İHA - Bozdoğan’ın dağ köylerinden Kızıltepe ile Konaklı mevkisi arasında yer alan ve yağmur suyuyla dolan bu sarnıcın tarihi bir sanat olduğunu söyleyen bölge sakinleri, çevrede birçok bahçe ve arazı olduğunu, çiftçilerin yararlandığını ifade etti.
Sarnıcın yapısıyla ilgili bilgiler veren bölge sakinlerinden Sinan Çelen, “Sarnıçların ortak özelliği hayırsever vatandaşlar tarafından yaptırılmış olmasıdır. Yapıların giriş kapıları genellikle bulundukları arazi ile hemzemindir. Giriş kapısından yapı tabanına kadar uzanan merdivenler mevcuttur. Çoğu sarnıçtaki su seviyesi giriş kapısına yakın durumdadır.
Yapılar yığma taş veya dolgu tuğla ile yapılmıştır. Çoğunun üzeri kerpiç veya beton sıva ile kaplanmıştır. Yapıların üzerleri genellikle beton veya dolgu tuğladan yapılmış kubbe ile örtülüdür. Bu sarnıçlara sel yatakları küçük kanallarla bağlanmış ve bunun yanı sıra oldukça geniş kubbesinden de içeriye yağmur sularının süzülmesi ve toplanmasına olanak sağlanmıştır” dedi.
“KANUNİ’DE SARNIÇLARDAN FAYDALANMIŞ”
Rivayetlere göre Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında ordusunun su ihtiyacını da sarnıçlardan karşıladığını söyleyen bölge sakinlerinden Servet Öztürk, “Bu sarnıç bir sırdan daha önce yapılmış. Dedelerimiz bize anlatırdı. Zamanında bu bölgelere su ulaşmadığından dolayı yağmur sularını biriktirmek adına bu sarnıç yapılmış. Bu sarnıç hem bölgedeki bahçe ve arazilerin sulanması için kullanılıyor hem de hayvanlar ve çiftçiler için su ihtiyacını karşılıyor. Belki bir asırdan önce yapıldı fakat hala da bu sarnıç burada kullanılıyor” diye konuştu.
Bozdoğan'daki tarihi su sarnıcı ilgi görüyor
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alan ve bir asır önce hayvanların ve çiftçilerin su ihtiyacını karşılaması ve bölgedeki tarlaların sulanması için inşa edilen tarihi su sarnıcı, günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor.
Yorum Yazın