Büyüyen karnı nedeniyle kilo aldığını düşünen Çermik ilçesinde yaşayan kadın, farklı belirtilerin de devam etmesi nedeniyle ancak birkaç doktora gittikten sonra myomu olduğunu öğrendi.
Rahmin kas tabakasından kaynaklanan ve yine rahim içi ya da çevresinde görülen iyi huylu tümörlere “myom” adı veriliyor. En sık olarak 35-40 yaş aralığında görülen myomlar genellikle üreme çağından önce ortaya çıkmıyor çünkü oluşmalarındaki en önemli faktör kadınlık hormonu östrojen.
Genel olarak adet döneminin aşırı kanamalı geçmesine neden olan myomların geniş bir belirti yelpazesi bulunuyor. Bazı myom oluşumlarında kanamaların adet dönemlerinden sonra da devam edebildiğini söyleyen Çermik İlçe Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Abdurrahman Sengi, bel bölgesinde ağrı, sık idrara çıkma isteği, karın veya rahim bölgesindeki şişkinliklerin sık karşılaştıkları belirtiler arasında yer aldığını ifade ediyor.
Nadir olarak bağırsaklar veya idrar torbası üzerinde basınca neden olan myomlar bu sebeple kabızlığa ya da çok sık idrara çıkma şikayetlerine de neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise myomlar herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkıyor.
Tedaviye dirençli anormal kanaması olan hastanın yapılan muayenesinde 8 cm myom tespit edilen 55 yaşındaki hastayı ameliyat ederek sağlığına kavuşmasını sağlayan Dr. Sengi; “Jinekolojik muayene sırasında ultrason ile rahatlıkla görüntülenebilen myomlar, düzenli doktor kontrolü ile tespit edilebiliyor.
Bir tür yumuşak doku tümörü olarak nitelenen myomlar için gerekli durumlarda yapılan MR sonrası artık daha fazla myom tanısı konulduğunu ve üreme çağındaki tüm kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerektiğini” belirtti.
Çermik Devlet Hastanesinde 55 yaşındaki hastaya başarılı operasyon
Büyüyen karnı nedeniyle kilo aldığını düşünen Çermik ilçesinde yaşayan kadın, farklı belirtilerin de devam etmesi nedeniyle ancak birkaç doktora gittikten sonra myomu olduğunu öğrendi.
Yorum Yazın