleyeyim Kastamonu Belediyesi Türkiye’de ilk tedbirleri alan belediyedir” dedi.

Başkan Vidinlioğlu çalışmalarla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İHTİYAÇ SAHİPLERİMİZE ULAŞTIK”

Tedbirler kapsamında mağduriyetlerin yaşanmaması adına hızlı adımlar attık. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı erzaklarını evlerine teslim ettik. Alo 153 hattımızı yapılan her başvuruyu değerlendirdik. Ekiplerimiz gereken çalışmaları çok hızlı şekilde yaptı. Sosyal Market Vakfımız ile Yaşlı Bakım Hizmetlerimiz ihtiyaç sahiplerimizin tespiti yapıldı. Temizlik, yemek ve erzak noktasında örnek bir çalışma sergilendiği düşüncesindeyim. Hayırseverlerimizin de destekleriyle ciddi bir çalışma yürütüyoruz.

“BELEDİYE BAŞKANI SAHADA OLMAZSA OLMAZ”

Çalışmaların ilk başladığı günden bu tarafa sahada ekiplerimizin yanındayız. Belediye Başkanı’nın sahada olmadığı yerde belediye çalışanını sahada tutmanız mümkün olmaz. Çalışanınız sizi önde görmezse öne çıkmaz. Biz belediye olarak sadece halkımızın değil, devlet kurumlarımızın da ihtiyaçlarını karşılamakta ilklerden olduk.

Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğümüz çok yoğun şekilde çalıştı ve çalışmalarını da sürdürüyorlar.

Temizlikte seçildikten bu güne bir sıkıntımız vardı. Geçmiş dönemde olan Toplum Yararına Program’ın açılmamasından kaynaklanmıştı. Buna rağmen mevcut kadromuzdaki her çalışanımız üç kişilik efor sarf etti.

SOKAK HAYVANLARIMIZI ÖNEMSİYORUZ

Bu süreçte sokak hayvanlarımızın da mağdur olabileceği düşüncesiyle 20 noktaya beslenme odağı koyduk. Köpeklerimiz için günde bir kedilerimiz için günde iki kez beslenme odaklarına mama bırakıyoruz. Kastamonu’nun suyunu içen mutlaka geri döner derler. Bu su Nasrullah Meydanı’ndaki suyumuzdur. Orada güvercinlerimiz var.  Onların da günlük yem ihtiyaçlarını belediye olarak karşılıyoruz.

HİÇ GRİMİZ YOK!

Bizim hiç grimiz yok. Siyah ve beyaz konumundayız. Bir bölümümüz hiçbir yere temas etmeden gününü geçiriyor. Bir kısmı ise hiç tedbirleri dinlemeden bir şey olmaz durumunda. Bu bir pandemi. Dünyayı kasıp kavuran bir salgın. Virüs konusunda bilmediğimiz o kadar çok şey var ki her geçen gün bir şey öğreniyoruz. Kimi virüsün iki üç saatte öleceğini kimisi ise 15-17 gün virüsün yaşayabileceğini söylüyor. Bunun için tedbiri elden bırakmamalıyız. Güzel günler için, sevdiklerimiz için evde kal. Gün dayanışma, birlik ve beraberlik günü. Her şerde mutlak bir hayır vardır. Her şerde bir hayır vardır. Onun için belki bunda da vardır bir hayır. Millet olarak kenetlenmeye ihtiyacımız var. Kötü günler inşallah bizlerin birbirimize daha sıkı bağlanmasına vesile olur.

KASTAMONU’DA TURİZM BİLEŞENLERİNİ HEPSİ VAR

Bazı alanlarda çoğu ilimiz tek sektörüyle ön planda. Yanı başımızda Karabük ilimiz ilçesi Safranbolu konaklarıyla kültür turizmi yapıyor. Bir başka ilimiz Kayak… Bir başka yerde yine turizmin başka bir birleşimi ön planda. Şimdi Kastamonu’ya gelirken Ilgaz Kayak severlerin noktası. İçeri geliyorsunuz şehrin manevi havası size kendini hissettiriyor. Şeyh Şaban-ı Veli Anadolu’nun dört manevi kutbundan biri kabul edilir. İnanç turizmi de var.

Geçiyorsunuz kültürü sizi etkiliyor. Kalesi, kulesi, konakları, medreseleri sizleri karşılıyor. Kültür turizmi bakımından da zengin. Kız Kulesi bir dönem Kastamonu sınırları içerisindeydi. Sancakbeyliği yapmış bir ildir Kastamonu. Ahşap konak noktasında Türkiye’nin nadide örnekleri burada.

Dünya’nın en büyük üç kanyonundan biri Valla Kanyonu, yine Ilıca Şelalesi gibi doğa severlerin hayran kalacağı bir çok noktamız var. Bünyesinde üç Milli Park bulunan nadide bir kent Kastamonu.

Karadeniz’in en uzun sahili Kastamonu’da dır. Bozulmamış sahillerimiz var. Deniz turizmi de kısada olsa yapılabiliyor. Bizim bugüne kadar en büyük eksikliğimiz tesisleşme olmuş. Tanıtım noktası olmuş. Bizler bu eksiklikleri gidermek adına çalışma yaptırdık. Tam tanıtım ile ilgili çalışmaları başlatmayı planlarken salgın durumu ortaya çıktı. Bu günlerde geçer. Biz çalışmalarımıza başlayacağız.

DESTAN YAZMIŞ BİR İLDİR KASTAMONU

Kastamonu Milli Mücadele’nin en önemli kentlerinden biridir. Çünkü İnebolu’dan cephanelerin cepheye ulaşması kağnılarla İstiklal Yolu üzerinden yapılmış. İnebolu’dan çıkacaksınız Küre Dağlarını aşacaksınız, merkeze inecek ardından Ilgaz’ı aşacaksınız. Düşünsenize burada ecdadımızın kararlılığını ve inanmışlığını, istiklale olan açlığını… İnebolu beyaz şeritli İstiklal Madalyası’na sahip tek ilçedir.

Hem Çanakkale’de hem Kurtuluş Savaşı’nda destan yazmış bir şehirdir Kastamonu…

10 Aralık 1919’da 3 bin Türk Kadını Kız Mektebi önünde toplanıp işgalcilere karşı direnişi Kastamonu’dan haykırmıştır. Sayısız kadın kahramanımız buradan dünyaya seslenmiştir. İlk Türk Kadın Mitingi’nin bu yıl 100’üncü yılını kutladık. Gönlüm daha gösterişlisini yapmayı istiyordu. Ancak imkanlar ölçüsünde kutladık.

ZENGİN BİR MUTFAĞIMIZ VAR

Kastamonu’yu daha iyi tanıtma adına adımlar atıyoruz. Cenab-ı Allah Turizmin bütün bileşenlerini Kastamonu’ya vermiş. Kastamonu mutfağıyla da çok özel bir şehir. Türkiye’de en iyi ilk üç mutfaktan biriyiz. Çok ciddi bir yemek kültürümüz var. 800’ün üzerinde ürünümüz var. İnternet üzerinden satışı için bir portal oluşturma hedefimiz var. Bu çalışmaları başlattık. Sıkıntılı sürecin bitmesiyle birlikte hızla bu projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz.

Kara çorba, banduma, trit, etli ekmek, siyez bulguru, sarımsak, pastırma gibi bir çok özel ürünümüz var. Coğrafi işaret almış 13 ürünümüz var. 17 civarında da tescil bekleyen ürünümüz var.  Sarımsağı farklı kılan selenyum miktarıdır. Pastırmamızın lezzetinin de sırrı bizim sarımsağımızdır.

Bazen soruyorlar Kayseri mi? Kastamonu mu? Kardeşim tadın. Kastamonu pastırmasını tattığınızda farkı göreceksiniz. Fabrikasyona iş döndüğünde lezzetini kaybedersiniz. Kastamonu pastırması tamamen doğal üretildiğinden lezzeti yerinde. Biz pastırmamızı orijinal ve doğal şekilde muhafaza etmek istiyoruz. Yine çekme helvamız çok lezzetlidir. Burada sayamayacağımız kadar ürün vardır.

TOPRAKLA BARIŞMALI VE ÜRETMELİYİZ

Yaklaşık bir aydır insanlar evde kalıyor. Bunun hem sosyolojik anlamda hem ekonomik anlamda yansıması olacak.

Biz üretim toplumundan tüketim toplumuna meylettik. Köylerimiz nüfusu azaldı. Şehirden köylere ekmek servisi yapılır oldu. Bunlar beni çok üzüyor. Bizim toprağımızla buluşmamız ve üretmemiz gerekli. Koronalı günlerden sonra tarım ve hayvancılık ülkemizin önceliği olacağı düşüncesindeyim.

Şeker Fabrikamız var. Bu fabrikamızda 365 gün sıcak su var. Burada toprak kaliteli topraktır. Fabrika Müdürümüze bu toprağı atacak yer arıyorsun seni bu topraktan kurtarayım dedim. Suyu bu haliyle dere yatağına dökemiyorsun. Bundan da seni kurtarayım. Ben buraya güzel bir sera yapayım. Hem toprağı hem suyu değerlendireyim dedim. Ancak araya korona girdi bu biraz gecikti.

Park Bahçeler Müdürlüğümüze atalık tohumlar verdim. Benim bahçe işlerine ilgim var. Şimdi burada fide yapıp evlere dağıtacağım. Yine Milli Eğitim Müdürümüzü aradım çocuklarımız için 14 bin çiçek hazırlattım. Korona günlerinden sonra bu fideleri çocuklarımıza dağıtacağım.

AHŞAP EKİBİ KURACAĞIM

Kastamonu’da Valilik Bünyesi’nde eskiden bir ahşap ekibi vardı. Bu ekipler restorasyon çalışmalarında önemli işler yapmıştı. Şimdi Şehirlerarası Otobüs Terminalimiz karşısında KESOB’un bir binası var. Burayı kiraladım. Burada hem meslek edindirme kurslarımızı yapacağız hem de alt katında da ahşap ekibimizi kurup aktif çalışmasını sağlayacağız. El sanatları, ahşap ürünlerimiz ve el işlerimizi profesyonel bir ekiple ve Kastamonu mührünü vurarak yapmamız gerekli.

AVRUPA KUPASINI KAZANMAK İSTİYORUZ

Kadın Hentbol denildiğinde akla Kastamonu geliyor. Bizim tüm hedefimiz Avrupa’da kupa almak. Yarı final ve final oynadık bu yıl çeyrek finalde elendik. Geçtiğimiz yılın şampiyonuna mağlup olduk. Spor camiasında virüsten ötürü bir ekonomik sıkıntı var. Ancak bizim hedefimiz Avrupa’dan kupa getirmek. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde bunu da başaracağız.”

Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı