TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Yerel

Basın İlan Kurumu´ndan Mesleki Teknik Eğitime Destek

12 yıl önce okuduğu okulda tasarım dersi verdi
Basın İlan Kurumu´ndan Mesleki Teknik Eğitime Destek
İrfan Salcı - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü ile Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM)  arasında, gazetecilik sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla mesleki eğitim iş birliği protokolü imzalandı. 
Protokol kapsamında Kastamonu 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Kariyer Günü etkinliği çerçevesinde eğitim semineri düzenlendi. Seminerde konuşmacı olarak katılan Kastamonu Sözcü Gazetesi Görsel Yönetmeni Dilek İğdirli, mezun olduğu okuldaki öğrencilerle grafik ve tasarım konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

- TASARIM VE GRAFİK ALANINDAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİN

Programın açılışında konuşan BİK Şube Müdürü Yaşar Kuru, kurumu ile Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan eğitim işbirliği protokolü hakkında bilgi verdi. Programın açılışında konuşan Şube Müdürü Yaşar Kuru, öğrencilere kendilerini geliştirmeleri için tasarım ve grafik alanındaki gelişmeleri ve teknolojik imkânları iyi takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Bir grafikerde aranan en önemli özelliğin bilgisayar programlarına hâkimiyeti olduğuna işaret eden Kuru, "Ne kadar yaratıcı olursanız olun, grafik programları tam olarak bilmiyorsanız, mükemmel sonuçlar çıkartamazsınız. Dört yıllık eğitim sürenizi çok iyi değerlendirin. Bilgisayar programlarını şimdiden inceleyin, internetten araştırmalar yapın, reklamları dikkatle izleyin, trendleri, kullanılan karakterleri, renkleri yakından takip edin. Bütün bu çalışmaları yapın ki diğerleri arasında farkınız olsun." dedi.

- TASARIMCI MÜŞTERİSİ ADINA HAYAL KURAN KİŞİDİR

Dilek İğdirli yaptığı konuşmaya 12 yıl önce kendisinin de bu sıralarda öğrencilik yaptığını anlatarak başladı. İğdirli, “Bende bu okulda bu atölyede sizler gibi öğrenciydim. Şuan Kastamonu Sözcü Gazetesinde Sayfa Editörü olarak görev yapmaktayım. 2007 mezunuyum ve o dönemlerde Grafik Tasarım bölümü çok fazla bilinmiyordu, bu sebepten sınıfımız hep azlıktı. Şimdi sizleri karşımda kalabalık olarak gördüğüm için mutluyum diyerek günümüz gereği herşey dijitale döndüğünü sizlerde görüyorsunuz, dijital medya revaçta olduğu için günümüzün meslekleri arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Grafikerlerin hayal gücünün güçlü olması gerektiğini kaydeden İğdirli, “Biz grafik tasarımcılar bir işi yaparken emek ve hayal gücümüzü kattığımızda herşeyin daha güzel olduğunu görürüz. Bu her işte böyledir. Öncelik olarak yaptığımız işi sevmekle başlıyor bu yol. Kendini geliştirmek her şeye grafik gözüyle bakmakla başlıyor. Grafikerlik bana göre iç yeteneğe ve hayalperestliği olan insanların başarabileceği bir iş. Hayal gücü olmadan düşünme üretimi yapılamayacağı tartışılmaz bir gerçektir. Uygulamada çizgi, ton, renk, doku, ölçü ve biçim kavramları göz önünde tutulur. Tasarımcı müşterisi adına hayal kuran kişidir. Gelişmeye açık, tasarım dünyasını gözlemleyen kişidir.” dedi.

-SANAT DİPLOMAYLA KANITLANMAZ

Gazeteci İğdirli sözlerini şöyle sürdürdü: “ Benim okuduğum yıllarda böyle bir bölüm olduğundan habersizdim. Taki okula gelip rehber hocasının anlatması sonrasında öğrendim. Bölüm anlatılırken zor olduğu vurgulanmıştı, bölümün zor olduğunu duymama rağmen sonrasında Grafik Atölyesine adım atıp Grafik Hocasıyla konuştuğumda içimde ki ses  ‘Dilek, senin yerin burası’ dedi. Ve öyle oldu. Kendini bir yere ait hissetmek zordur. Ve ben bu atöleyede kendimi buldum. Bu bölümde başarı merdivenlerini çıkmak istiyorsanız öncelik olarak bu işi severek yapmanız gerekiyor. İstekliliğiniz azminiz doğrultusunda pratik yaparak kendinizi her geçen gün geliştirmekle başlıyor. Bu bölümde alaylı ve mektepli tabirleri kullanılır. Ben hem mektepli hem alaylı olarak kendimden örnek verebilirim. Bu bölümde sadece diploma olması yeterli değildir. Pratik ve tasarım gözü yoksa ne kadar diploma sahibi olsa da boştur. Çok değerli alaylı grafikerler var ve hepsi de geçekten değerli kişilerdir.

Bu işe yıllarını vermiş kişiler için alaylı ve mektepli ayrımı yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dilek İğdirli, sanat diplomayla kanıtlanmaz.  Beceri ile ortaya çıkardığın tasarımlar ile kanıtlanır. Okul yöntem öğretir, piyasa deneyim verir. Okulda teori, piyasada hem teori hem pratik vardır. Bu sebepten siz meslek lisesi öğrencileri olduğunuz için hem okul hem staj yaparak günlerinizi dolu dolu geçirip, bu işler piyasada nasıl oluyor diye yola erken çıkmanız gerekiyor. Şuan ben 12 yıldır Kastamonu Sözcü Gazetesi'nde çalışıyorsam boş durmadan staj yaptığım yerlerde çalışıp kendimi geliştirdiğim için etrafımda ki referanslar sayesinde olmuştur. İş başvurusu yapmadan iş teklifi almak mutluluk ve onur verici oldu.” dedi.
Seminer bitiminde Grafik ve Fotoğraf Alan Şefi Meryem Kaya ve Bölüm Öğretmeni Ebru Mühürdaroğlu öğrencilere bu seminerin kendileri için olumlu olup olmadığını, fikirlerinizde değişikler olup olmadığını sordu. Fikirlerinin pozitif yönde değiştiğini söyleyen öğrenciler, konuşma için Gazeteci Dilek İğdirli'ye teşekkür ettiler.
Okulun Grafik ve Tasarım Bölümü sınıfında gerçekleşen etkinliğe Basın İlan Kurumu Kastamonu Şube Müdürü Yaşar Kuru’nun yanı sıra Grafik ve Fotoğraf Alan Şefi Meryem Kaya, Bölüm öğretmeni Ebru Mühürdaroğlu ve 10 ve 11. Sınıf bölüm öğrencileri katıldı.
Yorum Yazın