• Yerel

Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında uzmanından önemli uyarılar

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tanısal Meme Birimi Sorumlusu Radyoloji Uzmanı Dr. Derya Altıntaş, Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında uzmanından önemli uyarılar
Dr. Altıntaş, meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ve sekiz kadından birinin yaşamı boyunca meme kanseri tanısı aldığını belirtti. Bu nedenle farkındalık çalışmalarının hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Altıntaş, kadınları düzenli kontroller konusunda uyardı.

Dr. Altıntaş, meme kanseri farkındalığını artırmak amacıyla şu tavsiyelerde bulundu:

“Her kadının, kendi kendine meme muayenesi yapmayı alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir. Bunun yanında, yılda bir kez mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalı ve 40 yaşından sonra rutin mamografi taramaları aksatılmamalıdır. Eğer kendi kendinize elle muayeneniz sırasında elinize bir kitle geldiğini fark ederseniz, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun ve gerekli tetkikleri yaptırın. Unutmayın ki memede tespit edilen her kitle kötü huylu değildir; ancak erken tanı, tedavide büyük avantaj sağlar.”

Biyopsiden Korkmayın
Dr. Altıntaş, meme kanseri taramalarında ultrasonografi ve mamografinin sıkça kullanıldığını, şüpheli bir lezyon tespit edilmesi durumunda biyopsinin gerekliliğine dikkat çekti. Biyopsiden korkulmaması gerektiğini belirten Dr. Altıntaş, “Biyopsi, halk arasında sanıldığı gibi iyi huylu lezyonu kötüye çevirmez. Biyopsi, yalnızca şüpheli dokudan incelenmek amacıyla küçük bir parça alınması işlemidir ve bu işlem lezyonun yapısını değiştirmez. Eğer kitleniz iyi huyluysa, genellikle 6 ay sonra bir takip öneriyoruz; ancak şüpheli bir durum söz konusuysa biyopsi mutlaka yapılmalıdır” dedi.

Meme kanserinin erken teşhisi için düzenli kontrollerin ve bireysel farkındalığın önemine vurgu yapan Dr. Derya Altıntaş, kadınların kendi sağlıklarına özen göstermeleri gerektiğini belirterek şu mesajı verdi: “Lütfen kendinize zaman ayırın ve rutin muayenelerinizi ihmal etmeyin. Sağlığınız her şeyden önemli.”

Ekim ayı boyunca Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meme kanseri farkındalığına yönelik çeşitli etkinlikleri düzenlenmeye devam edecekleri de açıklandı.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı