Nalan Erbaş

Nalan Erbaş

Osmanlı Türkçesi

Doğrusu, 'Osmanlı Türkçesi' olması gereken günümüz konusu.
En çok merak ettiğim ise, bu derslere Türk Dili ve Edebiyatı hocaları mı, yoksa Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi hocalarının mı gireceği? Aslında en önemli tarafıdır bu konunun…

Eğitim sisteminde bir "devrim" olabilirdi bu uygulama eğer temel eğitim sistemimiz sağlam olsaydı. Eğiticilerin bile tam donanımlı olmadığı konularda, yeterli bilgiyle okullardan mezun verilmesi imkansız hale gelecek bir uygulamadır. Yıllarca zorunlu olarak okutulan İngilizce konusunda bile hala başarıyı yakalayamamış bir eğitim sisteminin içine, "zorunlu" olarak Osmanlı Türkçesini koymak hem başarısızlık getirecek hem de çocukların kafasını karıştırıp, mesleki tercihlerine kanalize olmalarını zorlayacaktır.

Lisan, insanların  düşünme kapasitesini arttırır..  Bir olaya bakış açısını genişletir. Doğru ve tam konuşulduğunda hangi lisan olursa olsun, anlatılmak isteneni hissettirir. İnsan iyi bildiği bir dilde kendisini ifade edebilir ve iyi bildiği bir lisanda bir başkasının anlattığını hissederek anlayabilir. İnsanın bir konuyu, bir lisanı iyi bilmesi içinse öncelikle çok istekli olması gerekmektedir.  İstek ise tercihtir.! Kısacası "tercih" edilen her şey başarıyla sonuçlanır.

Herkes her konuyu bilmek zorunda değil.. Zaten her şeyi bilme kapasitemiz yeterli değil. "Öğreneceğimiz bilgileri tercih etme hakkı bir özgürlüktür"

Zorunluluklar hem özgürlüğümüzü kısıtlar, hem kapasitemizi zorlar, hem reel hayatta seçtiğimiz mesleğimize kanalize olmamızı zorlaştırır, hem de istemediğimiz bir bilginin bile yükü ile yoruluruz. İhtiyacımız olan donanımı hayatımızı idame ettirecek alanlarda kullanmak zorundayız. Her meslek kendi hocasını yaratacaktır nasıl olsa.. Hepimiz her konuda bilgili olursak, gerçekten o konuda her şeyi bilenlere karşı saygımızı da yitiririz.

Tarihini, geçmişini bilmeyen insan geleceğe de doğru bir yön veremez. Geçmiş, geleceğimize ayna olarak bizlerin kültürünün devam etmesini sağlayacak, hataları ve güzellikleriyle de bizlere ışık olacaktır. Geçmişine sahip çıkmayan ve ders almayan bir toplum ileriye gidemez. Tabi ki temel bilgilerimizi almak zorundayız. Ancak zaten okullarda tarihimiz anlatılıyor ve temel eğitimi alıyoruz. Daha fazlasını öğrenmek ise "tercih" olmalı..  Zorunluluk olan hiç bir konu insana başarı getirmemiştir. Zorunluluk, anlık ezberden başka bir şey değildir.

Kısacası; eğer zorunluluk olmazsa "OSMANLI TÜRKÇESİ" dersleri öğrencileri hem keyiflendirecek, hem de ileriye dönük çok iyi OSMANLI TARİHÇİLERİ" yetişmesine vesile olacaktır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı