Kenan Akın

Kenan Akın

Imf, Kurşunsuz Savaşıyor

Gerçekten de, IMF denen finansal kuruluş yoksa ''global bir tuzak mı?'' soruları zihinleri kurcalıyor.
Belki bu ''kriz döneminde IMF'ye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır'' görüşleri şu sıralarda revaçta bulunuyor.
Oysa, IMF'nin iç yüzüne bakmak hepimize düşen görevler arasında yer alıyor.
Türkiye, nedense IMF'den bir türlü vazgeçemiyor. Daha doğrusu kurtulamıyor! Oysa IMF'in gezegenimizdeki sabıkaları, ülke ekonomilerini ''şiddetli'' çöküntülere neden olduğu da biliniyor.
Söz gelimi, 1998'de Rusya'nın ekonomisinin çökmesine yol açan ekonomik politikalardan, başta IMF olmak üzere Dünya Bankası ve ABD hükümetinin sorumlu olduğu gerçeği önümüzde duruyor.
Bu feci gelişme için ''IMF modern tarihteki en kötü ekonomik gelişmelerden birine öncülük etti'' deniliyor.
Yardım sağlama görüntüsü altında, empoze edilen ekonomik politikalar çoğu kez tahribat görevi yapıyor.
Bu arada, Arjantin'i IMF'nin ''başarı öyküsü'' gösterenler sonra başarısızlığa çare bulamamanın ''keşmekeşi'' içinde kalıyor.
Ne var ki, en sonunda da IMF ve Dünya Bankası politikaları acı çeken milyonlarcanın umudu oluyor.
Bir yanlış ve tehlikeli mali çark dönüyor.
Aslında, Arjantin'in çok yakından incenlemesi ve bilinmesi gerekiyor.
Çünkü Arjantin'in IMF serüveni, Türkiye sürecine yakından uyuyor. Ancak, Arjantin'de yaşananların ufak bir bölümü bile Türkiye'yi sarsacak ''ağırlık'' taşıyor.
ABD'nin tartışılan eski Başkanı Bush'un ekonomik güçle askeri gücü hemen birleştirmesi ve ikisini de daha radikal, daha tek yanlı ve cüretkar bir tutumla kullanıyor olmasını anımsayanlar, yeni IMF macerasının aslında ''kritik'' bir tercih olduğunu kabulleniyor.
Zaten ''çoğu ABD hükümetleri savaşlarda ekonomiyi silah olarak kullanarak da düşmanın mevcut düzenini bozmalı, yerine kendi serbest ticaret, serbest pazar ve serbest girişim modellerini geçirmelidir'' teorisi, bütün dünyada hükmünü icra ediyor.
Serbest ticaret politikaları oyun metninin bundan 50 yıl önce yazıldığı da iddia ediliyor.
Venezuela'nın eski Başkanı Carlos Andres Pera'nın sözü her şeyi özetliyor.
''Uluslararası Para Fonu (IMF) mermi ile değil, kıtlıkla öldüren ekonomik totalitercilik uyguluyor.'' Gerçekten de, 1980'lerden beri, IMF devletlerin şirket davranışları  üzerinde de her tür denetimlerini kullanıyor.
Yani, bir bakıma Birleşmiş Devletler, IMF ile hükümetleri, ülkeleri denetimleri altına alıyor. Nereden bakılırsa bakılsın, IMF'in, tam anlamıyla ''global tuzak'' kimliği taşıdığı görülüyor.
IMF'den kurtuluş sinyalleri verilirken, yeniden IMF ile olmak, Türkiye'nin gelecekteki ekonomik durumuna şimdiden gölge düşürüyor.
Fakat ne yazık ki, bu global tuzağa yavaş yavaş düşme tehlikesi Türkiye'yi sarmalıyor.


 

kakin@ogunhaber.com


CRA 02.Mart.2009 Pazartesi - 03:43:00

 

Gazete baskısı için tıklayınız..   

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı