TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09

Akıllı şehir yolculuğu (XIV) KentBT

Güvenli ve konforlu şehirler için akıllı ve entegre teknoloji çözümleri geliştiren bir teknoloji şirketi….
Akıllı şehir yolculuğu (XIV) KentBT
Akıllı şehirler konusunda çalışan özel sektör paydaşlarının farklı çözüm paketlerinin olmasının yanısıra, birlikte hareket ederek Ülkemizin yapısına uygun projeler türetebilmesi takdire şayan….

Şehirlerin çözümünde zorlandığı en önemli konulardan biri, kuşkusuz trafiktir. Trafik sorunu çözülmeyen bir şehrin, ne yatırım yaparsa yapsın, bir yanı hep eksik kalmaktadır. Bu öngörüyle yola çıkan Tekobel ve Biges firmaları güçlerini birleştirerek, akıllı ve entegre ulaşım çözümlerine odaklanmış bir teknoloji şirketi olan KentBT Akıllı Şehir ve Yaşam Teknolojileri A.Ş.'yi kurmuşlar.

Öncelikle KentBT'nin nüvesini oluşturan bu iki şirketi tanıyalım;



Tekobel Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti.,2004 yılında zayıf akım teknolojileri üzerine faaliyet göstermek amacıyla kurulmuş ve 2007 yılında yeniden yapılanarak, o ana kadar çözüm ortağı sıfatıyla satış ve kurulumunu yaptığı, çoğunlukla ithal edilen sistemlerin Türkiye'de geliştirilmesine öncülük etmek amacıyla Ar-Ge faaliyetlerine başlamış oldukça nitelikli insan kaynağı olan bir firma.

2008 yılında ilk Ar-Ge çıktısı olan Geçiş Kontrol Sistemleri ürün portföyünü ticarileştirmişler, ardından Otopark Ücretlendirme Sistemleri portföyünü piyasaya sunmuşlar. 2010 yılında şirket merkezini, o dönemde henüz yeni kurulmuş PamukkaleTeknoloji Geliştirme Bölgesi'ne taşıyarak Pamukkale Teknokent'in ilk firmalarından olmuşlar. 2011 yılında Devlet destekli Ar-Ge programlarından yararlanarak, akıllı ulaşım sistemlerinin temel bileşeni olan, IoT tabanlı akıllı senaryo denetleyicilerini geliştirmişler.

İlgili Ar-Ge projesinin başarıile sonuçlanması sonrasında, üretim yatırımı kararı alarak robotik komponent dizgi hattı ve elektronik cihaz imalat tesisini kurmuş, geliştirdikleri tüm elektronik cihazları 2014 yılı itibari ile tamamen kendi bünyesinde üretmeye başlamışlar. Bu şekilde, tasarımdan üretime kadar her aşamada yüksek katma değerli bir organizasyon bina etmeyi başararak, yerli ve milli çözümler ile sektörlerinde sağlam bir yer edinmişler.



Biges Güvenli Hayat Teknolojileri A.Ş., kuruluşundan bugüne 20 yılı aşkın sürede, güvenlik teknolojilerinde lider olma vizyonuyla hareket eden ve birçok teknolojiyi Türkiye pazarı ile ilk buluşturan bir teknoloji firması. Güvenlik sistemlerinde analogdan, dijital kayıt sistemlerine geçişin öncüsü olan VGuard'ın dağıtıcısı veTürkiye'nin günümüzde en çok tercih edilen markalarından biri olan Bullwark'ın da sahibi. Kendi marka değerini oluşturmasının yanı sıra, 6konuda uzmanlaşmış geniş bir ürün portföyüne sahip Biges, CCTV, hırsız ve yangın alarmı ile alarm takip hizmetleri, geçiş kontrol, mobil güvenlikve network konularında Türkiye'nin her yerinde yerleşik, nitelikli çözüm ortakları aracılığıyla hizmet vermekte.

Son yıllarda insanların konfor ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik projelere odaklanan Biges, bu konularda entegre ve teknolojik yenilikleri depazarla buluşturmaya devam ediyor. Öncelikli konuları arasında, sosyal alarm, evde yaşam ve destek hizmetleri, bulut tabanlı alarm, ihlal vedenetim çözümleri, toplu ulaşım güvenliği, okul güvenlik çözümleri, çağrı yönetim hizmetleri bulunan Biges, Ar-Ge kaynaklarını her geçen gündaha da geliştirmekte, yatırımlarını artırmakta.

Gelelim KentBT'nin sunduğu akıllı ulaşım çözümlerine;

Bir şehrin ulaşım sistemini tecrübe eden kullanıcıların, seyahatleri sırasında algıladığı konforun, seyahat süresinin ve emniyetinin, uygulamaya konan akıllı teknolojilerin başarısı ile doğru orantılı olarak iyileştiğini düşünen KentBT ekibi, bu ana fikir ile geliştirdiği çözümleri yerel yönetimlerin hizmetine sunuyor.



Yarının Akıllı Şehirleri İçin Ulaşım Ekosistemi

• Tam Adaptif Trafik Kontrolü
• Entegre Akıllı Ulaşım Senaryoları
• Ulaşım Koordinasyon Merkezi
• Ulaşım Akademisi ile Ulaşım Danışmanlığı
• Mobil Ulaşım Aplikasyonu ve Kent Ulaşım Portalı

Bir şehrin ulaşımını akıllandırabilmek iyi bir mühendislik ve yüksek teknoloji gerekir. Şehir ulaşım ağını oluşturan bileşenlerin trafiğe etkisi oranında birbiri ile entegre edilebilmesi ile başarı gelmektedir. Bu öngörü ile firma 10 yılı aşkın süredir teknokent bünyesinde Ar-Ge faaliyetleri yürütmekte ve akademik danışmanların desteği ile tümüyle yerli, fakat dünya ölçeğinde ileri trafik mühendisliği hizmetleri veriyor.

Ulaşım ekosisteminin önemli bir bileşeni olan trafik sinyalizasyonu tek başına bir şehrin ulaşımını akıllandıramayabilir. KentBT çözümlerinde, akıllı sinyalizasyon yanında, başta şehir içi toplu ulaşım (otobüs, minibüs, taksi, ambulans, belediye hizmet araçlar v.b.) olmak üzere araç, yaya ve hatta bisikletlerin dahi akıllı ulaşım senaryolarına dahil edilmesi sağlanabiliyor. Böylece şehre ait ulaşım ekosistemi yaratılıyor ve şehre özgü yeni ulaşım çözümleri geliştirilebiliyor.


Ulaşım Koordinasyon Merkezi

Akıllı ulaşım senaryolarının yönetildiği, toplu ulaşım araçlarının denetlendiği, şehrin ulaşım eko sistemine ait verilerin derlenip işlendiği ulaşım koordinasyon merkezi, eko sistemin beyni durumunda olup yazılımı, donanımı, desteği, trafik operatörlerinin eğitimine kadar olan tüm süreçler firma ekipleri tarafından sağlanmaktadır.


Akıllı Kent Mobil Uygulaması

Şehirde(Kentte) yaşayanlar, konforlarını sağlamak ve yaşam kalitelerini artırmak adına yapılan bunca yatırımdan nasıl haberdar olacak? KentBT, günümüz teknolojilerini kullanarak akıllı kent mobil uygulaması ve kent ulaşım portalları ile şehrin asıl sahipleri olan yaşayanları bilgilendiriyor, akıllı şehir yatırımının faydasını mobil çözümler üzerinden her fırsatta hissettiriyor.



Firmanın, kavşaklarda yaptığı anlık ölçümlemelerle yayaların ve sürücülerin güvenliğini sağlamak, kavşak kollarında oluşan trafik yoğunluğuna göre ışık sürelerini ayarlayıp bekleme sürelerini en aza indirmek amacıyla geliştirdiği Tam Adaptif Akıllı Trafik Sinyalizasyon Çözümleri ile trafik akışı kontrol altına alınabilmekte.

Dinamik Olarak Değişen Trafik Işığı Sureleri
Talep, kuyruklanma, trafik hızı vb. ölçümlere dayalı yeni nesil faz, devre süresi ve koordinasyon optimizasyon yöntemleri kullanılır. Bu şekilde faz süreleri yoğunluğa bağımlı değişirken, diğer değerler sürekli izlenir ve anormal durumlarda özel yönetim senaryoları devreye girer.

Koordineli Yönetilen Kavşaklar
Belirleyici güzergahlarda, kavşakların birbirleri ile etkileşmesi ve böylece araçların "Yeşil Dalga" ile ilerlemesi sağlanır. Bu yapı, koordinasyon ağı şeklinde ve çok boyutlu olarak matris ilişkileri ile tanımlanabilir. Bu şekilde, kavşak beklemelerinin azaltılmasına ilave olarak toplam seyahat süresi oldukça düşer.

Öncelik Yönetimi
Sisteme tanımlı öncelikli araçların (Toplu ulaşım, ambulans, itfaiye vb.) trafikteki hareketleri takip edilerek, ilerlediği yönde öncelikli olarak yeşil yakılması sağlanır. Bu öncelikler takvimlendirilerek günün belirli saatlerinde (örn. zirve saatler) devreden çıkarılabilir veya senaryolarla özel koşullara bağlanabilir.

Merkezi Kontrol ve İzleme
Yazılımlar firmanın Ar-Ge birimi tarafından geliştirilmiş ve %100 yerli. Trafik yönetimi ile ilgili tüm fonksiyonları kapsayan ve aynı zamanda "Akıllı Şehir" arayüzlerini barındıran gelişmiş entegrasyonlar içeriyor. Web tabanlı ve bulut mimarisine hazır durumda.



Firma ulaşım ağının anatomisini tam olarak anlayarak ve ona uygun ölçümleme modeli üzerinden en iyi çözümü sağlamayı hedefliyor. Şehirde yaşayanların seyahat kalitesini iyileştirebilecek tüm veriler bileştirilerek stratejik ulaşım senaryoları ile değerlendiriliyor ve seyahat sürelerini en aza indirecek optimizasyon algoritmaları çalıştırılıyor.



Seyahat Modellemesi için parlak fikirler...
Türkiye'de ilk kez KentBT tarafından uygulanan bu yeni ölçümleme yöntemi ile; araçlarda yer alan HGS/OGS etiketlerinden gelen veriler RFID Antenlerle okunmakta. Otoban ve ücretli otoyol kullanımının yoğun olduğu şehirlerde yüksek oranda OGS/HGS etiket kullanımı olduğundan, maliyeti düşük ama doğruluk oranı oldukça yüksek bir ölçümleme yöntemi geliştirilmiş. Bu yöntem ile, araçların seyahat rotaları ve süreleri yüksek doğrulukta izleniyor. Seyahat sürelerini ölçüyor, alternatif güzergahlar oluşturuyor ve optimizasyon süreçleri buna göre yeniden şekillendiriliyor.




Toplu Ulaşım Sistemi Denetimi
Araç içerisinde bulunan güvenlik kameraları, şoförün kamera sistemini izlemesini sağlayan bir monitör, hem yolcu hem de şoför tarafında bulunan panik butonları ve alarm merkezi bağlantısı ile ulaşımları çok daha güvenli hale getiren araç güvenlik çözümleri sunuluyor.

Akıllı Durak Uygulaması
Toplu ulaşım araçlarının anlık konumu, hangi durağa yaklaşmakta olduğu, tahmini varış ve ayrılış zamanları, Nasıl Giderim ve ücret-tarife bilgisi algoritmalarının çalıştığı yazılım platformları sunuluyor. Bu platformlarda oluşan veriler mobil uygulamalar veya durak ekranları ile yolculara aktarılabiliyor.

Okul Yolu Uygulaması
Firma tarafından geliştirilen okul yolu uygulaması ile öğrenci servislerine dair tüm bilgiler cebinize geliyor. "Servis ne zaman gelecek?", "Çocuğum okula ulaştı mı?", "Servis eve ne zaman varacak?" gibi sorulara son veren OkulYolu uygulaması ile tüm bu detaylar cebinize anlık bildirimler olarak iletiliyor.



KentBT, alanında uzman mühendisler tarafından kurulan, görüntü işleme ve video analiz konusunda uzmanlaşmış paydaşları ile beraber Ar-ge ve Üretim yeteneklerini birleştirerek benzersiz yerli ve milli çözümler sunuyor.



Backoffice Merkezi Yönetim Yazılımı

EDS izleme merkezlerinde, sahadaki ihlal tespit cihazlarından gelen ihlal kayıtlarının düzenlenmesi, cezaya uygun hale getirilmesi, raporlanması ve KGYS Tip Şartnamesine uygun olarak kayıt altına alınması işlemlerini tek bir ara yüz üzerinden yönetmek üzere tasarlanmış olan merkezi yönetim yazılımıdır.



Hız Koridoru

Aynı güzergah üzerinde belirlenen ikinokta arasından geçen araçların ortalama hızlarını ölçerek hız ihlali yapan araçları tespit eden ve ihlal kaydını oluşturan Trafik Elektronik Denetleme Sistemidir.



Park İhlal Tespiti

Park yasağı olan caddelerde kurulan sistem, yasaklı bölgeye park eden araçları otomatik olarak tespit eden Trafik Elektronik Denetleme Sistemidir.

Duraklama süresini hesaplar ve sınırın üzerine çıkan araçlar için ceza tutanağı oluşturur.



Kırmızı Işık İhlal Tespiti

Sinyalize kavşaklarda,kırmızı ışıkta geçen araçları tespit eden ve ihlal kaydını oluşturan Trafik Elektronik Denetleme Sistemidir.


KentBT Akıllı ve Entegre Ulaşım Çözümleri Referansları



Bunlarla beraber KentBT tarafından şehir paydaşlarına çok daha güvenli ve konforlu bir yaşam sunabilmek için geliştirilen özel teknolojiler içeren akıllı şehir çözümleri ‘de mevcut:

Bunlardan bir tanesi:

Evde Bakım ve Destek Çözümleri



"KentBT Ekosistemi Yerli ve Milli Akıllı Sosyal Alarm Çözümleri İle Büyüyor".

Türkiye'de ilk kez yerli ve milli bir sosyal alarm paneli üzerine çalışan KentBT, Evde Bakım ve Yaşlı Destek Sistemleri için Türkiye'nin ilk Akıllı Panelini üretmeyi başardı.



Geliştirilen Yaşlı Destek ve Evde Bakım Yazılımı ile entegre çalışan sistem ile KentBT yalnız yaşayan, hasta veya bakıma muhtaç şehir paydaşlarının huzurlu, sağlıklı, daha güvende yaşamalarına yardımcı olmak ve bir çağrı merkezi aracılığıyla takip edilerek ihtiyaç halinde desteğin anında ulaşmasını sağlayan sosyal sorumluluk çözümleri sunuyor, sağlık alarm çözümleri ile de yaşam kalitelerini yükseltiyor.

Ve bu çözümlerde belediye, valilik veya kaymakamlıkların ilgili birimlerince;

• Acil Yardım ve Yönlendirme
• Esenlik Hizmetleri
• Evde Bakım Hizmetleri
• Yaşlı Destek Programı gibi hizmetlerle akıllı ve entegre bir şekilde sunulabiliyor.

Bu bağlamda "Pandemi döneminde de şehir paydaşlarını yalnız bırakmayan belediyelerimizin tercihi KentBT çözümleri oldu".

Akıllı Şehir ve Yaşam Teknolojileri geliştiren Kent BT'nin sunduğu Evde Bakım ve Destek çözümleri, bu zor günlerde şehir paydaşlarının imdadına koşan teknolojiler haline geldi. Geçtiğimiz aralık ayında Çin'de başlayan ve bugünlerde ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını, özellikle yaşı ileri şehir paydaşlarının korunması amacıyla evde kalmalarını gerektiren bazı önlemlerle geldi.



Bu çerçevede geliştirdiği bir uygulaması var KentBT'nin:
"Korona ile Mücadelede Teknolojik Çözüm Kent BT'den!"



Sancaktepe Belediyesi'ne KentBT tarafından kurulan yeni Evde Bakım ve Destek Sistemi ile yalnız yaşayan ve yardıma muhtaç 65 yaş üstü şehir paydaşlarına "Korona Acil Buton Hizmeti" başlatıldı.

Verilen hizmetle, şehir paydaşlarının evden çıkmadan birçok ihtiyacı karşılanıyor, hastalıkla temas etme riskleri de en aza indirgeniyor. Evlere kurulan cihazlarla şehir paydaşları, tek tuşla oturduğu yerden belediyenin sosyal hizmetler birimine ulaşarak evde temizlik, gıda yardımı, ev temizliği ve ilaçlama, market alışverişi, sıcak yemek desteği, kişisel bakım gibi birçok hizmeti talep edebiliyor. Cihazlara entegre edilen "Korona Acil Buton Hizmeti" ile 7 gün 24 saat profesyonel çağrı merkezinden tıbbi danışmanlık ve ihtiyaç halinde ambulans hizmetleri sağlanıyor. Acil buton hizmeti alan şehir paydaşlarının yakınları ise geliştirilen özel bir mobil uygulama ile acil durum ve ihtiyaçları konusunda anında bilgilendiriliyor.

KentBT tarafından geliştirilen çözümlerin özellikle böyle zor günlerde insan hayatına dokunduğu görmek, şehir paydaşlarının güvende ve sağlıklı olmalarında katkıları olduğunu bilmek KentBT'nin ve bizlerin gurur kaynağı.

Ayrıca Kent ve Çevre Güvenlik Sistemleri, Tünel ve Otoban Güvenliği, çocuklarımızın güvenliği için geliştirilmiş Güvenli Park - Bahçe Çözümleri ve toplu ulaşımda yolcu güvenliği için geliştirilmiş Araç Güvenlik Çözümleri de diğer akıllı çözümleri KentBT'nin:



Kent ve Çevre Güvenlik Sistemleri

KentBT; akıllı analizleri sayesinde etkili bir gözetim yapabilme imkanı veren bu sistemlerle şehir yaşamındaki asayiş ve kontrol ihtiyaçlarına yönelik teknolojik çözümleri aşağıdaki başlıklarda sunuyor:
• Çoklu Alarm Bölgeleri
• Farklı Seviyede Alarmlar
• Hayvan Tespiti
• İnsan Tespiti
• Koşma Tespiti
• İhlal Alarmı
• Bırakılan Nesne Tespiti
• Araç Tespiti
• Duran Araç Alarmı



Tünel ve Otoban Güvenliği

Farklı niteliklere sahip tünel ve otobanların sahip olduğu koşullar göz önünde bulundurarak geliştirilen aşağıdaki konularda geliştirilen çözümlerde KentBT'nin diğer uygulama alanları:

• Yaya Tespiti
• Hayvan Tespiti
• Duman Tespiti
• Ters Yön Tespiti
• Duran Araç Tespiti
• Enkaz Tespiti



Güvenli Park - Bahçe Çözümleri

Geliştirilen özel çözümler ile park ve bahçeler günün her saatinde daha güvenli ve huzurlu.
• Merkezden İzlenebilen Güvenlik Kamerası
• Görüntülü ve Sesli Görüşmeli Panik Butonu
• Gözlem ve Alarm Merkezi



Araç Güvenlik Çözümleri

Ulaşımı çok daha güvenli hale getiren araç güvenlik çözümleriyle de tanışın:
• Araç İçi Güvenlik Kamerası
• Şoför İzleme Monitörü
• Şoför ve Yolcu için Panik Butonları
• Gözlem ve Alarm Merkezi

SONUÇ:
Ülkemizin iki önemli teknoloji şirketinin Tekobel ve Biges işbirliği ile hayata geçirilen KentBT'yi yazdık Akıllı Şehir Yolculuğu dizisinin XIV.ünde.

Geliştirdikleri Akıllı Ulaşım konseptiyle geleceğin Akıllı ve Entegre Ulaşım Çözümleriyle bizleri tanıştıran bunun yanısıra Korona ile Mücadelede Teknolojik Çözüm Kent BT'den! uygulamasıyla önemli bir sosyal hizmeti hayata geçirerek insan odaklı akıllı şehirlerin varlığının önemini de ortaya koyan bir teknoloji şirketi KentBT.

KentBT gibi teknolojiyi insan odaklı akıllı şehirlerin çoğalması ve büyümesi için geliştiren şirketlerimizin ve önce insan felsefesine sahip çıkarak sosyal hizmet içeren akıllı şehir uygulamalarını şehir paydaşlarına sunan belediyelerimizin çoğalması hayatımızın her anını çok ciddi etkileyen pandemi süresince güvenli ve konforlu yaşamlarımızın olmasına çok ciddi destek verecektir.

Dizinin bir sonraki yazısında da beraber olmak dileğiyle,

Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

Kaynak:
KentBT
Tekobel
Biges

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın