Akıllı şehir yolculuğu (XXIX) Türksat
Erhan Gündoğdu bize Türksat’ın Akıllı Çözümlerini anlattı:
(BT Proje Yöneticisi) / Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörlüğü)
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin beraberinde getirdiği ürün ve hizmetler günlük hayatımızın önemli bir parçası. Evlerimizde internete bağlanan cihaz sayısı her geçen yıl artıyor. Online evlerden, online mahallelere ve buradan da akıllı şehirlere geçiş süreçleri hızla gelişiyor. Akıllı şehir projeleri, şehirde yaşayan insanların talepleri ve yerel yönetimlerin analizleri ile birlikte şekilleniyor.
Kent nüfusunun artması ve kaynakların yetersizliğinden dolayı şehir yönetimleri sahip oldukları kaynakları verimli kullanmak zorundalar. Şehirler, yaşanabilirlik endekslerini artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin nimetlerinden en üst düzeyde yararlanmak zorunda. Doğru akıllı şehir projeleri için öncelikle şehirlerin ihtiyaçlarının doğru analizi olmazsa olmaz bir husus. Sonraki adımda bu ihtiyaçlar için doğru bilgi teknolojileri çözümlerine karar vermek geliyor. Bu hususta yerel yönetimlerin ve karar vericilerin profesyonel ekipler ile birlikte çalışması, danışmanlık alması akıllı şehir projelerine harcanan kaynakları ve projelerden elde edilen çıktıları optimize edecektir. TÜRKSAT tam da bu noktada devreye giriyor.
AKILLI ŞEHİR PROJELERİNDE TÜRKSAT ROLÜ
TÜRKSAT, üç faaliyet alanı ile akıllı şehir projelerinde yerel yönetimlerin en büyük çözüm ortağı konumunda. Uydu hizmetlerimiz, internet alt yapımız ve bilişim proje yönetimi ile ihtiyaca yönelik akıllı çözümler sağlayabiliyoruz. İhtiyaçların doğru analiz edilerek kurumların hangi akıllı çözümlere ihtiyaç duyduğundan başlayarak; akıllı şehir ekosisteminden doğru paydaşların belirlenmesi, sözleşme ve şartname çalışmaları, finansal yönetim, paydaş yönetimi gibi proje yönetiminin tüm alanlarında efor sarf ederek kurumların akıllı çözümlere kavuşması için TÜRKSAT entegratör rolünü üstlenmektedir. Burada amaçlanan; şehirlerin hedefledikleri çözümlere kaynak israfı olmadan ulaşmalarını sağlamak, diğer yandan da özel sektörün gelişimine katkıda bulunmak. TÜRKSAT hem kamuyu hem de özel sektörü temsilen sektörde köprü niteliğinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu bağlamda hem kamunun ihtiyaçlarına vakıf hem de özel sektörün gelişiminde yönlendirici ve önder olarak akıllı şehir projelerinde ve eylemlerinde yer almaktadır. Böylelikle akıllı şehir ekosisteminin sağlıklı büyümesi ve ülkemizin akıllı şehirler alanında globalde adından söz ettirecek projelere imza atmasında rolümüzün olması TÜRKSAT için en büyük gurur kaynağıdır ve gurur kaynağı olmaya devam edecektir.
Türkiye’de başarılı bir model olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi örnek gösterilebilir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi için çalışmalarına başladığımız proje sahip olduğu dokuz akıllı bileşen ile kapsam olarak şu ana kadar Türkiye’de yapılmış en büyük akıllı şehir çalışması niteliğindedir.
Bu zamana kadar projenin tamamlanan akıllı bileşenleri şu şekildedir:
1. Yönetilebilir Wi-Fi İnternet Hizmeti
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları
3. Kronik Hasta Takip Hizmeti
4. Panik Butonu Hizmeti
5. Akıllı Aydınlatma
6. Akıllı Sulama
7. Akıllı Trafik (Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri -EDS)
8. Sesli Adımlar Projesi
9. Akıllı Şehir Yönetim Platformu (IoT – Nesnelerin İnterneti Platformu)
ANTALYA AKILLI ŞEHİR PROJESİ BİLEŞENLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKSAT arasında 2015 ve 2017 yıllarında Türkiye’nin kapsam olarak en büyük akıllı şehir projesi imzalanmıştır.
Projenin ilk fazında 4 farklı hizmet hayata geçirilmiştir:
1. Açık alan Wi-Fi Hizmetleri: Belediyeye ait plajlar parklar gibi 8 farklı lokasyonda 52 adet erişim noktası ile ücretsiz internet erişim hizmeti halkın kullanımına sunulmuştur.
Vatandaşlar Belediyenin belirlediği parametreler dahilinde güvenli şekilde internet erişimi sağlamaktadırlar
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları: Bu kapsamda Antalya ilinde Belediyenin belirlemiş olduğu lokasyonlara 5 adet kiosk cihazı kurulumu yapılmış olup, bu cihazlardan belediyenin belirlemiş olduğu içerikler dahilinde vatandaşlara bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır.
3. Kronik Hasta Takip Hizmeti: Bu hizmet kapsamında 30 adet kronik hastalığı bulunan, bakıma muhtaç vatandaşımıza Tansiyon ve Kan Ölçüm sistemi, Akıllı telefon cihazı temini ve Medikal koçluk hizmeti sağlanmıştır.
4. Panik Butonu Hizmeti: Bu kapsamda 30 adet ihtiyar vatandaşımıza GSM hatlı panik butonu dağıtımı yapılmış olup takibi gerçekleştirilmektedir. Panik butonu sayesinde tıbbi bir ihtiyaç gerçekleşmesi durumunda en yakın ambulansa hasta bilgileri iletilerek hastaya gerekli müdahalenin en kısa süre içinde yapılması hedeflenmiştir.
Ağustos 2017’de imzalanan ikinci faz sözleşmesi ile kapsama 5 adet proje eklenmiştir. Yukarıda da yer alan Açık Alan Wi-Fi ve Şehir Bilgilendirme Ekranları projeleri kapsamı genişletilerek devam ettirilmiştir. Bu sayede dokuz adet proje Antalya’nın hizmetine sunulmuştur.
1. Açık Alan Wi-Fi İnternet Hizmeti: Bu hizmet ile kamusal alanlarda vatandaşlara sağlanan güvenli kablosuz erişim hizmeti üzerinden e-Devlet ve Belediyecilik uygulamalarına erişimler mümkün olmaktadır. Park ve bahçelerde, meydanlarda, müze ve ören yerlerinde, otobüslerde ve otobüs duraklarında Yönetilebilir İnternet Hizmeti sayesinde internet erişimi sağlanabilir.
Bu kapsamda Antalya ilinde farklı cazibe merkezlerine toplamda 41 lokasyon için kablosuz internet erişim hizmet vatandaşların kullanımına açılmıştır.
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları (Kiosklar): Modern ve kapalı dizaynı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akıllı Şehircilik vizyonunu yansıtacak klimalı, internet erişimli, dinamik içerik yönetimi yapılabilen; turistlerin ve vatandaşların kentle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak 20 adet bilgilendirme kiosk kabini şehrin farklı merkezlerine konumlandırılacaktır.
Proje kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak kioskların özellikleri aşağıda yer almaktadır:
• Şehirle ilgili bilgilerin (tarihi, turistik, eczane, taksi vs.) görüntülendiği, duyuruların vs. yer aldığı şehir bilgilendirme yazılımı,
• Entegre kamera: Antalya hatırası şeklinde fotoğraf çekilmesi ve bu fotoğrafın girişi yapılan mail adresine gönderilmesi,
• USB ile telefon şarj edebilme,
• Yönetilebilir İnternet Hizmeti erişim noktası,
• Koruma amaçlı dış kabin tasarımı
• Kabinin içerisinde güvenlik amaçlı uzaktan izlenebilir kamera,
• Kabin içerisinde merkezi olarak yönetilebilir klima,
• Akıllı şehir yönetim platformunun vatandaş arayüzü görüntüleme
3.Akıllı Aydınlatma: Şehir içinde bulunan park, bahçe ve yollarda vatandaşa hizmet veren sokak aydınlatmaları, akıllı bileşenler sayesinde hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor hem de şehir güvenliğine katkı sağlayacak çözümler üretiyor.
Akıllı Sokak Aydınlatmaları:
• Hangi lamba arızalı, konumu nedir?
• Hangi zamanlarda yanıyor, kapanıyor?
• İstenen saatlerde dilmeme (karartma/aydınlatma) yapılabiliyor mu?
• Aydınlatma trafolarında kaçak var mı?
• Aydınlatma trafoları doğru ölçülüyor mu?
• Tasarruf isteniyor, fakat yönetim yapılamıyor mu?
• Lambaların kalan ömrü nedir?
• Aydınlatmaları Sokak, Cadde, Mahalle, İlçe ve İl şeklinde programlayıp yönetebilir miyim?
gibi sorunlara hatasız, düşük maliyetli çözüm getiren teknolojilerdir.
An itibariyle Antalya’da Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarında akıllı aydınlatma mevcuttur. Gerek altyapıda yapılan yenileme, gerekse sistemlerin otomasyonu sayesinde Akıllı aydınlatma kullanılan bu parklarda %80 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
4.Akıllı Sulama: Bu proje ile park ve bahçelerde uçtan uca çözüm sağlayacak sulama sistemleri Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarına kurulmuştur. Park ve bahçelere yerleştirilen sistemler sayesinde toprağın nem durumu uzaktan takip edilebilmekte, toprağın sulanmaya ihtiyacı var ise tahmini hava durumu kontrol edilebilmekte, olası yağış durumu doğrultusunda bir sulama planı oluşturulabilmekte ve uzaktan yönetilen vanalar aracılığıyla plana uygun olarak sulama yapılabilmektedir. Bu sayede gereksiz sulamayla toprağın kalite kaybetmesi engellenebilmekte; aynı zamanda su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanarak su israfının büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir. Gübre kullanımı minimize edilebilmekte, sulama için üretilen elektrik kaynaklarının verimli kullanılması sağlanabilmektedir.
5.Elektronik Denetleme Sistemi (EDS): EDS, trafikte kural ihlallerinin tespit edilerek kazaların önlenmesine yönelik uygulamalar olarak tanımlanmaktadır. Sistem ile ihlali yapan araçların görüntülenmesi sonrası plaka okumaya yönelik yazılımlar, aracın plakasını tespit ederek yetkili merciler tarafından kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını sağlamaktadır.
EDS’de 4 alt sistem aktif olarak çalışmaktadır:
• Kırmızı ışık ihlal sistemi
• Hız ihlal sistemi
• Park ihlal sistemi
• Hız koridor ihlal sistemi
Antalya genelinde 85 noktada hız ihlal ve park ihlal sistemi mevcut olup tüm noktaların yakın zamanda aktif olması hedeflenmektedir.
6.Akıllı Şehir Yönetim Platformu (IoT – Nesnelerin İnterneti Platformu): Görüntü izleme, kronik hasta takibi, panik buton, akıllı aydınlatma ve akıllı sulama ürünlerinin merkezi olarak izlenmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır.
Yönetim platformu 4 bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler:
• Rapor arayüzü
• Vatandaş arayüzü
• Yönetici arayüzü
• Operatör arayüzü
Akıllı şehirciliğin merkezi bileşeni olan platform sayesinde akıllı uygulamalar tek noktadan yönetilip entegre bir şekilde çalışacaktır.
7.Sesli Adımlar Projesi: Proje ile özellikle görme engelli vatandaşların belediye binalarında sesli navigasyon ile operatör bağımsız faydalanarak, bütün yönlenmelerini desteğe ihtiyaç duymadan yapabilmeleri artık mümkün hale gelmektedir. Bu proje ile “engelsiz belediye” amaçlanarak aynı zamanda projenin sosyal sorumluluk ayağı da hayata geçirilmiştir.
SONUÇ
Türkiye’de buna benzer projelerin yaygınlaşması için yayınlanan Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ışığında belediyelerimizin daha fazla inisiyatif alması ve bu çalışmalarda tecrübesi bulunan TÜRKSAT gibi kurumlardan profesyonel destek alması ülkemizde akıllı şehir çalışmalarının ivme kazanması için önem arz etmektedir. TÜRKSAT bu alanda çözüm sağlayan ve akıllı şehirciliğe katkı vermeyi amaçlayan kurumlarla iş birliğine hazır bir şekilde atılımlarını gerçekleştirmektedir. Tüm faaliyet alanlarında Türkiye’nin öncü kuruluşu olmayı başaran TÜRKSAT, Akıllı Şehircilik söz konusu olunca ilk akla gelen kuruluşlardan biri olmanın gururunu yaşamaktadır.
Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr
Kaynak :
Türksat
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkür ederiz.
(BT Proje Yöneticisi) / Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörlüğü)
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin beraberinde getirdiği ürün ve hizmetler günlük hayatımızın önemli bir parçası. Evlerimizde internete bağlanan cihaz sayısı her geçen yıl artıyor. Online evlerden, online mahallelere ve buradan da akıllı şehirlere geçiş süreçleri hızla gelişiyor. Akıllı şehir projeleri, şehirde yaşayan insanların talepleri ve yerel yönetimlerin analizleri ile birlikte şekilleniyor.
Kent nüfusunun artması ve kaynakların yetersizliğinden dolayı şehir yönetimleri sahip oldukları kaynakları verimli kullanmak zorundalar. Şehirler, yaşanabilirlik endekslerini artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin nimetlerinden en üst düzeyde yararlanmak zorunda. Doğru akıllı şehir projeleri için öncelikle şehirlerin ihtiyaçlarının doğru analizi olmazsa olmaz bir husus. Sonraki adımda bu ihtiyaçlar için doğru bilgi teknolojileri çözümlerine karar vermek geliyor. Bu hususta yerel yönetimlerin ve karar vericilerin profesyonel ekipler ile birlikte çalışması, danışmanlık alması akıllı şehir projelerine harcanan kaynakları ve projelerden elde edilen çıktıları optimize edecektir. TÜRKSAT tam da bu noktada devreye giriyor.
AKILLI ŞEHİR PROJELERİNDE TÜRKSAT ROLÜ
TÜRKSAT, üç faaliyet alanı ile akıllı şehir projelerinde yerel yönetimlerin en büyük çözüm ortağı konumunda. Uydu hizmetlerimiz, internet alt yapımız ve bilişim proje yönetimi ile ihtiyaca yönelik akıllı çözümler sağlayabiliyoruz. İhtiyaçların doğru analiz edilerek kurumların hangi akıllı çözümlere ihtiyaç duyduğundan başlayarak; akıllı şehir ekosisteminden doğru paydaşların belirlenmesi, sözleşme ve şartname çalışmaları, finansal yönetim, paydaş yönetimi gibi proje yönetiminin tüm alanlarında efor sarf ederek kurumların akıllı çözümlere kavuşması için TÜRKSAT entegratör rolünü üstlenmektedir. Burada amaçlanan; şehirlerin hedefledikleri çözümlere kaynak israfı olmadan ulaşmalarını sağlamak, diğer yandan da özel sektörün gelişimine katkıda bulunmak. TÜRKSAT hem kamuyu hem de özel sektörü temsilen sektörde köprü niteliğinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu bağlamda hem kamunun ihtiyaçlarına vakıf hem de özel sektörün gelişiminde yönlendirici ve önder olarak akıllı şehir projelerinde ve eylemlerinde yer almaktadır. Böylelikle akıllı şehir ekosisteminin sağlıklı büyümesi ve ülkemizin akıllı şehirler alanında globalde adından söz ettirecek projelere imza atmasında rolümüzün olması TÜRKSAT için en büyük gurur kaynağıdır ve gurur kaynağı olmaya devam edecektir.
Türkiye’de başarılı bir model olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi örnek gösterilebilir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi için çalışmalarına başladığımız proje sahip olduğu dokuz akıllı bileşen ile kapsam olarak şu ana kadar Türkiye’de yapılmış en büyük akıllı şehir çalışması niteliğindedir.
Bu zamana kadar projenin tamamlanan akıllı bileşenleri şu şekildedir:
1. Yönetilebilir Wi-Fi İnternet Hizmeti
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları
3. Kronik Hasta Takip Hizmeti
4. Panik Butonu Hizmeti
5. Akıllı Aydınlatma
6. Akıllı Sulama
7. Akıllı Trafik (Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri -EDS)
8. Sesli Adımlar Projesi
9. Akıllı Şehir Yönetim Platformu (IoT – Nesnelerin İnterneti Platformu)
ANTALYA AKILLI ŞEHİR PROJESİ BİLEŞENLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKSAT arasında 2015 ve 2017 yıllarında Türkiye’nin kapsam olarak en büyük akıllı şehir projesi imzalanmıştır.
Projenin ilk fazında 4 farklı hizmet hayata geçirilmiştir:
1. Açık alan Wi-Fi Hizmetleri: Belediyeye ait plajlar parklar gibi 8 farklı lokasyonda 52 adet erişim noktası ile ücretsiz internet erişim hizmeti halkın kullanımına sunulmuştur.
Vatandaşlar Belediyenin belirlediği parametreler dahilinde güvenli şekilde internet erişimi sağlamaktadırlar
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları: Bu kapsamda Antalya ilinde Belediyenin belirlemiş olduğu lokasyonlara 5 adet kiosk cihazı kurulumu yapılmış olup, bu cihazlardan belediyenin belirlemiş olduğu içerikler dahilinde vatandaşlara bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır.
3. Kronik Hasta Takip Hizmeti: Bu hizmet kapsamında 30 adet kronik hastalığı bulunan, bakıma muhtaç vatandaşımıza Tansiyon ve Kan Ölçüm sistemi, Akıllı telefon cihazı temini ve Medikal koçluk hizmeti sağlanmıştır.
4. Panik Butonu Hizmeti: Bu kapsamda 30 adet ihtiyar vatandaşımıza GSM hatlı panik butonu dağıtımı yapılmış olup takibi gerçekleştirilmektedir. Panik butonu sayesinde tıbbi bir ihtiyaç gerçekleşmesi durumunda en yakın ambulansa hasta bilgileri iletilerek hastaya gerekli müdahalenin en kısa süre içinde yapılması hedeflenmiştir.
Ağustos 2017’de imzalanan ikinci faz sözleşmesi ile kapsama 5 adet proje eklenmiştir. Yukarıda da yer alan Açık Alan Wi-Fi ve Şehir Bilgilendirme Ekranları projeleri kapsamı genişletilerek devam ettirilmiştir. Bu sayede dokuz adet proje Antalya’nın hizmetine sunulmuştur.
1. Açık Alan Wi-Fi İnternet Hizmeti: Bu hizmet ile kamusal alanlarda vatandaşlara sağlanan güvenli kablosuz erişim hizmeti üzerinden e-Devlet ve Belediyecilik uygulamalarına erişimler mümkün olmaktadır. Park ve bahçelerde, meydanlarda, müze ve ören yerlerinde, otobüslerde ve otobüs duraklarında Yönetilebilir İnternet Hizmeti sayesinde internet erişimi sağlanabilir.
Bu kapsamda Antalya ilinde farklı cazibe merkezlerine toplamda 41 lokasyon için kablosuz internet erişim hizmet vatandaşların kullanımına açılmıştır.
2. Şehir Bilgilendirme Ekranları (Kiosklar): Modern ve kapalı dizaynı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akıllı Şehircilik vizyonunu yansıtacak klimalı, internet erişimli, dinamik içerik yönetimi yapılabilen; turistlerin ve vatandaşların kentle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak 20 adet bilgilendirme kiosk kabini şehrin farklı merkezlerine konumlandırılacaktır.
Proje kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak kioskların özellikleri aşağıda yer almaktadır:
• Şehirle ilgili bilgilerin (tarihi, turistik, eczane, taksi vs.) görüntülendiği, duyuruların vs. yer aldığı şehir bilgilendirme yazılımı,
• Entegre kamera: Antalya hatırası şeklinde fotoğraf çekilmesi ve bu fotoğrafın girişi yapılan mail adresine gönderilmesi,
• USB ile telefon şarj edebilme,
• Yönetilebilir İnternet Hizmeti erişim noktası,
• Koruma amaçlı dış kabin tasarımı
• Kabinin içerisinde güvenlik amaçlı uzaktan izlenebilir kamera,
• Kabin içerisinde merkezi olarak yönetilebilir klima,
• Akıllı şehir yönetim platformunun vatandaş arayüzü görüntüleme
3.Akıllı Aydınlatma: Şehir içinde bulunan park, bahçe ve yollarda vatandaşa hizmet veren sokak aydınlatmaları, akıllı bileşenler sayesinde hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor hem de şehir güvenliğine katkı sağlayacak çözümler üretiyor.
Akıllı Sokak Aydınlatmaları:
• Hangi lamba arızalı, konumu nedir?
• Hangi zamanlarda yanıyor, kapanıyor?
• İstenen saatlerde dilmeme (karartma/aydınlatma) yapılabiliyor mu?
• Aydınlatma trafolarında kaçak var mı?
• Aydınlatma trafoları doğru ölçülüyor mu?
• Tasarruf isteniyor, fakat yönetim yapılamıyor mu?
• Lambaların kalan ömrü nedir?
• Aydınlatmaları Sokak, Cadde, Mahalle, İlçe ve İl şeklinde programlayıp yönetebilir miyim?
gibi sorunlara hatasız, düşük maliyetli çözüm getiren teknolojilerdir.
An itibariyle Antalya’da Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarında akıllı aydınlatma mevcuttur. Gerek altyapıda yapılan yenileme, gerekse sistemlerin otomasyonu sayesinde Akıllı aydınlatma kullanılan bu parklarda %80 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
4.Akıllı Sulama: Bu proje ile park ve bahçelerde uçtan uca çözüm sağlayacak sulama sistemleri Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarına kurulmuştur. Park ve bahçelere yerleştirilen sistemler sayesinde toprağın nem durumu uzaktan takip edilebilmekte, toprağın sulanmaya ihtiyacı var ise tahmini hava durumu kontrol edilebilmekte, olası yağış durumu doğrultusunda bir sulama planı oluşturulabilmekte ve uzaktan yönetilen vanalar aracılığıyla plana uygun olarak sulama yapılabilmektedir. Bu sayede gereksiz sulamayla toprağın kalite kaybetmesi engellenebilmekte; aynı zamanda su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanarak su israfının büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir. Gübre kullanımı minimize edilebilmekte, sulama için üretilen elektrik kaynaklarının verimli kullanılması sağlanabilmektedir.
5.Elektronik Denetleme Sistemi (EDS): EDS, trafikte kural ihlallerinin tespit edilerek kazaların önlenmesine yönelik uygulamalar olarak tanımlanmaktadır. Sistem ile ihlali yapan araçların görüntülenmesi sonrası plaka okumaya yönelik yazılımlar, aracın plakasını tespit ederek yetkili merciler tarafından kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını sağlamaktadır.
EDS’de 4 alt sistem aktif olarak çalışmaktadır:
• Kırmızı ışık ihlal sistemi
• Hız ihlal sistemi
• Park ihlal sistemi
• Hız koridor ihlal sistemi
Antalya genelinde 85 noktada hız ihlal ve park ihlal sistemi mevcut olup tüm noktaların yakın zamanda aktif olması hedeflenmektedir.
6.Akıllı Şehir Yönetim Platformu (IoT – Nesnelerin İnterneti Platformu): Görüntü izleme, kronik hasta takibi, panik buton, akıllı aydınlatma ve akıllı sulama ürünlerinin merkezi olarak izlenmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır.
Yönetim platformu 4 bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler:
• Rapor arayüzü
• Vatandaş arayüzü
• Yönetici arayüzü
• Operatör arayüzü
Akıllı şehirciliğin merkezi bileşeni olan platform sayesinde akıllı uygulamalar tek noktadan yönetilip entegre bir şekilde çalışacaktır.
7.Sesli Adımlar Projesi: Proje ile özellikle görme engelli vatandaşların belediye binalarında sesli navigasyon ile operatör bağımsız faydalanarak, bütün yönlenmelerini desteğe ihtiyaç duymadan yapabilmeleri artık mümkün hale gelmektedir. Bu proje ile “engelsiz belediye” amaçlanarak aynı zamanda projenin sosyal sorumluluk ayağı da hayata geçirilmiştir.
SONUÇ
Türkiye’de buna benzer projelerin yaygınlaşması için yayınlanan Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ışığında belediyelerimizin daha fazla inisiyatif alması ve bu çalışmalarda tecrübesi bulunan TÜRKSAT gibi kurumlardan profesyonel destek alması ülkemizde akıllı şehir çalışmalarının ivme kazanması için önem arz etmektedir. TÜRKSAT bu alanda çözüm sağlayan ve akıllı şehirciliğe katkı vermeyi amaçlayan kurumlarla iş birliğine hazır bir şekilde atılımlarını gerçekleştirmektedir. Tüm faaliyet alanlarında Türkiye’nin öncü kuruluşu olmayı başaran TÜRKSAT, Akıllı Şehircilik söz konusu olunca ilk akla gelen kuruluşlardan biri olmanın gururunu yaşamaktadır.
Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr
Kaynak :
Türksat
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkür ederiz.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.