Okan Geçgel -
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’da düzenlenen “Arazi Yönetimi Çalıştayı” hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ilk kez düzenlenen çalıştay çerçevesinde yapılacak arazi çalışmaları tamamlandığında köye dönüşün hızlanacağını belirten Sekmen, spor turizminden kış turizmine kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi. Başkan Sekmen, Oltu’da cağ kebabı üretim tesisi inşa edildiğini belirterek, Erzurum’u hayvansal ürünleri merkezi haline getireceklerine dikkat çekti.
Başkan Sekmen, Erzurum’da düzenlenen “Arazi Yönetimi ve Arazi Kullanım Planlaması Çalıştayı”na katılan İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) heyetini ve gazetecileri makamında ağırladı. TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel başkanlığındaki heyette; Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları Derneği (USMEK) Genel Başkanı İzzet Aydın, TİGAD Genel Sekreteri Uğur Eskier, TİGAD Ege Bölge Temsilcisi Arzu Aytekin, Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur, İnternethaber Genel Yayın Yönetmeni Hacer Alkan, Habertürk İstihbarat Şefi Yasemin Güneri, İHA Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer ve Gazeteci Yazar Cezmi Mesut Sayılgan yer aldı. Başkan Sekmen, ziyarette, arazi yönetimin önemini anlatarak, projeleri hakkında detaylı bilgiler verdi, heyetin sorularını cevapladı.
"Arazi yönetimi ile insanlarımız mutlu olacak"
Sekmen, “Arazi yönetimi uygulamaları tamamlandığında hem köye dönüş sayısal olarak mümkün olacak hem insanlarımız mutlu olabilecek.” diyerek, çalışma kapsamında mera, orman ve orman vasfı taşımayan yerlerin belirleneceğine işaret etti. Sekmen, “Şu anda desek ki yeni orman alanları oluşturalım desek kimsede dolu dolu bir veri yok. Sulak araziler, su kaynakları, meraların varlığı, turizm alanları belirlenecek. Meraların ıslahı yapılacak. Mera olup da mera vasfını taşımayan yerleri aktif hale getireceğiz. Turizm alanlarımız var, Tortum Şelalemiz var, Yedigöllerimiz var. Buraları tespit edip, buralarda turizmi öncelendireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Erzurum deyince kayak turizminin akla geldiğine dikkat çeken Sekmen, arazi yönetimi çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Aynı dağda kışın kar varsa yazın buralarda yürüyüş yolları, yaylalar, bisiklet yolları gibi hayal etmemiz lazım. Yani kışın kayak yapılan yerleri yazın da dağ sporları olarak düşünmeliyiz. Göreve geldiğimden beri buz tırmanışı festivalleri yapıyoruz. Bunu dere dediğimiz bölgelerde yapıyorduk; şimdi biz bunu artık dağda yapıyoruz. Bunun gibi ağaçlandırılabilecek yerler nerelerdir? Ayrıca, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa uygun bölgeler nereler? Hangi yabani hayvanlar bu bölgede yaşıyor? Özel avlak alanlar nelerdir? Öyle turistler var ki ta Amerika’dan, Yeni Zelanda’dan bu avlaklara geliyorlar ve büyük para yatırıyorlar. Yabani hayvanların yaşamasını sağlamak lazım. Mesela biz göçmen kuşların uçuş yolu üzerinde bulunuyoruz ve bizim sulak alanlarımız var. Öyle bir grup var ki sadece kuşlar için geliyorlar. Bu alanlarda gözetleme kuleleri yapmak lazım.”
"43 devlet kurumunun elinde bulunan tüm verileri bir araya topladık"
Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Onun için arazi yönetimi çok önemli bir çalışma. Mesela bizi petrol ve maden sahalarımız var. Tuz, krom, manyezit, bakır, çinko, mermer yataklarımız var. Bunlar bilinirse buna göre yatırım yapma imkanı olur. Mesela Oltu taşımız var. Termal sularımız var, termal alanlar belirleniyor.” Arazi Yönetimi Çalıştayı’nın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Başkan Mehmet Sekmen, “Bunun önce 25 binlik planlarını yapacağız sonra bunun 5 binlik ve binlik planlarını yaparak alanları daraltacağız. Ve bunun neticesinde şehirdeki rezerv envanter çalışması yapacağız. Bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Bilimsel bir veri tabanı oluşacak. 43 devlet kurumunun elinde bulunan tüm verileri bir araya topladık.” ifadelerini kullandı.
"Oltu’da cağ kebabı tesisi kuruluyor"
Arazi yönetimi çerçevesinde tarımla ve hayvancılıkla ilgili çalışmalar da yapacaklarını ifade eden Sekmen, “Hayvancılığın gelişmesi için göletler yapıyoruz. Şu anda ekiplerimiz arazide çalışıyor. Her ilçede hayvan pazarları ve mezbahalar yaptık.” dedi. Sekmen, özel sektörün hayvancılıkta markalaşacağına dikkat çekerek, “Şimdi yavaş yavaş kümelenme oluşacak. İleriye dönük tesisler kurulacak.” diye konuştu.
Başkan Sekmen, “Oltu’da bir cağ kebabı üretim tesisi kuruluyor. Bitmek üzere. Günde bin koyun kesilecek. Zaten derdimiz bu hayvanları nasıl değerlendirelim? Bir yetiştirme, iki pazar… İşte hazır pazar var, hayvanını oraya verecek, parasını alacak. Nihai hedef günde bin hayvan. Böyle bir şey olduğu zaman cağ kebabını Türkiye’nin ve dünyanın muhtelif yerlerine hazır, soğuk zincir olarak cağ kebapları gönderilecek.” ifadelerini kullandı.
Başkan Sekmen, kış turizmi yatırımlarına da dikkat çekerek, Palandöken Kayak Merkezi’nde son dönemde yapılan düzenlemeleri anlattı. Palandöken’e kurdukları suni karlama sistemi ile kış sezonunu erken açtıklarını belirten Başkan Sekmen, ayrıca, karı depolama sistemi kurduklarını kaydetti. Ayrıca, kayak tesislerinin aydınlatılarak “gece kayağı” imkanı sağladıklarını ifade etti. Yayla turizmi için de yatırım yapacaklarını söyleyen Sekmen, kentteki kültür ve sanayi alanındaki hizmetlerine dikkat çekti.
"Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli kayak alanlarından birine sahibiz"
Mehmet Sekmen, Oltu’da bir çuval fabrikası da inşa edildiğini belirterek, Erzurum’da en önemli imkanlardan birini turizm olduğuna dikkat çekti. Sekmen, şöyle devam etti: “Turizm denince ilk olarak kış turizmi akla geliyor. Bizim sahip olduğumuz kayak alanları olarak Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli kayak alanlarından birine sahibiz. Ve daha böyle birçok alanımız var. Biz şimdilik Palandöken ve Konaklı diye iki merkezi kullanılabilir bir hale getirdik. Buralarda tesisler var. Göreve geldiğimizde gece kayağı yoktu. On kilometrelik bir pisti aydınlattık, kendiliğinden gece kayağı doğdu. Yeni buluşlar yaptık. Kar yağmadı, ne yapacağız? Bu mevsimde her zaman kar yağmaz. Bazı zamanlar ocak ve şubata kadar uzuyor. Suni karlama sistemi kurduk. Bunun için göletler oluşturduk. Su taneciklerini pompa ile fışkırtınca kar oluşuyor. O sistemi kurduk ve aktif hale getirdik. Sonra karı depolamaya karar verdik, güneş olmaya yerlere toplayarak üzerini örttük. İlk yıl bir yerde depoladık, yüzde 40’ı eridi, yüzde 60’ı duruyor. Hava serinleyince kar yağmasa bile depolanan karı kepçelerle piste seriyoruz, 10-15 santimetre kar oluyor. Üzerine suni karlama yapıyoruz ve erkenden kayak sezonunu açıyoruz. 2021’de dört yerde kar depoladık. Şu anda sezonu açan tek tesisiz.”
"Spor takımları kamp için buraya gelecek"
Şehrimizde kış turizmi ile ilgili spor tesisleri olduğuna kaydeden Sekmen, yüksek irtifalı bir kamp merkezi oluşturarak, spor turizmi yatımı yaptıklarını belirterek, bütün spor dalları için yüksek rakımda kamp imkanı sunduklarını ifade etti. Sekmen, “Bunun için FIFA standartlarında 20 tane çim saha yaptık. Bu rakımda Türkiye’de ve Avrupa’da böyle bir kamp yeri yok. Yani bir takım iyi bir antrenman veya hazırlık yapmak istiyorsa mutlaka Erzurum gibi bir yere gelmek zorunda. Yüksek olabilir de tesis olmaz; ama bizde aynı anda 20 takımın kamp yapabileceği tesislerimiz var. Biz bunu sadece futbol için değil diğer spor dalları için de yaptık. Spor turizmi için takımlarımız buraya gelecek.” sözlerini kaydetti.
Başkan Sekmen, Erzurum’un tarihi zenginliğinden de bahsederek, “Tarihi eserlerin etrafını açıyoruz. Camidir, kütüphanedir, handır, hamamdır, medresedir… Tarih ve kültür turizmini geliştireceğiz.” dedi. Doğa turizmine de önem verdiklerini belirten Sekmen, “Şehrin sahip olduğu doğal güzellikler var. Tarihi yaylalarımız var, şelalelerimiz var, peribacaları var, göllerimiz var, yaylalarımız var. Bunlar da meydana çıkacak, fotoğraflanacak ve turizm kitaplarına girecek.” şeklinde konuştu.
"Erzurum’u hayvansal ürünlerde merkez konumuna taşıyacağız"
Gastronomi turizmine de işaret eden Sekmen, şu bilgileri paylaştı: “Artık insanlar damak tadına önem veriyor. Erzurum bu bakımdan yemek çeşidi olarak çok zengin bir kültüre sahip. İnsanlar farklı medeniyetlerin yemek kültürlerinden etkileniyor. Biz -iddia ediyorum- Türkiye’de ilk kez bir yemek kitabı hazırladık. Türkiye’de böyle bir yemek kitabı bulmak mümkün değil. Bu alanda uzmanlar, ‘Böyle bir kitabı ilk kez görüyoruz, kendinizi küçüksemeyin, ortaya çıkın.’ dediler. Bir gastronomi festivali yaptık, şimdi kış versiyonunu yapmayı düşünüyoruz. İnanıyorum ki yerli ve yabancı çok sayıda turist, bu yemek çeşitlerinin tadına bakmak üzere buraya gelecekler. Başta cağ kebabı, tatlılarımız, peynirlerimiz, sulu yemekleriniz çok ayrı lezzetlerdir. Erzurum’da bir peynir müzesi ve hayvansal ürünler müzesi göreceksiniz. Erzurum’u hayvansal ürünlerde merkez konumuna taşıyacağız.”
Öte yandan, ziyarette, önümüzdeki günlerde TİGAD öncülüğünde Erzurum’da düzenlenmesi planlanan Dijital Medya Çalıştayı hakkında da istişarede bulunuldu.
Erzurum'da 'arazi' seferberliği
Başkan Sekmen: 'Erzurum'u hayvansal ürünlerde merkez konumuna taşıyacağız' diyerek Erzurum'da arazi seferberliği başlattı.
Yorum Yazın