TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.124
  • Altın 2297.323
  • BIST 100 8880.09
Kenan Akın

Kenan Akın

Dünyanın En Zengin Adamı Bill Gates,Gayet Mütevazi

‘GELECEK BUGÜN BAŞLIYOR'
Gerçektende, dünyanın en zengin adamı unvanı herhalde beraberinde birçok meziyeti hüneri, taktiği ve sabrı da gerektiriyor. Geçen yıl ülkemize gelerek, 2500 gençle görüşen Bill Gates bu yıl yine, dolar milyarderleri listesinde yer alıyor. 10 yıl kadar önce, Londra'da görüşme fırsatı yakaladığımız, dünyanın en büyük bilgisayar şirketi Microsoft' un sahibi Bill Gates' e 'kulak' vermenin tam zamanı yaşanıyor. Bill Gates' in ''Gelecek bugün başlıyor'' sözü, sık sık hafızamızı tazeliyor. Bill Gates'in yankılar uyandıran ''Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Çalışmak'' adlı eserinde, insanoğlu ile gelecek ilişkisi adeta sorgulanıyor ve sonunda keşfediliyor. ''Kötü haberleri arayıp bulmak gibi doğal bir alışkanlığım var. Kötü haber hızlı gelmeli'' diyen Bill Gates'in cesur fakat gerçekçi yaklaşımı ile '' Kötü haber üretme ve yayma'' alışkanlığını, kesinlikle birbirine karıştırmamak gerekiyor. Tabiî ki ''Her sabah taze bir başlangıç'' olmalı, hatta ''Gelecek bugün başlamalı.'' Ancak, Gerçeklerden asla uzaklaşılmamalı. Gerçekler acı da olsa, kabullenilmeli. Bu karşılık yalan - dolan, iftira, illetlerinden hızla uzaklaşılmalı.

ACI DA OLSA
Türkiye'nin bunca iç ve özellikle dış meselesivarken, toplumun her kesiminde boy atan ''kirlenme'', büyük bir talihsizlik ve tehlikeli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Kirlenmeden, sadece belirli bir kesimi veya kuruluşu, kurumu sorumlu tutmak, adilane bir davranış değildir sanırız. Üzülerek belirtmeliyiz ki, bireylerin yanı sıra ülkenin çoğu kuruluş ve kurumlarında ''kirlenme'' kendini az veya çok gösteriyor. Sanki sistemin çivisi çıkmış bulunuyor. Hem hukukun üstünlüğü yok, hem kargaşa bütün çarpıklığıyla hüküm sürüyor. Oysa, bu kirlilik çevresinden süratle uzaklaşılması icap ediyor. Hiç olmazsa, asgari müştereklerde birleşmek sağduyusunu göstermek, artık kaçınılmaz bir şart görünüyor. Her sabah kalkıldığında, neyin insanları beklediği bilinmiyor. ''Sakin'' gibi görünen hayat akışı, aslında çoğu acı sürprizlerle insanımızı tedirgin ediyor. Bugün ''yurdum'' belki de, tarihinin en ''kritik'' günlerini yaşıyor. Bir yandan ''malum'' iç tehlikeler, diğer yandan AB'nin kahredici baskısı, ABD'nin anlaşılamayan ''katı'' girişimleri, Türkiye üzerinde ''kara bulutlar'' oluşturuyor. Bu yüzden, '' Her sabah taze bir başlangıç olsun'' diyoruz ve ekliyoruz : ''Gelecek, bugün başlıyor.'' Aslında, bu ölümlü dünyada hırsa, kine, yalana - dolana, iftiraya, kısacası kirletmeye neden tevessül ediliyor ? İnsanoğlu, her sabah taze bir başlangıç yapacağı yerde, neden çıkmaz sokaklara dalıyor? Hâlbuki her sabah iyiliğe, güzelliğe, doğruluğa taze başlangıçlar yapan, daha doğrusu yapabilen, eninde sonunda mutluluğa da erişiyor.

BU ÖLÜMLÜ DÜNYADA...
... Ve ''Gelecek bugün başlıyor'' ise, Türkiye'nin istikbali önündeki engeller, ne yazık ki beraberinde yolsuzlukları, tedirginlikleri ve endişeleri getiriyor. Sanki ''dijital'' bir sorumsuzluk, iradesizlik ve yolsuzluk Türkiye' yi sarmalamış bulunuyor. ABD Forbes Dergisi'nin açıkladığı ve birincilik tahtına Bill Gates'in oturduğu listede 25 Türk girişimcinin adı bulunuyor. Bir belge niteliği taşıdığı ötürü Anadolu Ajansı'nın bu konuda sergilediği ve yazımızı aldığımız haber bütün ayrıntıları aydınlatıyor. ''Zenginin malı züğürdün çenesini yorar'' sözünü hatırlatarak tüm zengin Türkleri alkışlamak icap ediyor. İşte, Anadolu Ajansı'nın ''onur'' veren haberi. ABD'li Forbes Dergisi'nin, dolar milyarderi listesindeki Türk sayısı 25' e çıktı. Türkiye'nin en zengini 3,5 milyar dolarlık serveti ile Hüsnü Özyeğin oldu. Microsoft'un patronu Bill Gates yine ilk sırada yer aldı. Forbes Dergisi'nin dünya zenginleri listesinde, Microsoft'un kurucusu Bill Gates bu yılda tahtını korudu. Forbes' ün listesine göre dünyada milyarderler çemberi sürekli genişliyor, Rus ve Asyalı zenginler giderek çoğalıyor ama sıralamadaki ilk 5 de bir değişiklik yok. Listeye 178 tane yeni isim girerken, milyarderlerin toplam serveti 900 milyar dolar artışla 3,5 trilyon dolara ulaştı. Dünya zenginleri coğrafik olarak en çok ABD' de olmakla beraber Asya zenginlerinin artışı' da dikkatleri çekiyor.

İŞTE LİSTEDEKİ TÜRKLER
Listeye giren Türk sayısı 21'den 25'e çıktı. Listedeki Türkler'in en başında 3,5 milyar dolarlık servetiyle 249 uncu sırada yer alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin yer aldı. Onu, 2,4 milyar dolarlık servetiyle 390'ıncı sıradaki Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet izledi. Üçüncü sırada ise 2,1 milyar dolarla 458' inci sıradaki Akbank yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı yer aldı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Sabancı da 2,1 milyar dolarla aynı sırada kendine yer buldu.

GÖNÜL İSTER Kİ
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu başkanı Ferit Şahenk, 1,3 milyar dolarlık servetiyle listede 754 üncü sırada yer alıyor. Sıralamaya giren Türkler Şarık Tara, Ahmet Nazif Zorlu, Aydın Doğan, Turgay Ciner, Semahat Arsel, Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Suna Kıraç, Tuncay Özilhan, Murat Vargı, Olgun Zorlu, Yalçın Sabancı, Filiz Şahenk, Kamil Yazıcı, Hasan Çolakoğlu, Asım Kibar, Ömer Sabancı, Mehmet Sinan Tara, Murat Ülker ve Faruk Yalçın oldu. Listeye bu yıl giren Türkler Olgun Zorlu, Yalçın Sabancı, Mehmet Sinan Tara ve Murat Ülker oldu. Gerçi listeye 26. olarak KKTC' den de bir girişimcinin adı varsa da, 25 zenginimiz kamuoyu tarafından yakından tanınıyor. Ne var ki, gönül ister ki bu listelerde 100 hatta 200 zenginimizin adı geçiversin, Ne demişler ''Komşuda pişer bize de düşer''


kakin@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/26-31.Mart.2007/Sayı:13

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın