• Yerel

Akdeniz bölgesi'nin ilk bilim merkezi protokolü imzalandı

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK), Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında Dokuma Fabrikası’na, Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezinin kurulması amacıyla ön protokol imzalandı
Akdeniz bölgesi'nin ilk bilim merkezi protokolü imzalandı
İHA - Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK), Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında Dokuma Fabrikası’na, Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezinin kurulması amacıyla ön protokol imzalandı.

TÜBİTAK işbirliği ile Dokuma Fabrikası’na, Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezi kuruluyor. Bilim merkezinin, ön protokolü için Kepez Belediye Meclis Salonu’nda imza töreni gerçekleştirildi. Törene AK Parti Antalya Milletvekili ve adayı Mustafa Köse, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, TÜBİTAK Bilim Toplum Daire Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ ve vatandaşlar katıldı.

BİLİM MERKEZİ İÇİN İLK ADIM ATILDI
Başkan Hakan Tütüncü, Kepez’de çok önemli bir eserin hayata geçmesi için ilk adımı attıklarını söyledi.
TÜBİTAK işbirliği ile Dokuma Fabrikası’na kurulacak olan bilim merkezinin ilk adımı niteliğindeki ön protokolü imzaladıklarını belirten Başkan Tütüncü, “2009 göreve geldiğimiz Kepez bir gençlik, spor, eğitim, sanat ve kültür ilçesi olmalıdır, demiştik. Bu hedeflere dönük birçok eseri, hizmeti geçtiğimiz yıllarda Antalya’ya kazandırdık. Büyükşehir Belediye Başkanımızla, milletvekillerimizle ile bu şehre daha büyük eserler kazandırabilmenin arayışı içerisindeyiz. Çok heyecan verici bir eser için burada toplandık. Akdeniz bölgesinde hiç olmayan bir eseri, el birliği ve işbirliği ile Antalya’ya kazandırıyoruz” dedi.

ANTALYA’NIN İSTEDİĞİ GİBİ DOKUMA’YA BİLİM MERKEZİ
Tütüncü, Dokuma’da kuracakları bilim merkezinin çocuklar ve gençler başta olmak üzere bilime, sanata gönül vermiş insanların, bilimle aralarındaki ilişkiyi kuvvetlendirmesine ve yeni şeyler öğrenmesine vesile olacağını belirtti.
Bilim merkezini, şehrin ortası denilebilecek Dokuma Fabrikası’na yapacaklarına işaret eden Tütüncü, “Bilim merkezini, önünden raylı sistemin de geçtiği Dokuma Fabrikası içerisinde yapmaya karar verdik. Dokuma Fabrikası’nın özellikle 2003 yılından itibaren izlediği seyri anlatmaya gerek yok. Dokuma Fabrikası’nda yaşanan maceraları, Antalyalıların vicdanını kanatan bir takım gelişmeleri kamuoyu biliyor. Böylesi bir girdaptan Dokuma’yı çıkarmak ve o alanı sivil inisiyatifle, halka buluşturmak istedik. Bu amaçla Belediye Meclisimiz tarafından Dokuma Çalışma Grubu oluşturulmuş, Antalya’nın bütün unsurları 3 ay boyunca dinlenerek bir rapor hazırlanmıştı. O rapor, Belediye Meclisinde okunarak onaylanmıştı. Şimdi artık Dokuma’nın yeni haritası o rapordur. Yeni yol haritasında Dokuma’yı bir bilim, kültür ve sanat merkezi haline getirmek üzere çeşitli üniteler yapılacak. Bugün bu eserlerin en anlamlısının imza törenini gerçekleştiriyoruz.”

KEPEZ’İ TÜREL İLE KANATLANDIRIYORUZ
Bilim merkezi, hayalini Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte gerçekleştirdiklerinin altını çizen Tütüncü, “2014’te halkımıza vermiş olduğumuz bir söz vardı. Bundan sonra Kepez çift kanatlı olacak, demiştik. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri diğer taraftan Kepez ekibinin çalışkanlığı ve azmi Kepez’i bambaşka yarınlara taşıyacak, demiştik. Böylesi bir süreci görmekten dolayı da ayrıca iftihar ettiğimi belirtmek isterim.” Başkan Tütüncü, Dokuma’ya bilim merkezinin kurulmasına verdikleri destekten dolayı Türel’e ve TÜBİTAK Bakanı Prof Dr Ahmet Arif Ergin’e teşekkür etti.

DOKUMA BİR KÜLTÜR MİRASIDIR
TÜBİTAK Bakanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin de “Kültürümüzle yoğrulmuş, Türk kimliği ile dünyaya ve değerlerimize hizmet eden bir yapıyı oluşturmamız lazım. Bilim merkezlerini, modern binalarda yapmak mümkün. Ama Dokuma Fabrikası’nı her yerde yapamazsınız. Çünkü Dokuma, bizim kültürümüzün doğal bir parçasıdır. Temelinin atılışından bugünkü haline gelene kadar kültürümüzle yoğrulmuş, bizim insanımızın bir parçası olmuş, memleketimizin yapı taşları arasında yer almış bir kültür mirasıdır.”

BİLİM MERKEZİ TURİZME DE HİZMET VERECEK
TÜBİTAK olarak Kepez’e bilim merkezi kurulmasını çok önemsediklerine işaret eden Ergin, “İnsan kaynağı olarak baktığımızda Kepez yarım milyon insanımıza ev sahipliği yapıyor. Kepez Bilim Merkezi, hem kendi insanımız hem de şehre gelen yıllık turist sayısıyla birlikte dünyaya açılan bir kapı olacak. Ulaşım, merkezilik bakımından baktığımızda Dokuma Fabrikası çok doğru bir seçim. Bilim merkezi, bekleyen pek çok ilimiz ve ilçemiz var. Fakat biz büyükşehir belediyelerimize ve etki analizi yaptığımızda ne kadar büyük bir kitleye ulaşabileceğini dikkat ettiğimizde, Antalya Kepez’deki bu dokuyu çok önemseyerek doğru bir seçim yaptığımıza inanıyorum.“

TÜBİTAK Başkanı, Kepez’de kurulacak bilim merkezinin uluslararası boyutunu şu sözlerle anlattı: “Geçtiğimiz yıllarda bazı şehirlerde bilim merkezi açtık. Bu merkezlere kimlerin nereden geldiklerine dair analizler de yapıyoruz. Konya’daki bilim merkezine, Hakkâri’den bile gelen katılımcılar oldu. Kepez Bilim merkezinin de Türkiye sınırlarında kalmayıp uluslararası boyutta insanları cezp edebileceğini görüyoruz” dedi.

BİLİM MERKEZİ ÖNEMSENMELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise “Antalya’nın tarihine geçecek, şehrin marka değerini yükseltecek, Antalya’ya sadece bir bilim merkezi olarak değil, toplumun gelişmesine katkı sağlayacak bir projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK son birkaç senedir bilim merkezlerini kurulmasıyla ilgili başarılı işlere imza atıyorlar. Prof. Dr Ahmet Arif Ergin’e ve ekibine gönülden teşekkür ediyorum. Protokolünü imzaladığımız bilim merkezi, Türkiye’nin farklı vilayetlerinde hizmet vermeye başladı. Bu bilim merkezlerin bir kaçını gezdim. Orada çocuklarımızın, gençlerimizin bilim merkezlerine gösterdiği ilgi ve ilgiyle beraber ailelerin çocuklarını teşviki işte bu projelerin geleceği açısından bize umut veriyor.

Tarihe not düşüyoruz. Türkiye’de ilk defa ilçe belediyesi olarak Kepez Belediyesi, böylesi önemli bir projeye sahip çıktı ve projeyi üstlendi. Dolayısıyla bu proje Kepez’e ve Antalya’ya vizyon kazandıracaktır. Tarihe not düşüyoruz ve hep birlikte tarihe geçiyoruz. Bu çalışmaları sabırla sürdüreceğiz. Bilim merkezini, Kepez Belediyesi yapıyor, Büyükşehir olarak biz de Kepezaltı -Santral Mahallesi Dönüşüm Projesi içerisinde bir bilim müzesini oluşturacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma’ya bilim merkezi kurulmasının ilk adımı olan ön protokolü imzaladı. Dokuma Fabrika binası içerisinde 8 bin metrekarelik alana kurulacak bilim merkezinin ön protokolünün ardından 6 ay sonra sözleşme süreci başlayacak. Sözleşme imzalandıktan sonra ise bilim merkezinin kurulmasına geçilecek.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat