Pınar Dura Özer

Pınar Dura Özer

Haftanın filmi: Parazit

Parazit, 2019'un en iyi filmlerinden biri olarak nitelendirilen, güçlü dramasıyla, yenilikçi komedi tarzıyla, romantik, şiirsel ve melankolik bir film.
Haftanın filmi: Parazit
En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Yabancı Film kategorilerini kazanarak, 2020 Akademi Ödülleri'nde sansasyon yaratan Parazit'te, Koreli film yapımcısı ve aynı zamanda filmin yönetmeni olan Bong Joon-ho, özellikle küresel sanat filmi meraklıları için bir sosyal hiciv filmi yaratmış.

Güney Kore'de paralel ve büyük ölçüde farklı yaşamlar süren (Zengin/Fakir) karı, koca, kız ve oğlan kardeşten oluşan dörder kişilik iki farklı ailenin hikayesini anlatıyor.

Kim Ailesi:
Seul’ün arka sokaklarından birinde, sıkışık bir bodrum katında yaşayan yıllarca işsiz bir baba (Song Kang-ho), mizacı kuvvetli bir anne (Jang Hye-jin) okuyup zengin olmak isteyen oğulları Ki-Woo (Choi Woo-) ve buz gibi soğuk vicdana sahip kızları Ki-jung (Park So-dam) ile birlikte fakir bir hayat sürmektedirler.

Park Ailesi:
Park ailesi, Dong-ik (Lee Sun-kyun), bir teknoloji CEO'su, karısı saf bir kadın olan Yeon-gyo (Cho Yeo-jeong), liseye giden genç kızları ve küçük oğullarıyla büyük bahçesi olan,özel mimarisiyle dikkat çeken, modern döşenmiş lüks bir evde yaşayan, şöför ve hizmetçileri olan mutlu bir ailedir.

Bu iki farklı ailenin yollarının kesişmesiyle hikaye başlar.

Önce oğlan Ki-woo İngilizce öğretmeni olarak zengin eve işe girdikten sonra, fakir ‘Kim’ ailesi, Zengin ‘Park’ ailesinin eski çalışanlarını kirli oyunlarla kovdurup, onların yerine geçmek için kendilerini entegre etmeye çalışır.

Ve sırasıyla "Kim" ailesi, İngilizce öğretmeni, sanat öğretmeni, şoför ve temizlikçi olarak, dört kişilik zengin ‘Park’ ailesi tarafından birer birer akılcı ve acımasız planlarla işe alınmayı başarırlar.

Ancak bu planı gerçekleştirdikten sonra kendilerini kanlı bir savaşın içinde bulurlar.

Film, konusuyla gerçek dünyada pek yer almıyor ama aynı zamanda pek öyle fantezi diyebileceğimiz bir tür de değil.

Parazit'te, kapitalizm başka türlü yansımayla anlatılıyor.
Filmdeki karakterler bir hedefe ulaşmak için birbirlerini eziyor.

Yönetmen, sınıfsal çatışmayı sosyo-ekonomik sistemi hicivsel olarak eleştiriyor.

Ama bir şey var ki;yönetmen atlamış...eğer sosyal hiciv üzerine anlatıyorsa ve toplumu bir bütün olarak hedefliyorsa, mutlaka her gruba karşı sert olmalısı gerekirdi. Bu hikayede sadece bir kesimi eleştiriyor.

Bu yüzden, Parazit'teki şiddetli çatışmalar tatmin edici bir şekilde ilerlemiyor.

Yani bir yönetmen sosyal hiciv üzerine başladığında ve toplumu bir bütün olarak hedeflediğinde, kişi mutlaka her gruba karşı sert olmalıdır, çünkü hedeflediği grup değil, bir bütün olan toplumdur.

Dolayısıyla bana göre filmin sonu samimiyetsiz bir iyimserlikle bitiyor.

Parazit'teki şiddetli çatışmalar tatmin edici bir şekilde çalışmıyor,

Bu yüzden izlerken dikkate alın filmde zafer son yok.

Tabiki baktığınız pencereye bağlı.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı