TİC Holding Header
  • USD 32.51
  • EUR 34.783
  • Altın 2498.932
  • BIST 100 9693.46

Yangpu Waterfront, Nehir Kenarındaki Şehir

Kentsel ölçekte dijital çözümlerin uygulanması, vizyon ve sebat gerektirir. Planlar, bu Şanghay bölgesini dünya standartlarında bir yenilik merkezine dönüştürmek için bekliyor.
Yangpu Waterfront, Nehir Kenarındaki Şehir
Şangay şehir merkezinin kuzey doğusunda Huangpu Nehri'nin yanında yer alan Yangpu, tarihi geleneğini ve moderniteyi yenilikle bir araya getiren  bir yer. Ağır sanayi tarafından yönetilen Yangpu, artık bir ticaret ve ileri teknoloji merkezi.
 
Bugün, “acımasızca küresel teknoloji yenilik ve endüstriyel dönüşümünde Şangay nüfuzunu ve rekabet gücünü artırmak.” ( The 8th Plenary Session of the 10th Shanghai CPC Committee.) için bir hükümet girişiminin odak noktası. 
 
Çin, açıklık ve inovasyon stratejisini ulusal ve bölgesel düzeylerde politika girişimleri yoluyla ilerletmekte ve sonuçta bireysel firma düzeyinde karar verme sürecini şekillendirmektedir. Ülkenin iddialı Belt and Road İnsiyatifi, Avrasya ülkeleri arasında bağlantı ve iş birliğine odaklanıyor ve dünya nüfusunun yüzde 65'ini ekonomik ve altyapı yolları ile birleştirmeyi hedefliyor. Şanghay'da Yangpu, bu küresel vizyonun attığı kalbi ve planlarını, bölgeyi dünya çapında bir inovasyon ve yaratıcı merkeze dönüştürmek için on-yıl süren üç aşamalı bir projedir.
 
(*)Bir bakışta Yangpu Waterfront
 
Huangpu Nehri'nin batısındaki doğu Yangpu bölgesinde yer alan Yangpu Waterfront Innovation Zone, Halk Meydanı'nın şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır ve Şanghay Hongqiao Uluslararası Havaalanı'na 25 kilometre ve Şangay'a 35 kilometre mesafede potansiyel olarak iyi bir bağlantıya sahiptir. Pudong Uluslararası Havaalanı; 463 hektarlık bir alana yayılmıştır ve 100.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Metro Hattı 18 (yapım aşamasında), bölgeden geçiyor, Hat 4 ve 12 ise ona yakın. Bölge, üç feribot hattı, bir köprü ve üç tünel ile karşıdaki nehir kıyısına bağlanır.
 
Kuzey Yangpu bölgesi Çin'in en seçkin üniversitelerinden üçü, Fudan Üniversitesi, Tongji Üniversitesi ve Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Şangay Ekonomi ve Ekonomi Üniversitesi ve Şanghay Spor Üniversitesi'nin bir üyesidir. Yangpu, 6.700 yeni işe girişe ev sahipliği yapan 20 teknoloji parkına sahiptir.Daha geniş Yangpu bölgesi 1.3 milyon nüfusa sahiptir ve 2016 yılında yüzde 8,8'lik bir büyüme kaydederek, Şangay'ın GSYİH büyümesini yüzde 6,8 oranında geride bırakmıştır.
 
Yangpu'da vizyonu hayata geçirme
 
2020 yılı sonunda plan, akıllı üretim, dijitalleştirme ve fintech'teki 100'den fazla inovasyon firmasına Yangpu Waterfront'ta 50.000 iş fırsatı yaratıyor. 
 
Liderleri sunulacak alatyapıda mevcut ve yeni geliştirilenleri birleştirmeyi umuyor:
Global kaynakları çeken bir yenilik merkezi
Kent yaşamının gelişeceği bir platform
Endüstriyel sonrası dönüşüme öncelik veren bir uygulama platformu
 
Bu ekosistem, bir sonraki üretim üssü dalgasını çekmeyi, Çin'de Alman şirketleri kurmayı ve akıllı üretim, dijital teknoloji odaklı küçük ve orta ölçekli kurumsal iş birliğini teşvik etmeyi planlayan Çin-Alman işbirliğiyle kısmen başlayacak.
 
Endüstri 4.0 girişimleri, bu planın merkezinde yer alacak ve Yangpu'da imalat dahil olmak üzere küresel bir üretim modelinin parçası olarak veri, analitik, otomasyon ve gelişmiş materyallerin yaygın şekilde benimsenmesini içeren yaratıcı tasarım çalışmaları gerçekleştirilecek.
 
2021 ile 2025 yılları arasında gerçekleşecek olan ikinci gelişme aşaması, endüstri, teknoloji ve eğitim düzeylerinde uluslararası iş birliğinin daha fazla planlanmasını planlıyor. 2030 yılına kadar Yangpu, yenilikçi iş dünyasında 170.000'den fazla çalışanı ile 15 Fortune 500 Endüstri 4.0 oyuncusuna ev sahipliği yapan yaratıcılık, ticaret ve buluş için dünyaca ünlü bir merkez olmayı hedefliyor. Bu vizyon, yerel ekonominin iş yapmak için ilk on bölge arasında yer almasını, 10.000 kişi başına patent başvurusu sayısının ise 3,3'ten 100'ün üzerine çıkacağını belirtiyor.
 
Çözümlerle karşılaşma zorlukları
 
Yangpu Waterfront iç yatırım, yetenek çekmek için diğer dünya çapında şehirler ile küresel sahnede rekabet etmek zorunda olduğunundan zorluklar   elbette vardır. Strateji, bölgenin endüstri mirasını inşa etmek ve Endüstri 4.0'a odaklanarak bir inovasyon ekosistemi kurmaktır. Bu akıllı, sürdürülebilir ve paylaşılabilir topluluk, yaratıcı yetenekleri, girişimcileri ve yenilikçi düşünceleri akıllı şehir çözümleri ile çekmeye ve tutmaya çalışacaktır.
 
Bölgenin tarihi mirasını korurken, konumun “geleceğe yönelik” konumlandırılması zorluğunun üstesinden gelmek eşit derecede önemlidir. Kalkınma, büyük ölçüde, ticari ve konut önceliklerini dengeleyen cazip bir yaşam ve çalışma ortamı oluşturma ihtiyacından ortaya çıkan, yenilikçilerin yaşayabileceği, çalışabileceği, öğrenebileceği ve oynayabileceği bir ortam inşa ederek olacaktır. Politika kararları bunu kolaylaştırmaya çalışacaktır: örneğin, teknoloji şirketleri için çalışan nitelikli yabancı profesyoneller sürekli ikamet için uygun olacaktır. ( “Shanghai district Yangpu unveils ¥12b of start-up backing to transform from ‘rust belt’ to innovation hub,” South China Morning Post, March 23, 2017, scmp web site)
 
Son olarak, ortalama konut fiyatının metrekare başına 12.000 doların üzerinde olduğu, Dubai, Stockholm ya da Sydney(“Shanghai district Yangpu unveils ¥12b of start-up backing to transform from ‘rust belt’ to innovation hub,” South China Morning Post, March 23, 2017, scmp.com.) gibi şehirlerdeki fiyatların üzerinde yer aldığı kıyı bölgesinde genç yetenekleri çekmek ve tutmak  için uygun fiyatlı konut temin etme zorluğu var. Bu, genç nesiller için modern yaşam çözümleri yaratmayı içerecektir: örneğin, terk edilmiş depoları ve fabrikaları, ortak mutfaklar, çatı katları, oturma odaları ve hatta kütüphaneler gibi ortak tesisler ile birlikte kiralık daireler veya çatı katları sağlamak için yaratıcı bir şekilde yenilemek. Bu yeni Yangpu konutlarının yüzde 60'ından fazlası, bu ortak paylaşım modeline dayanabilir, bu da satın alınabilirliği yaratır ve daha fazla yerleşimci barındırır.
 
Gelişmekte olan şehirler için anahtar temalar
 
Diğer şehirler bu projeden neler öğrenebilir? Uygulamada, bu vizyon üç ana tema üzerinde kurulmuştur: Hedeflenen yetenek,Endüstri 4.0 odaklanması,Gelecekteki kentsel yaşam modeli.
 
Hedeflenen yetenek. Bu, yetenekleri çekmek için programlarla desteklenecek, ilgili beceri kümelerini oluşturmak ve küresel bilgi paylaşımını geliştirmek için tasarlanmış eğitim girişimleri tarafından desteklenecektir. Planlanan girişimler arasında Çin- Almanya deneysel okullarının tanıtılması, pratik becerilere, doğaya erişim, kişiselleştirilmiş öğretme, takım öğrenimi, zihinsel ve felsefi eğitime odaklanması; üst düzey iş ve mühendislik okulları; ve hayat boyu öğrenmeyi teşvik etmek için “akıllı paylaşım” etkinlikleri. Bunlar, doğru demografiyi çekmek için yeni bir eğlence ekonomisiyle (tiyatrolar, alışveriş merkezleri ve sanal gerçeklik alanları) el ele olacak.
 
Endüstri 4.0 odaklanması. Temalar akıllı üretim, dijital teknoloji ve yaratıcı tasarımı içerir.
Amaç,  A*STAR'ın Geleceğin Fabrikası'na( A*STAR’s Factory) giren bir dijital kapasite merkezinin (DCC) geliştirilmesini içeren, Singapur'un Project Lighthouse gibi insiyatiflerle
bilgilendirilen, dünya çapında birinci sınıf inovasyon kaynaklarını birbirine bağlayan
açık bir inovasyon platformu ve yerel üreticilerin üretim hatlarında Endüstri 4.0 çözümlerini öğrenmelerini, test etmelerini, geliştirmelerini ve ölçeklendirmelerini sağlayan özel bir kamu ortaklığı oluşturmaktır. 
 
Gelecekteki kentsel yaşam modeli. Yangpu, “akıllı bir geleceğin şehri” inşa etmek için çözüm sağlayıcılarla birlikte çalışmayı planlıyor. Akıllı şehir girişimleri, binalara, taşımacılığa ve araziye hizmet, enerji, atık yönetimi ve daha geniş çapta çevre dahil olmak üzere düşük karbonlu çözümleri ve akıllı altyapıyı kapsayacak.  Hem sağlık hem de eğitim hizmetleri akıllı teknolojiden faydalanırken, çevre yönetimi, gerçek zamanlı çevre izleme ve aynı zamanda enerji tüketimi, karbon emisyonları ve su yönetimi konularında kapsamlı bir teşhis içerecektir. Akıllı teknoloji, aydınlatmayı güçlendirir ve kontrol eder, bina enerji tüketimini otomatik olarak izler, iç enerji yönetimini optimize eder ve yangından korunma ve güvenliği otomatik hale getirir. 
 
O esnada, bu kavramların çoğu, şehirlerin benzer zorluklarla ve küresel baskılarla karşı karşıya kaldığı Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki gelişmekte olan pazarlara uygulanabilir.Örneğin, sanayileşmenin ilk turundan itibaren ortaya çıkan kentsel bölgeler, yenilikçi endüstrileri ve genç yetenekleri çekmek açısından daha yakın zamanda geliştirilmiş alanların gerisinde kalabilir. Bunun üzerine, gelişmekte olan pek çok pazarın, bölgesel veya küresel inovasyon merkezleri olarak gelişmek için rekabet halinde oldukları dikkate alınmalıdır. Yangpu, başarının ön koşullarının altını çiziyor: genç yeteneklerin çalışmak, yaşamak, öğrenmek ve daha uyumlu bir mahallede oynamak için bir ekosistem geliştirmelerinin yolunu açmak.
 
En sonunda, Yangpu Waterfront'ın vizyonuyla teknolojiye dayanan ticari bir geleceği dengelemeyi amaçlayan vizyonunda çevre sorunlarına yenilikçi çözümler öne çıkıyor. Genç,dinamik yetenekleri cezbeden bir yaşam ve çalışma ortamı oluşturmak ve sürdürmek çok önemlidir. Akıllı altyapı ve sistemler, kentin fiziksel ve ekonomik büyüme hedefleri doğrultusunda sağlık sistemleri ve eğitim ortamı sunarken, tıkanıklık, kirlilik ve istihdam gibi konuların üstesinden gelecektir. Bu adım atma taşları sayesinde, Yangpu - ve dünya çapında gelişmekte olan şehirler - geleceğin küresel kentsel peyzajına doğru yolu açabilir. ( Global Property Guide, Most Expensive Cities)
 
Yangpu Waterfront örneği ele alınarak Türkiye’ye baktığımızda;
Gün itibariyle Yetmiş ili Akıllı Şehirler ve Yangın kapsamında inceleme fırsatı bulmuş biri olarak içinden akan su geçen kentlerimizde dahil iyi niyetli çalışmalar gördüm.
Hiç değerlendirilmeyen yerlerde var.
İnsan odaklı akıllı şehir hedefli çok güzel projeler gerçekleştirmek mümkün.
Bu incelemelerin diğer bir tarafında aydınlatmada tarihi eser aydınlatmalarında eksiklerin oldukça fazla olduğunu gözlemledim. Örneğin Galata Kulesi aydınlatması kentlerle özdeşleşmiş  saat kulelerinin  aydınlatılmasında iyi bir örnektir.
 
Efsanelerin hikayesinde derler ki ;
Genç ve güçlü delikanlı Galata Kulesi nazlı ve güzel Kız Kulesine aşık olmuş.
Engeller ve imkansızlıklar nedeniyle Galata Kulesi bir türlü aşık olduğu Kız Kulesine kavuşamıyor ve hislerini anlatamıyormuş.
Günümüzde ise Galata Kulesi mors alfabesinin ışığa dönüştürülmesi ile Kız Kulesine 
belirli periyotlarla yanıp sönerek “seni seviyorum” mesajını yollar olmuş.
Sonuçta kentlerimizle özdeşleşmiş saat kulelerine de bu ve/veya benzer akıllı sistem dokunuşlarıyla özellik katmak mümkündür.
 
 
Kaynak:
McKinsey&Company
Capital Projects & Infrastructure
Article January 2018
Katrina Lv,Ivan Wang
Photo courtesy of Yangpu district
 
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri