TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Yerel

'Kahvenin 40 yıl hatırı var da esnafın hiç mi hatırı yok?

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Kahveciler Odası Başkanı Murat Yazımcı’yı ziyaret etti.‬
'Kahvenin 40 yıl hatırı var da esnafın hiç mi hatırı yok?
İrfan Salcı - Kahveci esnafının pandemi sürecindeki yasaklar nedeniyle zor durumda olduğunu söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, “‪Kahveci esnafı, kiralarını, biriken faturalarını, SGK primlerini ve personel giderlerini ödeyemez, evine ekmek götüremez hale geldi. ‪Kahvenin 40 yıl hatırı var da, esnafımızın hiç mi hatırı yok? Esnafımıza acil destek verilmelidir” dedi.

“MASRAFLAR DAHİ KARŞILANMIYOR”

Hükümetin pandemide 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecini başlattığını hatırlatan Milletvekili Hasan Baltacı, “Normalleşme sürecinde tüm işletmeler gibi kahvehaneler de açılmış lakin oyun için yasaklar hala devam etmekte olduğundan esnafımızın müşterilerinin bir çoğu bu işletmelere gelememektedir. İşletmeler bir kısım masraflarını karşılayamadığından dolayı kapalıdır, açık olanlara da adeta bomba düşmüş bomboş durumdadır” diye konuştu.

“KAHVECİ ESNAFININ GÜNAHI NE?”

Eğlence sektörü içerisinde yer alan ve oyun oynatılarak kazanç sağlayan bu işletmelerin gelirlerinin ciddi oranda azaldığını söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eskiden kahvehanelerde okeye dördüncü aranıyordu, bu günlerde ise çözüm için destek aranıyor. Kahvehane ve kıraathane esnafı oldukça zor durumda ve seslerinin duyulmasını istiyor. Ana gelir kaynağı olan oyunlar salgınla mücadele kapsamında kısıtlanmış durumda. Gelirleri azaldı. Türkiye genelinde işsiz sayısının çalışan sayısını aştığı şu günlerde, kahvehaneler de kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kahvehane esnafı aylardır sesini duyurmaya çalışıyor. Alışveriş merkezleri açık ve sosyal mesafeye göre tedbirler alındı. Toplu taşımada balık istifi yolcu taşınmaya devam ediliyor. Peki kahveci esnafının günahı nedir? Kahveciler Odası’nın isyanını neden duymuyorsunuz? Bir an önce geç kalınmış gerekli tedbirler alınmazsa kahvehaneci diye bir esnaf kalmayacak.”

“ESNAF DAHA DA BORÇLANDIRILDI”

İktidarın esnafın derdine derman olmak yerine zaten borçlu olan esnafı kamu bankaları aracılığıyla verdiği kredilerle daha da borçlandırdığını da söyleyen Milletvekili Baltacı, “Esnafa altı ay ötelemeli krediler verildi. Bugünlerde kirasını dahi ödemekte zorlanan esnaf, süreci atlatmak adına çektiği kredileri birkaç ay sonra nasıl ödeyecek? Bunun hesabı yapılmadı. Geçici çözümlerle esnafın derdine derman olamazsınız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnaf ve vatandaşımızın yaşadığı sorunların farkındayız. Çözüm için elimizden geleni yapacağız” dedi.

YAZIMCI: “KEPENK KAPATMA NOKTASINDAYIZ”

Kahveciler Odası Başkanı Hacı Murat Yazımcı da, esnafın yaşadığı durumu ve kahveci esnafı olarak devletten beklentilerini aktardı. Yazımcı, “Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Kira yardımı yapılsın, çalışanlarımızın ekonomik olarak mağduriyetleri giderilsin, birikmiş elektrik, su, doğalgaz faturaları yılsonuna kadar ertelensin, kapalı kalınan süre boyunca ödemekle yükümlü olunan SGK primleri ve vergiler devletimizce ödensin, tüm kredi borçları yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelensin” dedi.
Yorum Yazın