Akıllı şehir yolculuğu (VIII) ASİS CT ile şehir teknolojileri

Akıllı şehir yolculuğumuz bu hafta Türkiye'nin 81 iline ve dünyanın 12 ülkesine bu alanda anahtar teslim çözümler sağlayan ve şehirleri yarına hazırlayan ASİS CT - City Technologies ile devam ediyor.
Akıllı şehir yolculuğu (VIII) ASİS CT ile şehir teknolojileri
Şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda akıllı projeler geliştiren, IoT teknolojisi ve yapay zeka ile sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üreten ASİS CT, yol haritasını yüzde 100 yerli sermayeye sahip global bir teknoloji şirketi olma hedefiyle belirlemiş durumda.

Teknolojide yaşanan gelişmeler, hemen her sektörde iş yapış süreçlerini baştan uca yeniden biçimlendirirken, yarının dünyası için rekabetçiliği teknolojide atılan öncü adımlar belirliyor. Teknoloji eksenli olarak gelişen bu yeni dünyada kendi yazılım ve ileri teknolojisiyle ürettiği sistem ve ürünleriyle ilerleyen ASİS Elektronik de Akıllı Şehirler, Savunma, Siber Güvenlik ve Finansal Teknolojiler sektörlerine yönelik çözümler üretiyor ve ASİS CT- City Technologies markasıyla şehirleri yarına hazırlıyor. Bu kapsamda ASİS CT, şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda akıllı projeler geliştiriyor, IoT teknolojisi ve yapay zeka ile sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretiyor.

Akıllı şehirler konusunda yürüttükleri faaliyetleri ve hedeflerini;
ASİS CT Genel Müdürü Fatih Gündoğan ile konuştuk.

Ülkemiz için üretiyoruz, dünya ile paylaşıyoruz!



ASİS CT- City Technologies'in 2007'de akıllı bilet sistemleri ile başlayan yolculuğu, bugün artık alanında öncü markalardan biri olduğu, insan ve şehir hayatını kolaylaştıracak çözümler geliştirdiği bir konuma ulaşmış durumda. Elektronik Ücret Toplama Sistemleri başta olmak üzere, Filo Yönetim Sistemleri, Araç Telemetri Sistemleri, Araç Takip Sistemleri, Geçiş Kontrol Sistemleri, Kişi & Yolcu Sayma ve Analiz Sistemleri, Yolcu Bilgilendirme Sistemleri ve Mobil İzleme Sistemleri gibi akıllı şehirlerin mobilite alanında anahtar teslim çözümler üretiyor. Bununla birlikte Mikro Mobilite alanında Akıllı Bisiklet, Elektrikli Scooter gibi yeni nesil kısa mesafe ulaşımı çözümlerini de pazara sunuyor. Gerek sistem üreticisi gerekse sistem entegratörü kimliği ile yerel ve ulusal pazarda önemli başarılara imza atan ASİS CT- City Technologies, ileri teknoloji ile kurguladığı sistemleri ve şehir hayatına değer katan misyonuyla, akıllı şehir teknolojileri alanında bir dünya markası olmak üzere "Ülkemiz için üretiyoruz, dünya ile paylaşıyoruz!" vizyonu ile sağlam adımlarla ilerliyor.



Akıllı şehir teknolojileri alanında mobil kamera sistemleri, kişi-yolcu sayma sistemleri, elektronik ücret toplama sistemleri, dijital bilgilendirme sistemleri, otopark yönetim otomasyonu, akıllı bisiklet ve scooter alanlarında geliştirdiği teknolojilerle, kent yaşamının daha modern hale getirilmesi noktasında ASİS CT- City Technologies, belediyelerle yol alıyor. Geliştirdiği elektronik ücret toplama sistemini, bugün artık tüm dünyada 16 milyondan fazla kişi kullanıyor.

Şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda çevre sorunlarından yolcu bilgilendirmeye, temizlikten güvenlik ve analize akıllı projeler oluşturarak ürettiği sürdürülebilir ve yenilikçi çözümleriyle, Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya geniş bir coğrafyaya hizmet sunuyor. İhracatta hedef büyüten ve bu kapsamda öncelikli pazarlarından olan Hindistan'ın akıllı ulaşımında ağırlığını her geçen gün artıran şirket, ülkenin toplamda 4.8 milyon doları bulan ulaşım projesinde çözüm ortağı. Halihazırda Hindistan'ın 5 büyük şehrinde akıllı ulaşım çözümleriyle hizmet veren şirket, son olarak kazandığı Pune Metro ihalesi kapsamında,ülkenin validatör ve yazılım ihtiyacını karşılamaya hazırlanıyor.



ASİS Elektronik'in global bir teknoloji şirketi olma hayaline doğru çıktığı yolda önemli bir rolü bulunan ve akıllı şehir çözümlerinde yerli ve milli teknolojiler üreten ASİS CT- City Technologies çatısı altında, Akıllı Şehir Danışmanlığı ile geleceğin şehirlerinin bugünden planlanmasına da katkı sunuluyor. Şehirlerin hayatına değer katan bilgi ve iletişim teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımlar, kentsel çalışmaların izlenebilir ve kontrol edilebilir olmasını beraberinde getirirken, kaynakların ise daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede şehirlerde yaşayan insanların memnuniyeti ve konforu artarken, ulusal ve uluslararası endekslerde şehirlerin konumları daha da yukarı taşınıyor ve yerel yönetimler hayatın her alanında yapacakları iyileştirmelerle, şehir yaşamını daha rahat planlayabiliyor. Akıllı şehirciliğin bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde yapılması ise büyük önem taşıyor. Çünkü akıllı şehircilik çalışmalarının bir bütünün parçası olarak görülmesi, yapılan tüm çalışmaların başarısını, yarattığı değerle birlikte artırıyor. ASİS CT de şehre değer katan uygulamalar ve projelerde, uzman kadrosuyla strateji ve teknoloji odağında Akıllı Şehir Danışmanlık Hizmeti veriyor. Bu kapsamda akıllı şehri destekleyecek farklı teknolojilerin ve servislerin uyumlu halde çalışabilmesi adına, mevcut mimari yaklaşımları da dikkate alarak orta ve uzun vadeli Bilgi ve İletişim Teknolojileri stratejilerine göre şekillendirdiği bir "Bilgi Teknolojileri Mimarisi" oluşturuyor, şehirleri bütüncül bir teknoloji mimarisi ile yarına hazır hale getiriyor. Akıllı şehir danışmanlık hizmeti kapsamında akıllı şehir referans model ve mevcut durum analizi, olgunluk fizibilitesi, akıllı şehir stratejisi ve vizyonunun oluşturulması, şehir endeksi oluşturulması ve farklı şehirler ile mukayese çalışması yapılması, akıllı şehir teknoloji mimarisi, bilgi ve iletişim teknolojileri master plan çalışmaları, akıllı şehir uygulama projelerinin oluşturulması ve yol haritasının çıkarılması, akıllı ulaşım sistemleri planlaması ve yol haritası oluşturulması konularında şehir yönetimlerine destek oluyor.

İşinin odağında günümüzün ihtiyaçlarına ileri teknolojilerle en etkin çözümler sunmak olan şirket, bu kapsamda tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyi de yakından takip etti. ASİS CT'nin pandemide öne çıkan Termal Kamera Sistemi sayesinde, insanların vücut sıcaklığını ölçmek ve anormal sıcaklıkları tespit etmek amacıyla kullandığı termal kameralara ek olarak yapay zekâ algoritması ve kalibrasyon için gerekli referans kaynağı olan Blackbody cihazı sayesinde son derece hassas (±0.3°C'ye kadar), hızlı ve temassız vücut sıcaklığı ölçümü yapabiliyor. 8 metreye kadar mesafede ölçüm yapabilmesiyle geniş bir alanda etkili olabilen cihaz, havalimanı, tren ve otobüs istasyonları, hastane, okul, fabrika ve ofis gibi kalabalık ortamlarda kullanılabiliyor.



Şirket aynı zamanda yine pandemiye ilişkin olarak bir ürün ile daha şehirlerde yer almaya hazırlanıyor. Kentlerde hızlı ve steril maske erişimini "Maskemat" ile sağlayacak olan ASİS CT, Türkiye'de salgınla mücadeleyi teknolojik çözümlerle destekliyor. Bu kapsamda Asis CT'nin projesini yönettiği ‘Maskemat' cihazları, halkın maskelere steril bir şekilde erişmelerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak.Başta tüm eczane, hastane, belediye binaları, kamu kurumları ve metro, otobüs ve tren istasyonları olmak üzere toplu yaşam alanlarına yerleştirilebilen Maskemat uzaktan izlenerek kontrol edilebiliyor. Maske dağıtım miktarları aylık, haftalık ve günlük olarak takip edilirken, cihaz maske ihtiyacı olan vatandaşlara 24 saat hizmet verebiliyor.



Dijital dönüşüm çağının ihtiyaçları doğrultusunda farklı alanlarda teknolojik katma değer yaratarak büyümeyi sürdüren ASİS CT, dünyanın önde gelen şehirlerinin, güvenlik, maliyetleri azaltmak, kent yaşamını daha modern hale getirme gibi gerekçelerle akıllı şehir teknolojilerine daha fazla yatırım yapmaya başlamasıyla globalde de hedef büyütmüş durumda. Asis CT bu kapsamda ürettiği yenilikçi çözüm ve teknolojilerde Ar-Ge çalışmalarını hızlandırarak dünyanın her noktasına ulaşmayı hedefliyor.

Günümüz şehirlerini daha yaşanabilir şehirler haline getirmek için çözümler üretmeyi kararlılıkla sürdüren ASİS CT-City Technologies'te nihai hedef ise, paydaşlarıyla birlikte geleceğin dünyasına yaptığı yolculuğu öncü adımlarla sürdürmeye devam etmek.


ASİS CT'nin hizmet verdiği bazı alanlar:
Elektronik Ücret Toplama Sistemi (EÜTS):



ASİS Elektronik ve Bilişim Sistemleri AŞ kurucu ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Salih Güçbilmez,'in 2007 yılında Beşiktaş'tan Üsküdar'a vapurla geçmek isterken yağmur altında uzun fiş kesme kuyruğunda yaşadığı deneyimin ardından hayata geçirilen, Türk mühendislerin geliştirdiği, Türkiye'nin yanı sıra 12 ülkede 16 milyon kişi tarafından kullanılan bir girişim olan EÜTS Türkiye'de 17 büyükşehir, 22 şehir, 65 bölgede ve ayrıca Bulgaristan, Irak, Kosova, Hindistan, Ruanda, Yunanistan, Pakistan, Kamerun, Fildişi Sahilleri, Türkmenistan, Tanzanya ve Azerbaycan'ın toplu taşıma sistemlerinde ve stadyum gişelerinde kullanılıyor.

EÜTS, toplu taşıma araçlarında ücretin toplanması, yönetimi, raporlanması ve denetiminin uçtan uca elektronik ortamda yapılmasını sağlıyor. Sağladığı kolaylık ve hızlılık sayesinde toplu taşımayı cazip hale getirmeyi amaçlayan EÜTS, akıllı şehirler konseptinin de temel unsurlarından biri. EÜTS Merkezi Yönetim ve Raporlama Yazılımı, yolcunun Kiosk, POS cihazlarından ya da mobil uygulamadan temin ettiği biniş hakkını toplu taşıma araçlarında bulunan validatör cihazları aracılığıyla toplanmasını sağlıyor. Yolcu, Kiosk cihazından ya da mobil uygulamadan bilet/kart satışı ya da kartına bakiye yükleme işlemini gerçekleştiriyor. Anlaşmalı bayilerde bulunan POS cihazlarıyla da akıllı kartına bakiye yükleyebiliyor. Daha sonra toplu taşıma araçlarında bulunan validatör cihazına bilet ya da kartın okutulmasıyla kart tipine ve uygulanan tarifeye göre ücret tahsilatı gerçekleşiyor.



o Temassız kart/mobil ödeme kullanımıyla birlikte toplu taşıma araçlarında nakit para akışı sonlandırılarak biletleme işleminin güvenli, şeffaf ve pratik hale getirilmesi
o Araç içinde şoför-yolcu etkileşimini minimuma indirerek yolculuk güvenliğinin artırılması
o Fiyat tarifesinin şeffaf ve ulaşılabilir olması
o Akıllı kart kullanımı ile kart kopyalama ve sahtecilik işlemlerinin engellenmesi
o Tarife yönetiminin web tabanlı uygulama ile hızlı konfigüre edilebilmesi
o İhtiyaca göre farklı ücret modelinin uygulanmasıyla yolculara ekonomik ve dengeli fiyatlar sunulması
o Yolcu davranış ve hareketlerinin izlenebilirliği
o Yolcu hareketlerinin analiz edilmesiyle doğru planlama ve buna paralel olarak işletmelerin verimliliğinin artırılması
o Kart kullanım ihlallerinde "kara liste" uygulamasıyla kötüye kullanımların minimize edilmesi
o NFC, QR Kod ve Kredi Kartı gibi yeni ödeme yöntemleri ile uyumlu olması
o Toplanan gelirin hizmet veren belediye ve taşımacılık işletmelerine dağıtımında kolaylık sağlanması
o Muhasebe ve finansal işlemlerin otomatik hale getirilerek operasyonel maliyetin azaltılması
o Tüm kolaylık ve faydalar sonucunda toplu taşıma araçlarına teşvik ve dolaylı olarak kentlerdeki trafiği minimize ederek zaman ve maliyet tasarrufu ve çevre kirliliğinin azaltılması sağlanmaktadır.

Mobil İzleme Sistemleri:
Araç İçi NVR Sistemleri, toplu taşıma araçlarında güvenliğin sağlanmasına katkı sağlayan gerek toplu taşıma idarelerinin gerekse araç işletmelerinin (Kooperatifler vb.) araç içerisindeki olumsuz durumları anlık olarak izleyip önlem alınmasına olanak sağlayabilen cihazlardır. Yüksek hızlı işlemciye sahip olan bu cihazlar, H.264/H.265 video sıkıştırma teknolojileri, 3G/4G/WiFi ağ teknolojileri ve GPS altyapısı ile araç takip teknolojisi gibi muhtelif yetkinliklere sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü olan bu cihazların anlık ya da geçmişe dönük video izleme/kaydetme özelliklerinin yanı sıra güzergâh ihlali, alarm yönetimi ve medya yönetimi gibi fonksiyonları da bulunmaktadır.



Yolcu Bilgilendirme Sistemleri:
Yolcu Bilgilendirme Sistemi, toplu taşıma araçlarının güzergâh bilgilerinin ve duraklara/istasyonlara ulaşım sürelerinin kullanıcılara gösterildiği sistemlerdir. Toplu taşıma kullanan şehir sakinlerinin zamanlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olur. Ulaşım bilgileri ile birlikte tarih, saat, hava durumu vb. farklı enformasyonlar dönüşümlü olacak şekilde opsiyonel olarak ekran üzerinde gösterilebilir.



Asislet Akıllı Bisiklet:
Asislet, şehirlerin çevreci ve efektif yeni nesil mikromobilite yaklaşımlarına cevap veren paylaşımlı bisiklet takip ve yönetim sistemidir. Akıllı Bisiklet Sistemi, ulaşım kartlarıyla ve kredi kartlarıyla entegre çalışabilmektedir.



SpeedyCT Elektrikli Scooter:
SpeedyCT Elektrikli Scooter, şehirlerin motorlu araç trafiğinin azaltılması ve kısa mesafe ulaşımların hızlı ve çevreci olarak gerçekleştirilmesine olanak tanıyan bir paylaşımlı mikro mobilite çözümüdür. Kullanıcı dostu mobil uygulamalar ile kolayca trafiğe dahil edilebilen scooterlar şehir içi ulaşımda yeni bir alternatif oluşturmaktadır. İstasyonlu veya istasyonsuz kullanım opsiyonları bulunan scooter sistemleri kredi kartı veya ulaşım kartına entegre ödeme altyapılarını desteklemektedir.

Kişi&Yolcu Sayma ve Analiz Sistemleri:

o Derin Öğrenme Tabanlı Kişi & Yolcu Sayma ve Analiz Sistemi; mağaza, alışveriş merkezi, hastane, fabrika gibi kapalı ve düzenli bir girişi olan alanlarda, ilgili lokasyona giren ve çıkan kişi sayısını saymak, yaş ve cinsiyet analizi yapmak, alan içerisindeki yoğunluklara göre ısı haritası çıkarmak ve alan içerisindeki insanların duygu analizlerini yapmak amacıyla geliştirilmiştir. Ayrıca sistem ile vitrin analizi yapılarak vitrin önünden geçen ve vitrine bakan kişi sayı elde edilebilmekte ve sadakat programları ile entegre olarak kişiye özel alışveriş imkanları sağlanabilmektedir.

o Sensör ve kamera tabanlı kişi sayma sistemi;mağaza, alışveriş merkezi, hastane, fabrika gibi kapalı ve düzenli bir girişi olan alanlarda, ilgili lokasyona giren ve çıkan kişi sayısını saymak ve elde edilen sayım verilerinden sektör yöneticileri için anlamlı raporlar üretmek amacıyla geliştirilmiştir. Toplu taşıma araçlarında anlık taşınan yolcu sayısının tespit edilerek mevcut kapasitenin verimli kullanılması, sefer planlama ve hat optimizasyonlarının veriye dayalı yapılabilmesine olanak sağlayan sistemlerdir. Toplu taşıma idarelerinin ve araç işletmelerinin (Kooperatifler vb.) verimliliği için kritik önem seviyesine sahiptir.

o Web Tabanlı Personel Kontrol Sistemi: ASİS CT PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi), günümüz PDKS sistemlerinin en üst seviyesinde, çağımızın en güncel teknolojileri kullanılarak tasarlanmış ve geliştirilmiş Web tabanlı bir yazılım ve uç nokta terminallerinden (okuyucular) oluşan bir sistemdir. Temel amacı kurumlarda takip ve kontrol kabiliyetlerini artırarak insan kaynağı verimliliğini üst seviyelere çıkarmaktadır.

Filo Yönetim Sistemi:
Filo Yönetim Sistemi, toplu taşıma işletmelerinin araç, şoför, hat, güzergâh, durak ve sefer tanımları yapılarak toplu ulaşımı verimli şekilde planlayabildikleri, toplu taşıma araçlarından toplanan veriler üzerinden güzergâh, durak vb. ihlalleri tespit edebilen ve raporlar üretebilen, aynı zamanda harita üzerinde araçların anlık ve geçmiş izlenmesine olanak sağlayan, araç içi kamera görüntülerinin izlenmesine imkân tanıyan web tabanlı bir uygulamadır. Filo Yönetim Sistemi toplu taşıma işletmelerinin halihazırda kullandıkları ERP, Elektronik Ücret Toplama Sistemleri ve Araç Telemetri Sistemi (CanBus) ile entegre olarak çalışabilmektedir. Sunulan muhtelif raporlar sayesinde toplu ulaşım kalitesi ve verimliliği sürekli gözetim altında tutulabilmektedir. Böylece artan eğilimde seyahat güvenliği ve konforu sağlanabilmektedir.

Ulaşım Sihirbazı:
ASİS CT tarafından geliştirilen, toplu taşıma ve ulaşım sistemini kullanan vatandaşlara ulaşım ve biniş işlemlerinde asistanlık yapan Ulaşım Sihirbazı uygulaması güncel olarak; aracın canlı konumunu gösteren sistemleri, hedeflenen yere nasıl gidileceğini gösteren asistanlık yapan ekranları, ulaşım kartına uzaktan yükleme yapılmasını sağlayan sistemleri ve çok daha fazlasını içermektedir.



Trafik Denetleme Sistemleri:

o Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, aynı güzergâh üzerinde belirlenen iki nokta arasından geçen araçların zaman ve konum tabanlı ortalama hızlarını ölçerek hız ihlali yapan araçları tespit eden ve ihlal kaydını oluşturan Trafik Denetleme Sistemi'dir.

o Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, sinyalize kavşaklarda kırmızı ışıkta geçen araçları tespit eden ve ihlal kaydını oluşturan Trafik Denetleme Sistemi'dir.

o Park İhlal Tespit Sistemi, park yasağı olan caddelere kurularak, yasaklı bölgeye park eden araçları otomatik olarak tespit eden Trafik Denetleme Sistemi'dir. Duraklama süresini hesaplayarak, sınırın üzerine çıkan araçlar için ceza tutanağı oluşturulur.

o Ters Yön İhlal Tespit Sistemi, girilmez işareti bulunan ve tek yönlü olarak kullanılan yollara ters yönden giren araçları tespit eden ve ihlal kaydını oluşturan Trafik Denetleme Sistemi'dir.

o Trafik Denetleme Sistemleri Merkez Yazılımı; Trafik Denetleme İzleme Merkezleri'nde ihlal tespit sistemlerinden gelen ihlal kayıtlarının düzenlenmesi, ceza formatlarına uygun hale getirilmesi, raporlanması ve KGYS Tip Şartnamesi'ne uygun olarak kayıt altına alınması işlemlerini tek bir arayüz üzerinden yönetmek üzere geliştirilmiş olan merkezi yönetim yazılımıdır.

Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi:
Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi, yol ağı kapasitesinin en efektif kullanımına destek olmak amacıyla sinyalize kavşaklardan alınan araç yoğunluk verilerinin analiz edilmesi sonucu kavşak sürelerinin dinamik olarak optimize edilmesine imkân sağlayan bir ulaşım uygulamasıdır. Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi uygulaması (Akıllı Kavşak), lokal olarak bir kavşakta çalışabileceği gibi ardışık kavşaklar arasında bölgesel olarak ya da tüm kavşaklar arası koordineli olarak da çalışabilmektedir. Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi (Akıllı Kavşak) ile birlikte araçların kavşaklarda bekleme süreleri minimize edilir, zehirli gaz salınımı ve gürültü kirliği en aza indirgenir ve yakıt tüketiminde tasarruf sağlanır.



Akıllı Atık Yönetim Sistemi:
Atık konteynerlerine takılan dış ortam şartlarına dayanıklı sensörler üzerinden toplanan konteyner doluluk ve sıcaklık bilgilerinin konum tabanlı olarak mobil ortamlara (atık toplama aracı) ya da atık yönetim merkezlerine iletilmesi sonucu atık toplama ve yönetim işinin optimizasyon temelli yapılmasına olanak sağlayan sistemdir. Akıllı Atık Yönetim Sistemi konteynerlere monte edilebilen sensörleri, atık toplama araçlarında bulunan tablet benzeri araçları ve kullanımı kolay olan yönetim yazılımını içerir. Sensörlerden alınan gerçek zamanlı ve konum tabanlı doluluk verileri en yakın araca ve atık yönetim merkezine iletilir. Atık yönetim merkezi tarafından belirlenen atık toplama kuralları da göz önünde bulundurularak zaman ve mesafe bazlı optimize edilmiş rota hesaplanır ve atık toplama aracına bu rota gönderilir. Araç rota üzerinde görevini yaparken yakın bölgesinde doluluk sınırına yaklaşan bir konteyner varsa, bu konteyner görev emrine otomatik olarak eklenir. Akıllı Atık Yönetimi Sistemi ile atık yönetimi süreci dijitalleştirilmiş olup verimlilik ciddi oranda artacaktır. Ayrıca operasyon maliyetleri minimize edilmekle birlikte karbon emisyonları da azaltılacaktır. Bu sayede çevreye duyarlı, yönetimi kolay ve sürdürülebilir bir sistem olan atık yönetim sistemi kurulmuş olur.

ASİS CT Genel Müdürü Fatih Gündoğan böyle anlattı bize:
Asis Elektronik ve Bilişim Sistemleri A.Ş.'nin "Şehir Teknolojileri" alanında tescilli markası olan ASİS CT'nin "Ülkemiz için üretiyoruz, dünya ile paylaşıyoruz!" vizyonunu.

Fatih Gündoğan'ın konuştukları yazımızın birinci bölümüydü.
ASİS CT bakış açısıyla Akıllı Şehir Teknolojileri'ni tanıttık.

Ancak burada üzerinde önemle durulması gereken bir başka konu var:
"Pandemi Süreci ve Akıllı Şehirler".

• Pandemide öne çıkanTermal Kamera Sistemi
• Kentlerde hızlı ve steril maske erişimi "Maskemat"
Bu yazıda Pandemi Süreci'nde ASİS CT'nin iki önemli akıllı şehir uygulaması olarak karşımıza çıktı.
Pandemiyle beraber akıllı şehir uygulamaları da sosyal yapıyı ve sağlığımızı daha kontrollü denetleyen bir yapıya evrildi.

Bu yapının ne olduğuna bakalım şimdi:
"Ülkemiz için üretiyoruz, dünya ile paylaşıyoruz!" vizyonu temelinde ücret toplamaktan, çevre sorunlarına, yolcu bilgilendirmeye, temizlikten güvenliğe ve analize uzanan akıllı şehir çözümleri geliştiren ASİS CT-City Technologies markasının oluşum sürecinin bir paydaşı olan Asis Elektronik İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özyürek ; pandemi süreci ve akıllı şehirlere dair merak edilenleri, 23 Temmuz Perşembe günü saat 12.00'de Bloomberg HT canlı yayınında Zeliha Saraç ile 30 Dakika programında yanıtladı.

Neydi bu yanıtlar ? Bu da yazımızın ikinci bölümü olacak.




Zeliha Saraç: Şimdi efendim pandemi dönemini konuşacağız. Sizinle de çok bağlantılı bir durum bu. Şimdi pandemiyle beraber ilk aklıma gelen tabi ki dokunmatik olan, işte geçişler, vapurlarda vs. aklınıza neresi geliyorsa dokunmadan. Tabiki sizin konunuz bu. Önce pandemiyi bir değerlendirelim ve ne gibi değişiklikler yaşayacağız sizce biz bu ulaşım konusunda akıllı şehirler noktasında.



Hakan Özyürek: Bizim şirketimiz dört ana sektörde faaliyet gösteriyor. Onlardan bir tanesi Akıllı Şehirler. Diğerleri ise Savunma Sanayi, Siber Güvenlik ve Finansal Teknolojiler. Akıllı şehir şu demek aslında: Bu IoT teknolojileri, gelişen teknolojilerle kalabalıklaşan şehir nüfusları arasındaki verimlilik, konfor vb. diğer ihtiyaçları karşılama konusu akıllı şehirler. Tabi pandemi bunun üstüne gelen tamda bir çözüm ihtiyacı ortaya çıkarttı. Şöyle özellikle tabiki akıllı şehirlerde çözülmesi gereken en önemli problemlerin başında trafik konusu geliyor ve toplu taşıma konusu geliyor. Bizde zaten faaliyet alanlarımız daha çok akıllı şehirler başlığında en önemli çözüm ihtiyacı toplu taşıma tarafında olduğu için, trafik tarafında olduğu için trafik çözümlerimiz var. Pandemiye özelde tabi en önemli konu hep söylenen maske, mesafe ve el temizliği, hijyen konusu olduğu için biz özellikle bu temassız geçişleri azaltmak konusunda mevcut çözümlerimizi revize ediyoruz aslında bu yeni normallere göre. Onlar neler bu NFC teknolojisi denilen zaten bizim biliyorsunuz yani bizim ürettiğimiz çözümler aslında bu elektronik ücret toplama sistemi zaten parayla teması engelleyen çözümlerdi, biz kartlı çözümler üretmiştik ve kartlar zaten insanların cüzdanında, şimdi onu bir adım daha ileriye götürdük. NFC çözümleri ile biz aslında sadece telefonla okut-geç sistemine uygun çözümler üreteceğiz özellikle ücret toplama tarafında.

Ayrıca araç içinde kişi sayılarıyla ilgili çeşitli düzenlemeler geldi yeni regülasyonlarla. Bunlarla ilgili yapay zeka teknolojileriyle biz araç içindeki kişi sayılarını, kalabalık alanlardaki kişi sayılarını ölçen, hatta bunların ateşlerini ölçen ve rapor eden, çeşitli bildirimler yapan sistemler geliştiriyoruz. Ayrıca yine bu son zamanlarda İstanbul'un trafiğinden de hepimiz görüyoruz, son zamanlarda bireysel araç kullanımları çok arttı. Scooter konusunu da özellikle bireysel trafik yaratan Scooter konusunu da stoğumuza aldık.Bununla da ilgili kısa vadede çeşitli ürün geliştirmesi planlamada var.

Zeliha Saraç: Peki yine yurtiçinden gidelim dünyayı da soracağım aslında.

Şimdi şu dikkatimi çekti Siber Güvenlik alanında tabi dediniz. Şimdi biz neyi gördük pandemi döneminde internet kullanımı çok yoğun. Tabiki örnek vermek gerekirse banka işlemlerini şubeye gitmeden internet ortamında yaptık.

Biraz özensiz davranıldığı da ifade ediliyor, dolayısıyla güvenlik ayrı bir konu olarak karşımızda duruyor ve önemli bir konu olarak. Bu siber güvenlik noktasında çalışmalarınız var mıydı sizin. Nasıl dikkatli olacağız, çözümler ne?



Hakan Özyürek: Biz siber güvenlik konusunda üç tane ana faaliyet alanımız var. Bir tanesi antimalware, öbürü endpoint security bir diğeri ise aslında çok trend bir konu. Pandemiden biraz bağımsız ama ilgi çekici bir konu olduğu için altını çizmek istiyorum. Biz deep fake denilen bir konuyla ilgileniyoruz son zamanlarda. Konuyu biraz açalım; Konu şu, artık video streaming son derece fazlalaştı özellikle internet ortamında. Bir süredir fotoğraflar manüple ediliyor zaten ama yakın zamanda videolarda manüple edilmeye başlandı. Biz son zamanlarda aldığımız stratejik bir kararla bu yani gördüğünüz bir videonun doğru olup olmadığını bilemez hale geliyorsunuz. Gözle ayrımsanamayacak kadar kaliteli işler geliştirilmeye başlandı videolarda. Fotoğraflar işte photoshop vb. teknolojilerle zaten bir süredir yapılıyordu. Biz şimdi deepware.ai diye internet sitesi kurduk, ordan herhangi bir videoyu stream ettiğinizde videonun manüple edilip edilmediğini görebiliyorsunuz hatta bu videolarla beraber seslerde manüple edildiği için aslında siz hiçbir şekilde gördüğünüz videonun gerçek olup olmadığını gözle ayrımsamaz hale geliyorsunuz. Çok kısa zamanda bu tamamen ayrımsanamaz hale gelecek. Biz proaktif bir yöntemle bunu detect eden bir sistem geliştirdik. Ve şu an bunlar faaliyette. Ama dediğim gibi onun ötesinde bizim klasik bir süredir dünyada var olan antimalware ve endpoint security zaten var. Bunlarda özellikle batı ülkeleri daha alıcı, internet üzerinden bu ürünleri biz satıyoruz.

Zeliha Saraç: Peki Savunma Sanayi dedik, şimdi yerli üretim önemli oldu tabi, tabi payıda ciddi anlamlarda arttı. İşin içine Savunma Sanayi girince tabi teknoloji giriyor. Çünkü ilk teknoloji Savunma Sanayi ile başlıyor. Şimdi Savunma Sanayisi'ne yönelik yeni ürünleriniz varmı? Onu merak ediyorum.

Hakan Özyürek: Var

Zeliha Saraç: Ve tabi Savunma Sanayi'nde yapay zekası, big datası ayrı bir önem kazanıyor. Bununla ilgili çalışmalarınız var mı?



Hakan Özyürek: Var efendim. En popüler ürünümüz, Döner Kanatlı Drone. Biliyorsunuz yani, kamuoyu kısmen biliyor diye biliyorum. Çünkü çok popüler oldu IDEF'ten sonra. Biz silahlı bir drone geliştirdik. Dünyada ilk, en azından anons edilmiş, lanse edilmiş ilk ürün ve stabilizasyonu tam. Silahlı Drone üzerinde M16 mermisi atan bir makineli tüfek var. Ve Silahlı Kuvvetler envanterine girdi bu ürün. Biz şimdi onu geliştirmeye çalışıyoruz. Yani drone ailesine yeni ürünler ilave ediyoruz. Yani bomba atanını, bomba salanını, roket atanını geliştirmeye çalışıyoruz. Çok önemli bir mühendislik geliştirdik orda Türkiye'de. Tamamen burada. Bu arada ürünümüzü yerlilik sertifikası da çıktı. Savunma Sanayi'nin ortalaması %65 civarında Türkiye'de genellikle, bizim ürünümüzün %85 civarında bir yerlilik oranı var. Dediğim gibi bu ürünler Silahlı Kuvvetler envanterine girdi. Ürün gamını, ürün ailesini geliştiriyoruz. Şimdi bu Savunma Sanayi'nde askeri araçlara elektromekanik çözümler üretiyoruz. İşte konuşma sistemleri, lastik şişirme sistemi gibi, ayrıca bir de Savunma Sanayi'nde sınır güvenliğine yönelik optik kamera çözümleri üretiyoruz efendim.

Zeliha Saraç: Son olarak son sorum şu olsun. Tabi bu ürettiklerinizin ihracatı meselesi. O noktada neredeyiz biz. Hep diyoruz ya ihracatın içerisine teknolojiyi de koymak gerekiyor ilerlemek için. Evet.

Hakan Özyürek: İhracatı çok önemsiyoruz yani özellikle ülkemizin çizdiği vizyon katma değerli ürün satmak. Bizde çok değerli alanlarda çok değerli domainlerde durduğumuz alanlara çok inanıyoruz. Yani geleceği olan sektörlerde durduğumuzu düşünüyoruz, ülkemize de katkı yapmak en büyük hayalimiz zaten ihracat yaparak. Akıllı Şehirler tarafında zaten biz şu an dünyanın 12 ülkesiyle şu an çalışıyoruz. Hindistan'da proje yaptık. Atina'da, Sofya'da ürünlerimiz koşuyor, Afrika'da çeşitli ülkelerde yazılımlarımız, donanımlarımız çalışıyor. Akıllı Şehirler tarafında ihracatın payı %25. Bu sene doğrusu çok daha agresif büyüme planı koymuştuk ama, bu pandemi bizi biraz etkiledi. Piyasaların duraklaması alıcı tarafını da etkiledi ama onları hızla toparlayacağız çok önemli değil biz alışkınız. Böyle kesintileri, zorlukları yıllardır yönetiyoruz zaten. Savunma Sanayi tarafında ise bu sene Fransa'da Eurosatory olacaktı ürünlerimizi orda sergileyecektik. Orda da bir sıkıntı oldu ama özellikle çok önemli dergilerde savunma sanayi dergilerinde haber olduk. Dünya'nın pek çok yeriyle görüşmeler halindeyiz biz. Şimdi biz komünikasyon ilerlediği için orda da çok kısa zamanda çok önemli ihracat fırsatları olacağını düşünüyoruz. Siber Güvenlikte de zaten internet üzerinden bütün dünyaya online satış yapan bir portföy. Bizim hedefimiz kısa vadede ihracatın payını toplam ciromuzun içerisinde %50'nin üzerine çıkarmak. Biz global bir dünya teknoloji şirketi olmak istiyoruz.

Zeliha Saraç: Hakan Özyürek çok teşekkür ederim.

SONUÇ:
Akıllı Şehirler, Savunma Sanayi, Siber Güvenlik ve Finansal Teknolojiler;
Bu dört sektör yapay zeka ve büyük veriyi kullanan akıllı teknolijiler dünyası'nın pandemiden önce olduğu gibi pandemi süreci ve sonrasında da hayatlarımızda düzenlemeye devam edeceği gerçeğinden yola çıkarak ilgi alanımıza, yaşadığımız yere, çalışma hayatımıza göre aynı başlıklarda fakat daha çok gelişecek olan içeriklerle geleceğimizi şekillendirecek. Yani sürekli geri dönüşümlerle gelişen algoritmalar dünyası yaşam ve iş dünyamızı değiştirmeye devam edecek.

Tüm okurlarımızın sevdikleriyle ve sevenleriyle COVID-19'dan uzak; sağlık ve huzur dolu bir Kurban Bayramı geçirmelerini dileriz.

Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

Kaynaklar
1. ASİS
2. AA web sayfası, Göksel Yıldırım, 20.06.202. 12 ülkede ücretler Türk teknolojisiyle toplanıyor
3. Bloomberg HT

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • volkan
    Çok güzel bir yazı