“Milli Mücadele ve Kastamonu-Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” sergisi hakkında bilgi veren Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Üyesi Zeynep Esen, “Bu projeyi Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi olarak yapıyoruz. Atıf Uğurlu’nun başkanlığında, bir grup Kastamonu kökenli dostla, Kastamonu’nun sürdürülebilir projeleri üzerine neler yapabileceğimizi söyledik. Büyükşehirlerde olan faaliyetleri Kastamonu’ya nasıl aktarabileceğimizi düşündük. İnisiyatifle neler yapabileceğimizi konuşuyorduk.
“ÖNCELİĞİMİZ KASTAMONU’DUR”
Yerelde ve kamuda kalmış işi nasıl farklı bir noktada çalışabiliriz diyerek baktık. Sıfırdan bir proje şekillendirdik. Plan yaptık ve önceliğimiz Kastamonu’dur dedik. İlk etkinliğimiz gerçekleştirilecek sergidir. Küratör İzzeddin Çalışlar’ın sergiyi Kastamonu’ya getirmesi çok kıymetlidir” dedi.
ÇALIŞLAR: ÇOK GÖRSELLİ SERGİ HAZIRLADIK
Serginin Milli Mücadele özeliğinde Kastamonu’yu anlattığını ifade eden Küratör İzzeddin Çalışlar ise, “İstanbul’da ve Ankara’da ‘İstiklal’ başlıklı bir sergi hazırladık. O sergiyi Kastamonu’ya getirmedik. Bunların arasında yüzde 20 benzer malzeme vardır ancak farklı eserler var. Olabildiğince görülmemiş, farklı kaynaklardan beslenen ve çok görselli sergi hazırladık. 4 yıllık İstiklal Savaşımız, askerlik dehasından ibaret değildi. Toplumun her kesimi elinden ne gelirse ortaya koydu. Topyekun bir mücadeleydi. Bu mücadeleyi belgelerle ve yabancı kaynaklı görsel malzeme ile anlatmaya çalışıyorum. Yunanistan, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya ve Amerikan’dan elde edilmiş görseller var” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Üyesi Zeynep Esen ve Küratör İzzeddin Çalışlar, KGC’nin anı defterine duygu ve düşüncelerini paylaştı.