TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09

World Cities Congress İstanbul’ 18’in ardından

World Cities Congress İstanbul’ 18’in ardından
Değerli Okurlar,
Akıllı Şehirler temelinde yurt dışı ve yurt içinde izlediğim 7. etkinlik (17-18-19 Nisan) bugün sona eren İstanbul Büyükşehir ev sahipliğinde düzenlendi.

Çok yakından tanımadığım İSBAK Genel Müdürü Muhammed ALYÜRÜK, 3. kez gerçekleştirilen organizasyondaki başarısıyla, koltuğunu hakkıyla doldurduğunun altını çizer gibiydi. Aynı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer ALAN’ın doldurduğu gibi…



Açılış Konuşmalarında;
Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun (İspanya Eski Başbakanı),Cumhurbaşkanımız ile ilgili, “Geniş Ufuklu-Lider ve Vefalı” yapısından övgü ile bahsetmesi dikkat çekiciydi.

Keynote konuşmacılarından;
Miguel Angel Moratinos’un (İspanya Geçmiş Dönem Dış İşleri Bakanı) akıllı şehrin gerçekleşmesi için;
-Politik İrade
-Teknoloji
-Finans

-Kültür
başlıklarının güçlülüğü belirleyicisidir irdeleme anlamlıydı.

Ardından Sürücüsüz Elektrikli Otonom Araç’ının tanıtımı yapıldı.
102 teknoloji üreten firma, 12 Ülke, 120 Şehir, 12 Konferans, 4 Keynote konuşmacısı, 9 moderatör ve 43 konuşmacının aktarımlarını şüphesiz ki köşemizde aktarmamız mümkün değil. Spot söylemler ve gördüklerimin ancak bir kısmını sizlerle paylaşacağım..

Biz çöp kutusuna gidemiyorsak çağıralım o bize gelsin.


Akıllı Ulaşımda Analitik irdelemede;
Yapılandırılmış veriler (Sefer saatleri-Rota-Trafik Yoğunluk Bilgileri), Yapılandırılmamış veriler(Araç/Plaka Bilgileri-Hava Durumu-Konum-Trafik Işık Bilgileri) tanımları ele alındı.

Otomotiv Endüstrisi’nde Yapay Zeka ve Büyük Veri irdelemesinde;
2015-2020 Kısıtlı Yapay Zeka Uygulamaları (Temel Sürücü Destek Fonksiyonlerı-Adaptif Hız Sabitleyici-Acil Frenleme-Şeritte Kalma Asistanı vb..)
2016-2025 Genel Yapay Zeka Uygulamaları(Tam Otopilot-Tüm Yol İşaretlerive Sinyalleri Tespit Ederek Gelişmiş Rota Planlaması)
2023 ve Sonrası Süper Yapay Zeka Uygulamaları(Tek Araç Yönetiminden Trafik Yönetimine Geçiş-Aarçların Trafiği Yönlendirmesi-Şehirler İçin Mobilite Hizmetleri) konuşuldu.



Akıllı Şehir Bileşenlerinin Başarılı Belediye Başkanının yorumuyla;
Akıllı Çevre, Akıllı Ekonomi,Akıllı İnsanlar,Akıllı Hareketlilik, Akıllı Yaşam ve Akıllı Yönetişim başlıklarında ele alarak yaptığı çalışmalarda İstanbul’da suç ve suçlu oranı bölgede 3.sırada iken 30.sıraya düştüklerini-Her sokakta inşaat yapacaklardan 1 adet kamera bedeli tahsil edilip, kameranın kent izleme sistemine entegre edildiğini, yine mahalle bazında yapılan 14 katlı yapı içerisinde belde de her çeşit gereksinimin karşılandığı( eğitim-spor-ödeme vb..) aktivasyonun gerçekleşebildiğinden bahsedilmiştir.

Sürdürülebilir Akıllı Şehir Kavramı ele alınırken, sürdürülebilirliğin;
“Çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, sürekli olabilme sistemini kurmaktır. Yaşam kalitesini düşürmeden, düşünce tarzında değişiklik gerektiren bir kavramdır. Bu değişikliğin özü, tüketim toplumu olmaktan sıyrılıp, evrensel açıdan etkileşim içinde olan, çevresel yönetim, toplumsal sorumluluklar ve ekonomik çözümleri hedeflemektedir” görüşü paylaşılmıştır.

Sürdürülebilir Akıllı Kent Politikaları’nın ise; 
Yeni Şehircilik, Akıllı Büyüme, Sürdürülebilir Kent, Ekolojik Kent/Eko Kent, Yeşil Kentler, Düşük Karbon Kentler, Yaşanabilir Kentler, Yavaş Kentler, Kentsel Yenileme Ve Dijital Kentler prensiplerinin altı çizildi.



Plastik Değerlendirme hedefli öğrencilerin kantin masraflarını karşılama projesi ilginçti.

2050 yılında 10 milyara ulaşacak Dünya nüfusunun % 70’nin şehirlerde yaşayacağını, günümüzde şehirde hareket eden araçların % 30’unun park yeri aramakta olduğunu, teknolojiye yön veren büyük firmalardan birinin yazılım konusunda 22 bin kişi çalıştırdığını, ‘Sıfır Kaza-Sıfır Emisyon ve Sıfır Stres’ hedefli çalışmalarından ayrıntılı bahsedildi.

Akıllı Ev, Akıllı Bina, Akıllı Şehir kavramlarını irdelediğimiz günümüzde Akıllı Ulus kavramını ele almak için zaman geçiyor saptaması yerinde ve dikkat çekici idi.

Dubai 60 binin üzerinde araç bulunduğunu, her yıl Şubat ayında bir tam gün hiç araç kullanmama eyleminin yapıldığını, 12 milyon mil fiber altyapının sektördeki bir firma tarafından Amerika’da yapım aşamasında olunduğunun bilgi paylaşımı yapıldı.




Sanal ortam Alış veriş ile bir firmanın 2017 verilerine göre; % 435 büyüdüğünü ve yüz yüze alışveriş gerçekleyen en yakın firmaya göre 20 kat daha fazla büyüdüğünün altı çizilmiştir.

Akıllı Enerji hedefli sunumlarda;
İSKİ’nin İstanbul’a kesintisiz su sağlama hedefli Tüketilen Elektriğin & 3.2 sini tükettiğini, Istranca ve Melen’den getirilen sular için yenilenebilir enerji kaynaklarını tesis edildiğini ve hedefin kendi kendine enerji bakımından yetebilen İSKİ hedefi koyduklarını paylaşmışlardır.



2012’den sonra haritayı işlemekten vazgeçtiklerini çünkü haritada yer kalmadığının altı çizilmiştir.

Aydınlatma direklerinin de şarj istasyonları olarak kullanımı ve bisiklet yollarını da kullanım anında elektrik üreten proseslere dönüşebileceği irdelenmiştir.

Nesnelerin interneti yerine her nesnenin interneti, sensör ve tamamlayıcı ürünlerin tümünün standartlaştırılması ve sertifikalandırılması için yurt dışına bağımlı gidilmemesi gerekliliği altının çizilmesi tespiti sonunda, Ömer ALAN’ın Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı Kapsamında bu konuyla özellikle ilgileneceğini belirtmiştir.

1.Ocak 2019 itibarıyla da Market ve AVM’lerden alınacak plastik poşetlerin bedelli olacağını ve bunun plastik poşet kullanımının caydırıcılığını sağlayacağını, aynı bakanlığın Daire Başkanı Cemalettin SÖGÜT tarafından hatırlatıldı.

Çok verimli ve faydalı geçen etkinliğin Dar Bant IoT-Siber Güvenlik dahil her dakikası son derece doyurucuydu.

Bu arada insan yaşamı için kullanılacak tüm teknolojilerin sağlayacağı kolaylıklardan bahsedilirken, yaşam kolaylığı sağlayan bu teknolojilerin çoğalmasıyla, daha fazla statikleşecek insanlarda obezite'nin göz ardı edilmemesi, oluşmakta olan bu duruma da çözümler düşünülmesi gerekliliği bence etkinliğe damga vuran irdelemelerdendi.




Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın