Yavaş Akıllı Şehirler

“Bu ne biçim başlık Necmi hocam” demeyin. Bu haftaki kısa ama mesajı net yazımı okuyun lütfen eminim hak vereceksiniz.
Yavaş Akıllı Şehirler
Konuyla ilgili yazıyı kaleme alan diyor ki:
Akıllı şehirler kentsel yaşamı daha verimli kılmayı hedefliyor ancak şehir sakinleri için, yavaşlamaları gerekiyor, diyor Lakshmi Priya Rajendran(Senior Research Fellow in Future Cities, Anglia Ruskin University)

Tüm dünyada hükümetler, kurumlar ve işletmeler akıllı şehirler oluşturmak için veri toplama, iletişimi geliştirme ve bilgi paylaşımı ile kentsel altyapı ile teknolojileri birleştiriyor. Bu çabaların temel amaçlarından biri, kenti daha verimli ve üretken kılmak, bir başka deyişle işleri hızlandırmaktır. Ancak vatandaşlar için, bu artan hız bağımlılık kazandırabilir. İşletmeler veya hizmetlerin aksine, vatandaşların üretken olmak için her zaman hızlı olmaları gerekmez. Birkaç araştırma girişimi, şehirlerin refahı ve verimliliği arttırmak için “yaşanabilir” olması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle, akıllı şehirlerde yaşam kalitesi sadece hız ve verimlilikle ilişkilendirilmemelidir.



Şehir hayatının hızı, insanların duyguları ya da hatıraları, yapılı çevre, hareketin hızı ve insanları herhangi bir yerden bağlayan ya da ayıran teknolojiler gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Dünyadaki şehirler gittikçe “akıllı” hale geldiğinde, optimize edilmiş karşılaşmalar ve deneyimler arasında, insanların şehirle dikkatlice ilgilenip eğlenebilecekleri yavaş anlar olması gerekmektedir. Şehirler, insanların hareket etmesi, karşılaşması, iletişim kurması ve alanları keşfetmesi için bir ortam sağlar. Araştırmalar faaliyetin hızına ve kentsel çevreye bağlı olarak, bu deneyimlerin nasıl farklılaşabileceğini göstermektedir.

“Yavaş” yaklaşımlar, modern yaşamın birçok sağlıksız veya yüzeysel yönüne bir panzehir olarak tanıtılmıştır.

Örneğin, yavaş okuma hareketi, okuyucuları kısa okumalar ve kısa metinler arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmak yerine, konsantre olmaları, düşünmeleri ve okuduklarını anlamaları için zaman ayırmaya teşvik eder. Benzer şekilde, uluslararası yavaş yemek hareketi, İtalya’da 1986’da Roma’daki İspanyol Merdivenleri’nde bir McDonald's restoranının açılmasına karşı bir protesto olarak başladı. Daha sonra, 1999’da yavaş yemek hareketinden ilham alan “Sittaslow hareketi” (Yavaş şehir) toplulukları geleceğe taşıyabilecek bir ekonomi geliştirirken yerel karakterin korunmasının önemini vurgulamaktadır. Yavaş şehirler, kirliliği, trafiği ve kalabalıkları azaltarak ve topluluklar içinde daha iyi sosyal etkileşimi teşvik ederek halkın yaşam kalitesini iyileştirme çabalarından ortaya çıkmaktadır ve yeşil alan, erişilebilir altyapı ve internet bağlantısı sağlamaya, yenilenebilir enerjiyi ve sürdürülebilir taşımayı teşvik etmeye, herkese sıcak ve dostane davranmaya odaklanan ayrıntılı bir politika yönergeleri izlemelidirler. Yavaş şehirler, şehirlerde daha anlamlı bir etkileşime izin veren, duraklatma veya yavaşlama dahil, daha sağlıklı davranış kalıpları için fırsatlar yaratabilir.

Bu kurallar, şehir yönetimleri için net bir yol haritası sunmaktadır; ancak, yerel halk için dünyadaki hızlı tempolu şehirlerde yavaş bir şehir ahlakının teşvik edebileceği yollar da vardır. Örneğin, Londra'da sanatçılar ve aktivistler, genel halkı kentsel alanlarla anlamlı bir şekilde etkileşime girmeye teşvik etmek için yavaş yürüyüşler düzenlediler ve hareketin hızına bağlı olarak, kentteki deneyimlerinin ne kadar çeşitli olabileceğini göstermelerini sağladılar.

Yavaş ve akıllı

İnsanların kaygılarını akıllı şehir politikalarının merkezine koymaya çalışmak, vatandaşların planlama yapmalarına katılmalarını ve katılımlarını sağlamalarını sağlayan yaratıcı taban yaklaşımlarının olmayışı nedeniyle her zaman zorlayıcı olmuştur. Ve teknoloji vatandaşlara bir yer hakkındaki geniş bir veri yelpazesine anında erişim sağlayabilse de o yerdeki gerçek deneyimlerini geliştirmek için nadiren kullanılır.

Akıllı şehirleri yavaşlatmak, vatandaşlara her biri kendine özgü bir deneyim sunan kentsel çevreyi farklı adımlarla keşfetme imkânı verebilir. Bunu yapmak için mimarların, sanatçıların ve şehir planlamacılarının teknolojinin bilgiye, hizmetlere ve eğlenceye anında erişebilmesinin ötesine bakmaları gerekiyor (ister video oyun salonları isterse de havaalanları ve istasyonlardaki şarj ve navigasyon bölmeleri olsun). Bunun yerine, teknolojinin vatandaşların kendilerini çekebilecekleri ve kentsel ortamdaki farklı deneyimlere anlamlı bir şekilde girebilecekleri platformlar oluşturabileceğini kabul etmeleri gerekir. Örneğin, teknoloji tabanlı kurulumlar veya projeksiyonlar, insanların şehir deneyimini zenginleştirirken, geçmiş zamanlardan insanlar ve yerler hakkında hikayeler ortaya koyabilir.

Yapay Zeka ve makine öğrenmesi şehirleri anlamak için yeni yollar ve insanların içinde çalışma şeklini sunabilir ve bu da insan davranışı açısından ve akıllı şehir planlamasında önemli bir yer
edinmeye yardımcı olabilir.

Yavaş ve akıllı şehirler, vatandaşların bir yerin tarihi, bugünü ve geleceği ile bağlantı kurmasına, yerel karaktere vurgu yapmasına ve bir topluluk duygusu oluşturmasına yardımcı olurken, insanlara daha fazla seçenek sunmak için en son teknolojiyi kullanarak, hızlandırmak mı yoksa yavaşlatmak mı istedikleri hakkında her iki yaklaşımdan da en iyisini alabilir.

Bu sadece verimliliği ve üretkenliği arttırmakla kalmaz, aynı zamanda teknolojinin aktif olarak insanların yaşam kalitelerini iyileştirmelerine ve şehirleri daha iyi yaşam alanları haline getirmelerine yardımcı olmasını sağlar. İdealist görünebilir, ancak zaten geliştirilmekte olan ileri teknoloji yelpazesiyle şehirlerin hem akıllı hem de yavaş olmasını sağlamak insanların gelecekte daha iyi, daha anlamlı hayatlar yaşamalarına yardımcı olabilir.

Aslında söylem iki ayrı ekol olan, Teknoloji odaklı akıllı şehir’den, bizim savunduğumuz insan odaklı ekolun desteklenme savıdır.

İnsan Odaklı Ekol ne diyor; Teknoloji Doğaya-Çevreye-İnsan ilişkilerine-Tarihe vb…oluşumlara Daha Mutlu İnsan ve Toplum oluşturmaya yarayacak faydalı ortam sağlama aracıdır. Dolayısıyla başlık ve sav, Tüm Dünya Kentlerince Akıllı Şehir kapsamında tercih edilmesi gereken bir ekoldür.

Her zaman söylediğimiz gibi “Önce İnsan” ve “tüm canlıların” mutluluğu yaşam felsefemizdir.

Sevgi ve Sağlıkla Kalın

ncmozdmr



Kaynak

Smart Cities World web sayfası:
The case for the slow smart city
Opinions 25 Apr 2019
by Lakshmi Priya Rajendran:
Senior Research Fellow in Future
Cities, Anglia Ruskin University


Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat