TİC Holding Header
  • USD 32.51
  • EUR 34.783
  • Altın 2498.932
  • BIST 100 9693.46

Üretim. Üretim.. Üretim…,

Ancak kim ile, hangi hedef kitleye, bunları iyi irdelemekte yarar var…
Üretim. Üretim.. Üretim…,
13 Haziran 2019’da katıldığımız Dış Ticaret ve Finansmanı etkinliğinde Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Sn. Hüseyin Gezer bey’in paylaştığı veriler oldukça enteresandı.

Sn. Gezer Mayıs 2019’da Cumhuriyet tarihinde en yüksek ihracatın yapıldığını paylaştığı konuşmasında şunları söyledi:
“Kalkınmada en önemli araçlardan birisi ihracat. Bu nedenle kamu politikalarının ve destek mekanizmasının yönü çoğunlukla bu noktaya çevrildi.
 
Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere işletmelere önemli teşvikler sağlanmaktadır.
 
Bildiğiniz üzere Mayıs ayında ihracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Verilere baktığımızda ise bu politikaların etkinliğini açıkça gözlemleyebiliyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre;
Genel ticaret sistemine göre 16 milyar 813 milyon dolar ihracat ile tarihimizin rekor rakamına ulaştığımız mayıs ayında 81 ilimizin tamamı ihracat gerçekleştirdi.
 
- 10 ilimiz ve 7 sektörümüz Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.
- Mayıs ayında 41.326 firma ihracat yaptı
- 5.076 firmamız bu yıl ilk defa ihracat yaparken
- 1.874 firmamız ise hayatlarında ilk defa ihracat yaptılar.
 
Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerimize yeni pazar alanları kazandırmak ve ihracat potansiyellerini arttırmak adına bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
 
2018 yılı Temmuz ayından bu yana İhracat Atağı Projemiz ile seri eğitimler ve bilgilendirme seminerleri gerçekleştirdik.
 
- İhracata yeni başlayan veya daha önce hiç ihracat yapmamış üyelerimize yönelik; Dış Ticaretin Finansmanı ve Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı,
 
- İhracat yapan fakat yeni pazar ve müşteri bulmak isteyen nereden başlayacağını bilemeyen üyelerimize yönelik; Hedef Pazar Stratejileri Belirleme ve Ticari İstihbarat Bilgilendirme Toplantısı,
 
- Gümrük uygulamalarındaki soru işaretlerini gidermek adına; Dış Ticarette Gümrük Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı,
 
- Üyelerimizin yeni pazarlar, yeni ürünler ve yeni müşteriler bulmaları adına; Ticari İstihbarat Eğitimi, 
 
- E-ticaret konusunda da üyelerimizin bilgilendirilmesi daha önce hiç e-ticaret yapmamış veya yapmış ama daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen üyelerimize yönelik, E-ticaret ile ilgili bilgi ve donanımlarını arttırmak adına “Dijital Yolculuk” Eğitimi düzenledik.
 
-  Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanları ve Uzmanlarının katılımı ile; İhracatta Devlet Destekleri Bilgilendirme Semineri,
 
- Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile gerçekleştirilen; Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerinde yaklaşık 800 üyemize ulaştık. 
 
Çatı kuruluşumuz TOBB’un “Yeni ürün, yeni Pazar, yeni ihracatçı” sloganı ile başlattığı “İhracat Destek Ofisi” projesini en kısa sürede faaliyete geçiren kurumların başında yer almaktadır. Hedefimiz, KOBİ’lerden başlayarak bütün iş dünyasının, ihracat potansiyeli yüksek firmaları daha yukarılara taşımak ve ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan firmalara da yol gösterici olarak onlarında ilerlemelerine yardımcı olmaktır. Bugün bu programlarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. İnanıyoruz ki bu seminerler hem üyelerimiz hem de ilimiz ticaret erbabına fayda sağlayacaktır. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum.”
 
Bu analiz incelendiğinde görülmektedir ki üreticinin hedefi hiçbir zaman sadece ülkesi olmamalı, ürünler tüm dünya ülkelerine yönelik durumda ve standart yönetmeliklere uygunluk olarak açık olmalıdır.
 
Bilgilendirme Seminerinde ayrıca UR-GE desteğinden bahsedildi. Kocaeli Bölgesinde 12 UR-GE Projesi var. 5’i batmış 7’si devrede. Makine ve Otomotiv Sektörü  Kocaeli UR-GE desteği alan sektörler.
 
Ancak küresel gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin “yazılım sektörüne” daha fazla önem vermesi gerektiği, daha fazla bu sektörü desteklemesi gerektiği’de bir başka önemli nokta olarak önemsenmelidir. 
 
Yazılım üretmeliyiz. Günümüz çalışma dünyasında fiziksel üretimin temeli dijital bir dünya. İnsan ve robotların birada çalışma hayatında olduğu algoritmalar ve kod yazma dünyasındayız. Ve yazılım önemli bir ihraç argümanı artık. Yüksek rakamlı ihraç kalemleri içinde mutlaka olması gereken bir üretim. 
 
Bu konuda ülkemize baktığımızda, Türkiye’de yapılan girişimlerin oldukça sevindirici bir yolda olduğunu görüyoruz.
 
Örneğin Türkiye Siemens gün itibariyle bakıldığında yazılım departmanında 550 kişiyi aşan uzman kadroyu çalıştırmaktadır.

Bu kadroda, Toplam 575 kişi olup;
Bu uzman kadro Türkiye Siemens IoT bölümünde,
Communication and Automation 96
Controller and Test 90
Simatic hmi and pn 77
Machine tool software 98
Platform integration 65
Platforms 116
Technology and innivation 20
Finans 5
Kalite 1 olarak Geleceğin Teknolojileri’nin oluşturulmasına çalışmalarıyla destek vermektedirler.
 
Yine benzer şekilde Türkiye’de 7. ve Kocaeli’nde 1. en hızlı büyüyen firma olan CDS Robotik Otomasyon’da 14 çalışandan 11’i yazılım tabanlıdır. 
 
ROBO Otomasyon firması ise 110’ü aşkın çalışanı ile İngiltere’ye açtığı ofis ile Dünya otomotiv yan sanayi, beyaz eşya sektörlerine Robotik Yazılım desteği veren ve küresel platformda yer alan bir firmadır.
 
CDS ROBOTIC AUTOMATION:


 
FORD OTOSAN İnönü fabrikası için tasarımı yazılım ve imalatı tamamen firma mühendislerince yapılan otomatik transferli boru flanş işleme istasyonu çalışmasını gerçekleştirmişlerdir.
 
Firma şu an Kocaeli Üniversitesi ile işbirliği ile “Otomatik Yönlendirmeli Araç” ve “Otomatik Depolama Sistemleri” üzerinde çalışmaktadır. Bu proje için AR-GE yatırımlarına başlanmış olup, 2 yıl sürecek bu proje için TÜBİTAK programına da başvurulmuştur.
 
CDS ROBOTIC AUTOMATION’da:
 
Çalışan kişi sayısı: 14’dür (11 Mühendis)
Bunun dağılımı ise aşağıdaki şekildedir:
Yazılım ve Otomasyon: 5
Tasarım: 4
Proje Yönetimi: 2 
CDS ROBOTIC AUTOMATION firması çalışma hayatına 2009 yılında Almanya’nın Troisdorf şehrinde başlamıştır. Daha sonra Türkiye’de operasyonlarına ağırlık vermek amacı ile merkez ofisini Türkiye’ye taşıyarak 4 Ocak 2012 tarihinde Bolu’da ticari faaliyetine başlamıştır. Şu an herhangi bir şubesi yoktur. Çin, Almanya, Meksika gibi ülkelere yazılım ihracatı gerçekleştirmektedir.
 
ROBO AUTOMATION &  ENGINEERING 


 
Firmanın 2002 yılında proje çalışmaları ile başlayan faaliyetleri özellikle otomotiv sektöründeki gelişmeler doğrultusunda artmış ve 2006 yılında şirketleşme gerçekleşmiştir. 
 
Robo Otomotiv ve Yan Sanayi, Beyaz Eşya gibi birkaç sektöre daha Endüstriyel Otomasyon konusunda hizmet vermektedir.
 
Yurt dışında, İngiltere ve Almanya da ki ofisleri aracılığı ile birçok yurt dışı referans projeleri mevcuttur.

 
Robo’da;
Çalışan Sayısı: 96 
PLC Yazılımcı Sayısı: 11 
Robot Yazılımcı Sayısı: 7 
Mühendis Sayısı: 28 
İhracat Yaptığı Ülkeler: Belçika, İngiltere

 
Çalışan kişi sayısı : 1838 kişi (2019-Q1 Faaliyet Raporu)
 
Kadrolu ve/veya destekli yazılımcı sayısı: ArGe çalışan sayısı: 163 (2019-Q1 Faaliyet Raporu)
 
 1986 yılında kuruldu, 33 yıllık bir firma, 30'un üzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır.
 
 
 
Karel, telekom çözümleri, elektronik kontrol kartları tasarım ve üretimi, anahtar teslim projeler, savunma sanayine yönelik iletişim çözümleri alanlarında faaliyet gösteriyor.
 
Sadece Türkiye’de 700.000’i aşkın kurulu PBX(Telefon Santralı), 30’u aşkın ülkeye Karel markasıyla ürün ve teknoloji ihracatı, dünyada 12 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.

 
 Türkiye’de işyeri haberleşme trafiğinin yaklaşık %50’si Karel sistemler üzerinden gerçekleşmektedir.
 
·   Türkiye PBX Pazar lideri Karel, sektörünün “en değerli” markası.
·   Türkiye’nin En Değerli 100 Markası içerisinde.
·   Avrupa’nın en büyük 3, Dünya’nın en büyük 15 PBX üreticisinden biri.
·   Cirosunun ortalama %10’unu Ar-Ge’ye ayırıyor.
·   300’ü aşkın Yetkili Satıcı, 1.500’den fazla satış noktası ile Türkiye’nin bu alanda en yüksek penetrasyona ve etkin dağıtım kanalına sahip şirketi
·   Ankara - Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.500 m² kapalı alana sahip dünyanın en gelişmiş üretim, kalite kontrol sistemlerinin kullanıldığı üretim tesislerine sahip.
·   Bilişim 500’de Türkiye Merkezli Bilişim Üreticisi kategori birincisi.
·   %100 yerli sermayeli Türk şirketi.
·   Karel, Türkiye'nin tasarımdan üretime tüm süreçlere sahip lider teknoloji şirketi.
 
 
Türkiye ve Küresel Platformlarda Bilişim Teknolojileri Dünyası’na hizmet veren bu yapı, Bilişim Vadisi’nin devreye girmesiyle çok daha anlam kazanacaktır.
 
Bununla birlikte Bilişim Dünyası’nın en önemli konularından biri zararlı yazılımlar’a karşı güvenlik önlemleri alma ve karşı koymanın adı olan “Siber Güvenlik”tir.
 
2020 yılı itibariyle 50 milyar cihazın internette bağlantılı olacağı öngörüldüğüne göre bu siber saldırılara karşı Dünya ve Türkiye’de enerji tesislerinden, bankalara, dev şirketlerden, kamu kurumlarına kadar stratejik yerlerin mutlak korunması anlamına geliyor.
 
Türkiye açısından baktığımızda geçtiğimiz yıl düzenlenen siber saldırı sayısının 70 bini bulması üzerine kamuda istihdam edilecek bilişim personeli sayısının arttırılması için tavan ücret uygulamasının 5 katına kadar çıkarılabileceği düzenlemeyle kamuya alınacak kıdemli bir bilişim uzmanı’nın aylık brüt ücreti 25 bin TL’yi aşacak. Bu rakam ile bilişim personelleri 11 bin TL’lik maaşı ile kamuda en yüksek maaşı alan Başbakanlık Müsteşarı maaşı’nın neredeyse 3 katını kazanmış olacak. Bilişim sistemlerinin yaygınlaşması ve kritik noktaların kontrol edilme zorunluluğu ile birlikte, veri’nin güvenliği için en üst seviyede saldırılara karşı koyma becerisinin geliştirilmeside gerekmektedir.
 
Siber Güvenlik burada üstünde önemle durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. O zaman bu siber savaşta saldırılara karşı koymanın yolu amaca uygun uzmanlık bilgisi gerektiren bilgi donanımına sahip olmaktır.
 
Bu konuda bir gelişme sağlamak isteyenler için KAREL Blog’ta yayınlanan ”Her BT Uzmanının Bilmesi Gereken 12 Güvenlik Kuralı” başlıklı yazıya göz atmakta fayda var:
 
 
“Hem amaca yönelik hem de kurallara uygun savaşmak uzmanlık bilgisi gerektirir. Bazı uzmanlıklar, BT güvenliğinin hızıyla birlikte değişim gösteriyor. Uygulayıcılar yılda ortalama 5000 ile 7000 arasında yeni yazılım tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu da günde 15 yeni sızıntı ortaya çıkması demek. Yani her yıl binlerce benzersiz kötü amaçlı yazılım BT ortamınızı tehdit ediyor. Bu daimi tehdit selinin arasında, sıradan bir aksilik tüm işinizi tehlikeye atabilir ve medyanın ilgisini istenmeyen bir biçimde üzerinize çekebilir, gelirinize zarar verebilir veya insanların işinden olmalarına sebep olabilir.
 
Fakat bu endişe, ekibinizin başarılı bir şekilde mücadele edemeyeceği anlamına gelmez. Elbette başarabilirler, hatta başaracaklar! İşte her BT uzmanının kurallarına uygun savaşması için bilmesi gereken 12 kural!
 
1) Rakiplerin Taktikleri
 
Kötü adamlarla savaşırken onların kim olduğunu ve neden sizin peşinizde olduklarını bilemezsiniz. Her saldırganın kendine özgü bir kaynağı ve amacı vardır. Bu iki unsur, yaptıkları her şeyi ve bunları nasıl yaptıklarını yönlendirir. Bugün, sizi tehdit eden hackerlar bunu ciddi amaçlarla yaparlar.

Günümüzde hackerların önemli sebepleri arasında şunlar yer alır:
Finansal sebepler
Ulus-devlet sponsorluğu / siber savaş
Kurumsal casusluk
Hacktivizm (politik amaçlı hack eylemi)
Kaynak hırsızlığı
Çok oyunculu oyunlarda hile yapmak
 
Bugünün saldırganları olsa bile, her saldırı aynı değildir. Saldırı sebebini anlamak sorunu çözmek için en iyi anahtardır. Aldığınız diğer önlemlerin yanında, saldırı nedenini de göz önünde bulundurmak, bağlantılarınızın ne tür bir hedef sunduğunu tespit etmenin en iyi yoludur. Bu aynı zamanda rakibinizi nasıl yenmeniz gerektiği hakkında da ipuçları verecektir.
 
2) Saldırı Türleri
 
3 temel kötü amaçlı yazılım türü vardır: bilgisayar virüsü, truva atı ve solucan. Herhangi bir kötü amaçlı yazılım programı bunlardan biri veya daha fazlasının karışımıdır.
 
Bilgisayar virüsü, içinde başka programları, dosyaları ve dijital depolama alanlarını da barındıran kötü yazılımlardır. Truva atı kendinden kopyalanamayan, yayılması insan yardımına dayanan bir saldırı türüdür. Solucan ise kendi kendine yayılan bir kod kullanan ve kendinden kopyalanan bir programdır. Bir program veya dosyaya ihtiyacı yoktur.
 
Kötü amaçlı yazılımların temel kategorilerini anlamak önemlidir. Böylece, bir kötü amaçlı yazılım bulduğunuzda, bunun sisteminize nasıl girmiş olabileceği senaryosunu da büyük bir olasılıkla çözümleyebilirsiniz. Bu kötü amaçlı yazılımların kaynağını nerede arayacağınızı ve olası sıçrayabileceği yerleri anlamanızda size yardımcı olacaktır.
 

 
3) Kök İstismarları
 
BT güvenlik uzmanları her yıl binlerce yeni yazılımsal zafiyetle ve milyonlarca benzersiz kötü yazılımlarla karşı karşıya gelirler. Buna rağmen yalnızca 12 farklı ana neden bunların bir başkasının ortamına girmesine imkan verir.
 
Kök neden istismarlarını durdurmak, hacklenmeler ve kötücül yazılımlara engel olur. 
 
İşte kök istismarlarının 12 çeşidi:
Yeni nesil araç altı kontrol sistemleri, hem insanları hem de yerleşkeleri güvende tutmak adına büyük katkı sağlıyor. Nasıl mı?:
Sıfır-gün saldırısı
Yamalanmamış yazılım
Kötü yazılım
Sosyal mühendislik
Parola saldırıları
Gizli dinleme / MitM
Veri sızdırma
Hizmet engelleme
Üye/ortak/danışman/satıcı/üçüncü taraf
Kullanıcı hatası
Fiziksel erişim
 
Eğer bunlardan herhangi biri size alışılmadık geliyorsa biraz araştırma yapmak faydanıza olacaktır.
 
4) Şifreleme ve Veri Koruma
 
Dijital kriptogra; bilgiyi, onaylanmamış erişim ve değişikliklerden koruma sanatıdır. Her BT güvenlik uzmanı asimetrik/simetrik şifreleme, hesaba dayalı adresleme ve şifre dağıtımı da dahil olmak üzere şifrelemenin temellerini öğrenmelidir.
 
Veri koruması çok fazla şifreleme gerektirir. Ayrıca verilerin tam koruması için verilerin yasalara uygun bir şekilde toplanması ve kullanılması, yetkisiz erişimlere karşı gizliliğinin korunması, kötü niyetli değişimleri engellemek için güvenli yedekleme ve kullanılabilirliğini garantiye almak gerekir.
 
5) Ağ İletişimi ve Paket Çözümleyicisi
 
Ekibinizdeki gerçekten iyi BT güvenlik uzmanlarını, paket seviyesindeki ağ iletişimini anlamalarından tanıyabilirsiniz. Protokoller, port numaraları, bağlantı adresleri, OSI modeli katmanları, router ve switch arasındaki fark gibi ağ iletişiminin temelleri ile ilgilidir ve bir ağ paketinin tüm alanlarının ne için kullanıldığını okuyabilir ve anlayabilir.
 
Paket çözümleyicisini anlamak, ağ örgüsünü ve onları kullanan bilgisayarları tamamen anlamaktır.
 
 
 
6) Temel Ortak Güvenlik Önlemleri
 
Neredeyse her BT uzmanının kabul edip ve uyguladığı ortak savunma sistemleri vardır. Bunlar bilgisayar güvenliğini sağlayan temel standartlardır ve şunlardan oluşur:
 
Yama yönetimi
Son-kullanıcı eğitimi
Güvenlik duvarları
Anti-virüsler
Güvenlik konfigürasyonları
Şifreleme/kriptoloji
Kimlik doğrulama
Saldırı tespit sistemi
Günlük oluşturma
 
BT güvenlik savunmalarının temelini anlamak ve kullanmak her BT güvenlik uzmanı için bir gerekliliktir, fakat bunları basitçe bilmekle kalmamalısınız. Hangi yöntemlerin hangi güvenlik sorununu engellemede iyi olduğunu, hangilerinin neleri başaramadığını da bilmenizde fayda var.
 
7) Kimlik Doğrulama
 
En iyi güvenlik uzmanları kimlik doğrulama sürecinin geçerli şifre koyma veya iki faktörlü kimlik testinden çok daha fazlası olduğunu bilir. Kimlik doğrulama, e-posta adresi, kullanıcı asıl adı veya oturum açma adı gibi herhangi bir ad alanı için özgün ve geçerli bir kimlik etiketi sağlama süreciyle başlar.
 
Kimlik doğrulama, yalnızca geçerli kimlik taşıyıcıları ve onların kimlik doğrulama veri tabanı / hizmeti tarafından bilinen bir veya daha fazla “sır” sağlama işlemidir. Geçerli kimlik taşıyıcısı, gerçek kimlik doğrulama faktörlerini girdiğinde, kimliği doğrulanan kullanıcının kimliğin geçerli sahibi olduğunu kanıtlar.
 
Başarılı bir kimlik doğrulamasından sonra, nesnenin korunan kaynaklara erişme girişimi, yetkilendirme olarak bilinen bir güvenlik yöneticisi tarafından incelenir. Tüm oturum açma ve erişim girişimleri bir günlük dosyası tarafından belgelenmelidir.
 
8) Mobil Tehditler
 
Dünyadaki mobil cihaz sayısının insan sayısından daha fazla olduğu günümüzde kullanıcılar bilgilere mobil cihazlar aracılığıyla erişirler. İnsanoğlunun mobil yetenekleri gitgide artmakta olduğundan BT güvenlik uzmanları mobil tehditleri ve mobil cihaz güvenliğini daha ciddiye almalıdır.

En yaygın mobil tehditler şunlardır:
Mobil kötücül yazılımlar
Casus yazılım
Veri veya kimlik hırsızlığı
Resim hırsızlığı
Fidye yazılım
Şifre hırsızlığı
Güvenli olmayan kablosuz ağlar
 
Birçok mobil tehditte bu tehdidin mobil bir cihazla mı yoksa bilgisayarla mı yapıldığı arasında çok fazla fark yoktur. Fakat iyi BT profesyonelleri tarafından bunların ne oldukları anlaşılabilir. Mobil cihazların özelliklerine aşina olmayan BT uzmanı varsa en kısa zamanda mobil cihaz tehditlerini tanımaya başlamasını öneririz.
 
 
9) Bulut Güvenliği
 
Bulut güvenliğini geleneksel ağ bağlantılarından daha karmaşık hale getiren faktörler nelerdir? Her IT uzmanının bu soruyu kolayca cevaplaması gerekir.
 
Cevap:
Denetim eksikliği
İnternetle daimi erişilebilirlik
Çok kiracılık (paylaşımlı hizmetler/ sunucular)
Sanallaştırma
 
Geleneksel şirket yöneticileri artık hassas verileri ve hizmet kullanıcılarını bulutta depolamak için kullanılan sunucuları, hizmetleri ve altyapıyı kontrol etmiyor.
 
Bulut güvenlik ekibinin işini yaptıklarına güvenmelisiniz. Bulut altyapıları çoğunlukla çok kiracılı mimarilerdir. Burada farklı müşterilerin verilerini ayrı tutmak, sanallaştırma ve mikro hizmetlerin geliştirilmesi ile karmaşıklaştırılabilir. Bazılarının güvenliğin kolaylaştırılmasını sağlamanın bir yolu olarak gördüğü gibi, her bir gelişme genellikle altyapıyı daha karmaşık hale getirir. Karmaşıklık ve güvenlik genellikle bir arada gitmez.
 
10) Olay Günlüğü
 
Yıllar geçtikçe, yapılan araştırmalar en çok kaçırılan güvenlik olaylarının keşfedilmeyi bekleyen kayıt dosyaları olduğunu gösteriyor. Tek yapmanız gereken bakmakken, iyi bir olay günlüğü sistemi sandığınızdan çok daha değerlidir. Ve iyi bir BT uzmanı, ne zaman kurulacağını ve ne zaman danışacağını çok iyi bilir.

İşte her BT güvenlik uzmanının bilmesi gereken olay günlüğünün temel adımları:
İdare
Konfigürasyon
Olay günlüğü koleksiyonu
Normalleştirme
Dizinleme
Depolama
Korelasyon
Uyarma
Raporlama
 
 
11) Aksiyon Planı
 
Her BT ortamı savunması başarısızlığa uğrayabilir. Her nasılsa hackerlar kötü amaçlı yazılımlar ile güvenlik sistemlerinin üstesinden gelebilirler. İyi bir BT uzmanı derhal uygulamaya konması gereken bir olay müdahale planı ile buna hazır olmalıdır.

Siber güvenlik aksiyon planının temelleri arasında şunlar bulunur:
Etkili ve zamanında cevap vermek
Hasarı sınırlamak
Adli analiz yürütmek
Tehdidin belirlenmesi
İletişim
Gelecekteki hasarı sınırlamak
Alınan derslerin onaylanması
 
12) Tehdit Eğitimi ve İletişim
 
Tehditlerin çoğu iyi bilinmektedir ve sık sık tekrarlanmaktadır. Son kullanıcılardan üst yönetime ve yönetim kuruluna kadar her paydaş, şirketinize karşı mevcut en büyük tehditleri ve onları durdurmak için ne yaptığınızı bilmek zorundadır. Sosyal mühendislik gibi karşı karşıya kaldığınız bazı tehditler, sadece şirketinizdeki çalışanlar eğitilerek durdurulabilir. Bu yüzden, iletişim yeteneği iyi bir BT uzmanını vasat olandan ayıran en önemli şeydir. Bir BT güvenlik uzmanının en önemli yeteneği iletişimdir. Ancak, her zaman büyüleyici kişiliğinize güvenemezsiniz. Çünkü iletişim, yüz yüze konuşma, yazılı belgeler, e-postalar, çevrimiçi öğrenmemodülleri, haber bültenleri, testler ve benzetilmiş kimlik avı gibi çeşitli yöntemlerle gerçekleşir.
 
Her BT profesyonelinin sözlü ve yazılı yöntemler kullanarak açık ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmesi gerekir. Gerekli eğitim ve iletişim araçlarının nasıl oluşturulacağını veya satın alınacağını bilir. Hangi teknik kontrolleri uyguladığınızın önemi yok, her yıl bir başka şey onları geçecek.

Bu nedenle paydaşlarınızın hazır olduğundan ya da en azından eğitim programınızda aşağıdaki hususlar ele alındığından emin olun:
Kuruluşa karşı en olası, önemli tehdit ve riskler
Kabul edilebilir kullanım
Güvenlik politikası
Kimlik doğrulaması nasıl yapılır ve nelerden kaçınılır
Veri koruması
Sosyal mühendislik bilinci
Şüpheli güvenlik olaylarının nasıl ve ne zaman bildirileceği”
 
SONUÇ:
 
Milyarlarca cihazın birbirine bağlandığı/bağlanacağı, yapay zeka destekli BT sistemlerinin günümüzden geleceğe hayatımızda olacağı robotik bir dünya, bilinen üretim sistemlerinin, yönetimlerinin ötesinde biryerlere götürüyor bizi. Bu yolculukta artık altyapı küresel yapıya “yazılım üretmek”. Yani Dünyada ve Ülkemizde başarılı geleceğin en önemli argümanı’nı doğru sonuçlar veren algoritmaları ve kodları hayata geçirmek. 
 
2023 Vizyonu’nda Ülke olarak Küresel platformlarda daha iyi yerlerde olmamızın önemli bir yolu “KODLAMA”. Bunu göz önüne alarak, hedefimiz geleceğe güvenle bakan, Geleceğin Meslekleri kategorisinde önemli bir yeri olan küresel işgücü dünyasında aranılan BT Uzmanları’nı daha fazla, çok çok fazla yetiştirmek olmalıdır.
 
Kaynaklar:
 
1. Dış Ticaret ve Finansmanı Bilgilendirme Semineri Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Hüseyin Gezer’in açılış konuşması,
2. Türkiye Siemens
3. CDS ROBOTIC AUTOMATION
4. ROBO AUTOMATION & ENGINEERING
5. KAREL
6. 25 bin TL maaşla devleti koruyacaklar, Milliyet web sayfası
7. Her BT Uzmanının Bilmesi Gereken 12 Güvenlik Kuralı KAREL Blog, Emrah Yetimler
 
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri