• Yerel

Elazığ'da Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi

Fırat Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Azize Bektaş, araştırmalar sonucunda yılda 31 milyon sepsis olgusu saptandığını belirterek, bunlardan 6 milyonun yeni doğan veya çocuk hastalardan oluştuğunun tespit edildiğini söyledi. Dünya Sepsis Günü kapsamında Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi verildi.
Elazığ'da Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi
İHA - Etkinliğe, Fırat Üniversitesi Anestazi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Azize Bektaş, Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Salih Burçin Kavak ve il ve ilçelerdeki sağlık personelleri katıldı.

Sepsisin yeni araştırmalar yapıldıkça daha çok derinlerine inildiğini anlatan Kavak, “Aslında bizim düşündüğümüzden çok daha kompleks olduğu, bazen de özellikle yoğun bakım yada hastanede yatarak hizmet verilen kliniklerde çok ufak tefek ayrıntı diye görülen noktaların dikkat edilmediğinde karşımıza sepsis tablosunun çok ciddi şekilde çıkıyor. İnsan hayatına direk bire bir etki eden bizim yaptığımız tedaviyi belki bu anlamda anlamsızlaştıran ve işi daha karmaşık hale getirir” dedi.

Fırat Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Azize Bektaş’ta seminerde konuşmacı olarak yer aldı. Sepsisle mücadeleye erken safhada başladığı takdirde ölüm hızı ve oranının düşürülebildiğini anlatan Bektaş, “Bu nedenle Dünyada sepsis farkındalığı kampanyası başlamıştır. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri birliği başkanlığı adı altında geçen yılda sepsis farkındalığı kampanyası başlatmıştı. Türk Yoğun Bakım Derneğinin katkılarıyla eğitimler de devam etmektedir.

Çok sık görülen, ölümcül, masraflı bir hastalık. Dünyada ki yoğunluğu ve sıklığı gittikçe artmaktadır.

Sepsis nedeniyle hastanelerde yatmakta olan hastalar üzerinde yapılan 33 araştırmacının araştırması sonucunda, yılda 31 milyon sepsis olgusu saptandığı ve bunlardan 6 milyonun yeni doğan veya çocuk hastalardan olduğu tespit edilmiştir. Annelerde ise 100 binin üzerine çıkmaktadır. Özellikle doğum esnasında ve doğumdan sonraki ilk 15 gün materyal sepsisin riskli olduğu dönemlerdir. Yılda sepsis bugün ki hızıyla yüzde 8 ile 13 oranında artmaya devam etmektedir” diye konuştu.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı