TİC Holding Header
  • USD 32.605
  • EUR 34.762
  • Altın 2496.014
  • BIST 100 9586.02

Moskova 2030 dijital stratejisi: Yükselişe geçen akıllı şehir

Dünyanın en dijitalleştirilmiş şehirlerinden biri haline gelen Moskova dijital teknoloji uygulamalarıyla dünya akıllı şehir liderlerinden biri olarak daha ileriye gitme potansiyeli ile Moskova 2030 dijital stratejisinin yol haritasını ortaya çıkardı.
Moskova 2030 dijital stratejisi: Yükselişe geçen akıllı şehir
Bu yazı Government Europa’nın, strateji ve yenilik danışmanı olan Andrey Belozerov (CIO of Moscow) ile olan Moskova 2030 dijital stratejisi ve Moskova'yı dünyanın en akıllı şehirlerinden biri yapmanın yol haritası hakkında yaptığı konuşma. Bu konuşmada Andrey Belozerov’un sorulan sorulara cevapları aşağıdaki şekilde:
 
Moskova 2030 dijital stratejisinin ana hedefleri nelerdir ve uygulanması ve başarısında en önemli faktörler nelerdir?
 
“Moskova'nın akıllı bir şehir olarak gelişimi iki aşamadan oluşuyor: birinci aşama, altyapı; altyapısının ve iletişim veri sitesi sistemi oluşturulması; ve ikinci aşama, yapay zeka (AI) ve kişiselleştirme.
 
Birinci aşama 2010'dan beri devam ediyor ve şimdi Moskova'da, Moskova 2030 dijital stratejisinin geliştirilmesini destekleyecek altyapımızın temelini oluşturduk.  İnşa ettiğimiz yeni altyapı şimdi 2030 stratejisinin gelişmesine izin verecek ve Moskova'nın dijital bir şehir olarak gelecekteki gelişimi için ana yol haritası olacak.
 
Moskova 2030 dijital sistemini geliştirirken odaklandığımız bir şey vatandaş merkezli bir strateji oluşturmak; Bu strateji BT altyapısı veya BT sistemleri ile ilgili değil, büyük verilerle ilgili değil. Bunun yerine, stratejimiz yapay zeka üzerine odaklanıyor.

Moskova'da çalışan yüzlerce BT sistemimiz var ve hepsi çok fazla veri üretiyor ve saklıyor, bu nedenle elbette insanlara bu verileri şehir hizmetlerimizde ve kamu hizmetlerimizde nasıl kullanacaklarını öğretmeliyiz.
 
Ancak, geçen yıl BT departmanında büyük veriye adanmış büyük bir bölüm oluşturduk ve bu operasyonlarda zaten 50-70 çalışanımız var. Yapay zeka ile ilgili olarak, Moskova'da AI'nın çoğu zaman rutin görevleri insan zekasından daha doğru ve verimli bir şekilde tamamlayabildiğini biliyoruz, bu nedenle günlük operasyonlarımızın bazı işlevlerini insanlardan AI'lara değiştirmeye odaklanıyoruz. Moskova'nın bu alanda halihazırda birkaç pilot projesi var ve yeni Moskova 2030 dijital stratejimiz gelecek için bu gelişmeyle ilerlememizi sağlayacak.
 
Moskova 2030 dijital strateji hedeflerinin kişiselleştirilmesi son önemli faktörlerden biri. Moskova çok büyük bir şehir olabilir; Ancak, insanların hizmetlerinin kişiselleştirilmesini istediği açıkça anlaşılıyor. Vatandaşlarımız hakkında çok fazla bilgimiz var ve bu yüzden ürünlerini ve hizmetlerini kişiselleştirerek onları özel ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliriz. (Elbette, teknolojik olarak tüm ek trendleri, sanal gerçekliği, blok zinciri vb.)”
 
Moskova 2030 dijital stratejisinin geliştirilmesinde aşılması gereken en büyük engeller neler; ve uygulanmasındaki en büyük zorluklar nelerdir?
 
“Genellikle, BT projelerini düşündüğümüzde, ana engel aslında BT ve teknolojinin kendisi değildir. Dijital bir dönüşüm projesi uygularken, örgütsel sistemi dönüştürüyorsunuz, iş süreçlerini dönüştürüyorsunuz ve yasaları değiştiriyorsunuz. Bununla birlikte, en önemlisi, insanların inançlarını ve geleneklerini değiştiriyorsunuz; insanlar değişmekten hoşlanmaz ve çoğu zaman üstesinden gelmek zor bir engel olabilir.
 
Moskova'da, hem müşterilere hem de işletme uzmanlarına bu hizmetleri nasıl kullanacaklarını ve hizmetleri dijital olarak nasıl sunacaklarını öğretmemiz gerektiğini biliyoruz. Ancak, bu bir engel değil, bu bir hedef ve Moskova 2030 dijital stratejisinde bunu nasıl başaracağımızı gösteren bir eylem planımız var. Dijital dönüşüm konusundaki en büyük tartışmalardan biri, örneğin yaşlıları dışlamamamızı sağlamak. Birçok yaşlı insanın internete bile erişemediğini veya akıllı bir cihaza sahip olmadıklarının farkındayız, bu nedenle, elbette, en önemli eylem yollarından biri, ara bağlantı ve birlikte çalışabilirlik sağlamak için dijital bölünmeleri ortadan kaldırmaktır. 
 
Dijital uçurumun bir parçası olan insanlara öğretmek Moskova'daki gündemimizin en üstünde yer aldı; Artık insanların dijital dünyamızın bir parçası olması gereken tüm hizmet ve cihazlarla donatılmış 132 kamu hizmeti merkezimiz var. Her merkezde, herhangi biri tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek bir bilgisayar odası vardır. Vatandaşlarımıza Microsoft Ofisi ve interneti nasıl kullanacaklarını vb. öğretecek olan merkezlere eğiticiler sağlıyoruz. Bunları yaparken tabii ki, altyapı ve para gibi başka engeller de var, ancak Moskova 2030 dijital programı için asıl mesele şu: İnsan ve kuruluşların zihinlerini dönüştürmek.”
 
Teknolojiye dayanan şehirlerde, kesinlikle bilgisayar korsanlığı ve veri korumayla ilgili endişeler var: teknoloji herhangi bir noktada başarısız olursa yedekleme planınız var mı ve siber güvenlik sorunlarını nasıl ele almayı umuyorsunuz?
 
 “Sistemimize çok sayıda siber saldırı girişimi var; ancak, çevrimiçi güvenlik için çok karmaşık bir sistemimiz var ve çalışanlarımız son derece yetenekli. Bunun gibi bir destek planımız olduğunu sanmıyorum, bu yüzden her şey kötüye giderse, bu durumda ne yapacağımızı cevaplayamam. Tabii ki, pek çok hizmetimiz ve sistemimiz artık yalnızca elektronik olarak mevcut ve sistemde bir şey olsaydı, muhtemelen bir tür yolumuz olmalıydı. Ancak bence, sistemlerimizi daha güvenli ve sürdürülebilir kılmak için bir planın nasıl uygulanacağına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Moskova 2030 dijital programında alacağımız yön budur. Bugün teknolojisi olmayan bir dünyayı ve internet iletişimi olmayan bir dünyayı hayal etmek neredeyse imkansız, bir şehrin onsuz yaşayabileceğini sanmıyorum.”
 
Online oylama sürecine blokzincir sisteminin getirilmesi demokrasiyi nasıl geliştirecek ve sonuçların doğruluğuna ilişkin Moskova vatandaşları arasında nasıl güven yaratacaktır?
 
“Moskova, 2014 yılında e-oylama sistemini başlattı ve geçen yıl boyunca 'Aktif Vatandaş' olarak adlandırdığımız bu e-oylama sistemi altında blok zincir kullanımını zorladık. Herhangi bir kişisel bilgiyi blokzincir’e kaydetmiyoruz, oylama sürecini herkes görebilir, ancak hiç kimse kişisel verileri göremez.
 
Moskova'nın verileri bu şekilde depolamayı seçmesinin nedeni budur.
 
Gizlilik, oylama sürecine geldiğinde çok önemlidir ve blokzincir vatandaşların bu şekilde güven duymalarına yardımcı olacaktır. Rusya'da GDPR'nin Avrupa'da yürürlüğe girmesinden önce kabul edilen çok katı düzenlemelerimiz var. Yönetmeliklerimiz son derece katı ve bu da verileri çok hassas bir şekilde saklamamız gerektiği anlamına geliyor. Blokzincir'in güven yaratma için mükemmel bir sistem olduğuna inanıyoruz, bu yüzden Moskova 2030 dijital politikasının önemli bir bölümünü oluşturuyor; Blokzincirin içindeyken herhangi bir bilgiyi değiştiremezsiniz, bu nedenle herhangi birinin oy sonuçlarını değiştirmesi mümkün değildir.”
 
Moskova 2030 akıllı şehir ve dijitalleşme politikaları yukarıdaki soru, cevaplarla ortaya konuluyor. O zaman yazının devamında bu yol haritasının “Aktif Vatandaş” uygulaması dahil günümüzde hayata geçirilmiş olan konuları:
 
“Gerçekliği ve VR'yi Birleştirmek:
Akıllı Bir Şehir Nasıl Çalışır?”  başlığı adı altında ele alalım. 
 
Akıllı Şehir Moskova’da Moskovalılar her gün akıllı bir şehrin avantajlarını kullanıyorlar: internete bir trende veya sokaklarda bağlanıyorlar, Birleşik Tıbbi Bilgi Analiz Sistemi (UMIAS:Unified Medical Information Analysis System)  aracılığı ile doktor ziyaretleri yapıyorlar, çevrimiçi faturalarını ödüyorlar ve çevrimiçi bir okula gidiyorlar. 
 
Moskova veya bir başka Akıllı Şehir, yaşayanlarına maksimum kolaylık sağlamak için mümkün olduğunca verimli bir şekilde kullanılan bir şehir servis kaynakları sistemidir ve bir megalopolis akıllı şehir projeleri (sokak CCTV kameraları, kamu hizmetleri, akıllı ulaşım sistemleri ve diğerleri) arasında yakın bağlantı gerektirir. Bunlar dikkate alınarak Mos.ru, Moskova’nın dünyanın en akıllı şehirlerinden biri olmayı nasıl başardığını anlatıyor.
 
Moskova’da Wi-Fi ve mobil internet
 
Moskova caddelerinde, parklarda ve yaya alanlarında ücretsiz olarak Wi-Fi erişimine sahip Garden Ring içinde ve Moskova parklarında bulunan 2.000'den fazla nokta dahil birçok nokta var.
İnternete toplu taşıma araçlarından da erişilebilir. Ağ, metroyu, MCC'yi, Aeroexpress'i havalimanlarına, otobüs, tramvay ve arabalara kadar kapsıyor. Bu, bir taşıma türünden diğerine geçtikten sonra tekrar yetkilendirme gerekmediği anlamına gelir. Mobil internet hala Moskovalılar için New York’tan sekiz kat daha ucuza mal oluyor ve Moskova sabit telefon erişilebilirliği konusunda ikinci sırada.

 
Akıllı ulaşım
 
Moskova'nın akıllı trafik kontrol sistemi Akıllı Şehir'de önemli bir unsurdur. Moskova'da sistemde 2.000'den fazla trafik ışığı, 3.500 trafik dedektörü ve 2.000 CCTV kamerası bulunmaktadır. Bu cihazlardan gelen veriler, trafik kontrolüne yardımcı olan, çevrimiçi olarak analiz edildikleri Trafik Yönetim Merkezi'nin durum odasına aktarılır. Gelecekte bilgiler Trafik Yönetim Merkezinin cadde kapanması, tek yönlü trafiğin ya da yeni belirlenmiş bir otobüs hattının neden olduğu trafik düzenlerini tahmin etmesini mümkün kılacaktır.

 
 E-hizmetler
 
Moskova, halkın çeşitli ücretler ödeyebileceği, şehir hizmetlerini alabileceği ve kullanıcıların bir pakette birden fazla hizmet alabilmesi için izinleri ve belgeleri buluta getiren bir web sitesi açan ilk Rus bölgesiydi. Moskovalılar trafik biletlerini ve faturalarını kontrol edebilir ve ödeyebilir, doktor ziyareti düzenleyebilir, Troika kartlarını doldurabilir, bir kulüp için çocukları kaydolabilir veya sadece birkaç dakika içinde başka birçok şey yapabilir.
 
 Şu an mos ru'da toplam 222 hizmet bulunmaktadır.
 
Sayılarlarla Akıllı Şehir Moskova
 
 
6,4 milyon Moskovalı çevrimiçi kamu hizmetlerini kullanıyor

222 hizmet sosyal açıdan önemli olanlar da dahil olmak üzere çevrimiçi olarak mevcuttur

 
165 milyondan fazla başvuru, 2017’de çevrimiçi olarak yapıldı
 
Online doktor randevusu
 
Birleşik Tıbbi Bilgi Analiz Sistemi (UMIAS) 2011 yılında Moskova'da başlatıldı. En yakın tıbbi merkezi bulmak, doktor randevusu   veya hasta kaydına erişim için kullanılabilir. UMIAS 678 tıp merkezinde çalışıyor, 21.500 doktor ve 9.5 milyon hastayı ve 359 milyon düzenlemeyi bir araya getiriyor ve her gün 500.000'in üzerinde işlem sağlıyor. Her hafta doktora görünmek için yaklaşık 700.000 kişi UMIAS kullanıyor.

 
UMIAS, çevrimiçi bir tıp merkezinden, bir mobil uygulama veya bir klinikteki bir kayıt aracılığıyla randevu almak için kullanılabilir. Sistem ayrıca trafik polisi için çevrimiçi reçete veya bildiri verebilir ve dijital tıbbi kayıtları tutabilir. Bir sonraki öncelik, UMIAS'ı yatan hasta tesislerinde tanıtmak ve ambulans hizmetleri ve Moskova okullarıyla bütünleştirmektir.
 
2015 yılında, denetim şirketi KPMG'nin “Akıllı Şehirler” konusundaki araştırmasında, sağlık hizmetlerinde akıllı teknolojilerde lider olan UMIAS adını vermiştir. Moskova, 2016 yılı PricewaterhouseCoopers'ın sıralamasında sağlık hizmetlerini yönetmek için toplanan ve kullanan ilk metropoller arasındaydı. UMIAS, mobil kamu hizmetleri ve çevrimiçi hizmetleri için British MobileGov World Summit 2017 ödülünü kazandı.
 
Moskova ve Aktif Vatandaş
 
Moskovalılar, Moskova hükümeti ile doğrudan etkileşime girebilir ve kentin yaşamını etkileyebilir. Moskova, yaşayanların memurlar ve kamu hizmetleri konularında yorum yapabileceği bir geri bildirim kanalıdır. Moskovalılar bir parkta çöp sepetinin, kırık bir merdiven veya kaldırım karosunun yanı sıra sokakta çöp, kötü çevre düzenlemesi bakımı veya bir çukur bulunduğunu bildirebilirler. Bir milyondan fazla kullanıcı web sitesine kayıtlıdır. Bu web sitesinde şu ana kadar yaklaşık milyon sorun çözüldü.
 
Aktif Vatandaş çevrimiçi referandum sistemi vatandaşlara ek otobüs güzergahlarından başlayarak yeni metro halkasının adı vb. çeşitli konularda fikir vermelerini sağlar. "Aktif Vatandaşlar", hediyelik eşya veya tiyatrolara, müzelere bilet almak için bonus puanlarından tasarruf sağlar. Bugün 1,9 milyondan fazla katılımcının kayıtlı olduğu sistemde, 2.600 oylama oturumu düzenlenmiş ve 81 milyondan fazla görüş dikkate alınmıştır.

 
Elektronik okul
 
Moskova Elektronik Okul projesi Eylül 2016'da başlamıştır. Ana unsurlar, dijital okul kayıtları ve çevrimiçi kayıtların yanı sıra ders kitapları ve ders senaryoları içeren bir elektronik kütüphaneyi içermektedir. Bu sistemde Senaryolar, ders planlarının yerini alıyor ve materyaller, görevler içeren bir sunum gibi görünmeye başlandılar. Şehrin dört bir yanındaki öğretmen gerekli senaryoyu kütüphanede bulabilir, mevcut olana yeni bir şeyler ekleyebilir veya bir tane yaratabilir ve başkalarıyla paylaşabilir.

 
Bu sistem öğretmenlerin fikir alışverişinde bulunmalarına izin verir ve öğretmenler arasında sağlıklı bir rekabet yaratır, çünkü senaryolar derecelendirilebilir ve indirme sayısı kaydedilebilir. Bugün itibariyle, öğretmenler neredeyse 50.000 ders elektronik senaryoları oluşturdu. 
 
Burada interaktif karatahtalar (84 inç dokunmatik ekranlar) dersleri daha ilginç hale getirmede kullanılabilir. Okul öğrencileri üzerine çizim yapabilir, elemanları bir yerden diğerine taşıyabilir, çeşitli alanları boyayabilir veya bir kalem veya parmaklarıyla çizebilir. Günümüz çocukları elektronik cihazlara alışkındır, bu şekilde çalışmayı severler. Örneğin, tarih derslerinde öğrenciler, interaktif karatahta kullanarak ticari rota çizimleri yapmak veya bazı kabilelerin yaşadığı alanları daire içine almak için kullanabilirler. Geometri gibi bazı konular 3B görüntülerle daha iyi görünür. İnternet erişimi sayesinde öğretmenler yasalar, makaleler gibi bilgileri hızla alabilirler.
 
Moskova okulları aynı zamanda çevrimiçi okul performans ve devam kayıtlarını ve ebeveynlerin çocukların konumlarını ve genel olarak eğitimlerini görebilecekleri “Devam ve Yemek” sistemini kullanıyor: Sistem ebeveynlerin çocuklarına derslerde hangi konuların anlatıldığını, hangi ödevlerin verildiğini ve çocuklarının okula gelişlerini ve okuldan ayrılmalarını ve öğle yemeğinde ne yediklerini izlemelerini sağlar.
 
Videoanalitik
 
Moskova, CCTV kamera sayısında dünyanın ilk on kentinden biridir. Giriş hollerinde, avlularda, halka açık yerlerde ve eğitim kurumlarında kurulu 146.000'den fazla kamera bulunmaktadır. Kayıtlar, ihlallerin ve suçların yüzde 70'ini çözmek için kullanılır. Kameralar ayrıca yardımcı servislerin izlenmesine yardımcı olur. Kayıtlar birleşik veri depolama ve işlem merkezinde tutulur. Acil durumlarda, 8 (495) 5 0002 numaralı telefonu arayarak gerekli kamera kayıt bilgilerini 30 gün boyunca rezervasyon yaptırmak mümkündür. İşletmeciden alınan başvuru numarası kolluk kuvvetine veya hukuk müşavirine verilmelidir. Rezervasyon yapılmazsa, arşivlenen bilgiler beş gün boyunca saklanır.

 
Dünya Moskova’yı tanıyor
 
Moskova'ya akıllı bir şehir demek adil ve bu başlık küresel topluluk tarafından yeniden düzenleniyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında PricewaterhouseCoopers, Moskova'yı inovasyona hazır olan ilk beş megalopolisin içine dahil etti. Geçen haziran ayında, Rus başkenti WeGo ödülünü kazandı. Moskova, e-devlet hizmetleri kategorisinde özel bir ilgi gördü ve geçtiğimiz Şubat ayında Akıllı Topluluk Forumu, Moskova'yı en akıllı şehir yarışmasında yedi finalist arasına aldı. 
 
Sonuç olarak Ülkemiz tarafından baktığımızda İstanbul akıllı şehirler kategorisinde ortaya koyduğu dijital çözümlerle bir megalopolis olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu önemli adımları göz önüne alarak “İstanbul 2030 dijital stratejiler” ve sonrası mutlaka altyapıdan eğitime Moskova’nın yaptığı gibi “Aktif Vatandaş” vizyonu yani insan odaklılık görmezden gelinmeden Akıllı Şehir Uzmanlarıyla birlikte bütün detaylarıyla çalışılmalıdır. Ve bu çalışma Ülkemizin İstanbul gibi mega akıllı şehir olabilecek bütün şehirlerini kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
 
Necmi hoca; "Daha önce gezdiğin şehirleri bu kadar ayrıntılı bizlerle paylaşmıştın.
 
Ancak literatürden incelediğin hiçbir şehri bu derece öne çıkartmamıştın...! 
 
Dubai-Viyana-Barcelona vb. şehirleri ziyaret ettiğin gibi Akıllı Şehir Moskova'yı da ziyaret etmelisin" dediğinizi duyar gibiyim.
 
Aynı fikirdeyim.1-6 Ağustos’ta Moskova'dayım.Buyrun birlikte olalım.
 
Kaynaklar:
GOVERNMENT
EUROPA (governmenteuropa eu web sayfası)
Moscow 2030 digital strategy: a smart city on the rise
10th December 2018
Andrey Belozerov 
Strategy and Innovations Advisor to the CIO of Moscow
Moscow Government
mos ru web sitesi
Merging Reality and VR:
How Does a Smart City Work?
The official port of the Moscow
Mayor and Moscow Goverment
 
 
 
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri