Üniversite hayali
Yıllar geçtikçe okul okuma, üniversite ve sınavının önemi azalıyor hiç fark ettiniz mi?
Bir kuşak için Türkiye'de üniversite, herkesin okuyamadığı, okuyanlara büyük saygı gösterildiği, memur olmanın çok önemli olduğu bir ülkeydi.
Ardından gelen, benim akranlarımı içine alan 'Y' kuşağı olarak adlandırılan gençlerin üniversiteye bakış açısı çok başkaydı. Üniversite okumanın lüksünü ve değerini bilen ailelerin baskısı yüzünden, Üniversite sınavı sanki hayat buna bağlıymışcasına, okul kazanamazsak hayatımızda bir başarısızlık olduğuna ve bir baltaya sap olamayağımıza inandırıldığımız dönemlerdi. Sınav öncesi kapılarda ailelerin çığlık çığlığa çocuklarını yetiştirmeye çalıştıkları ve komik görüntülere sahne olduğumuz, üniversiteye giden öğrenci sayısının bir hayli fazla olduğu, bir önceki kuşağa göre önemini yitirdiği yıllardı.
Şimdi ise 'Z' kuşağı diye adlandırılan kuşak var... Üniversite'nin öneminin gittikçe azaldığı ve eskisi kadar gündem olmayan bir dönem. Artık pek kimsenin sınavı umursamadığı bir dönem. Neden umursasınlar ki?
Adım başı üniversite açıldığı düşünüldüğünde, ülke ekonomisi ve şartları göz önüne alındığında üniversite okumak mantıklı mı gerçekten?
Diploması olmadan işi yapamayacağınız ve eğitiminin hayati önem taşıdığı bazı bölümler var Tıp, Hukuk, Mimarlık vs. gibi, o bölümü kazanmak isteyen, bu uğurda yıllarca çalışmış arkadaşlarımıza hiçbir lafım yok. Fakat mesleklerin en kutsalından biri olan öğretmenlik bile, ülke şartları dolayısıyla aldığınız maaşla hayatınızı devam ettiremeyeceğiniz bir noktada. Bu gençler yurt dışında okuyup veya okumayıp orda yaşamak ve para kazanmak belki de orda para kazanıp bir gün ülkelerine dönmek hayaliyle yaşıyorlar. O kadar fazla üniversite bölümü var ki.
O kadar iş var mı?
Yok maalesef.
Arz talep meselesi bu. İllaki birileri açıkta kalacak, açıkta kalmayanlar ise üç kuruş aldıkları paralarla geçinmeye çalışacaklar. Değer mi 2 sene,4 sene okumaya? Yurt dışında şanslarını denemek için fırsat yakalamaya çalışmak daha verimli gençler için.
İnternetten para kazanma yollarının arttığı bu dönemde değer mi üniversite okumaya? Mantıklı olan,diploması ile hiçbir iş yapamayacağı bölümlere gitmek mi? 4 sene okuduktan ve diplomayı aldıktan sonra asgari ücretle sürünmek mi? Sen 4 yıl boyunca para kazanmamış hatta okumak için cebinden masraf yapmış genç, mezun olduktan sonra yıllarını boşa harcadığını görüyorsun, isyan edince de seni haksız çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Senin bir suçun yok. Sen kendine bir yol çizdin.
Okuyup, diplomanı eline alıp hayatını garantilemek istedin. Fakat o Türkiye bu Türkiye değil. Biliyorum başka şansın yoktu. Olsaydı sen de giderdin yurt dışına. Sen de 4 seneni, hayatının en verimli çağlarını okula harcamak yerine para kazanmak, maddi zorluklar çekmemek, belki zaten durumu olmayan ailene daha da yük olmamak isterdin. Sen yanlış yapmadın. Düzen iyiye gitmiyor. Bir sıkıntı var. Sen de farkettin. Belki çok yanlış bir döneme denk geldin. Her şeyin en ulaşılabilir, bir o kadar da ulaşılmaz olduğu arafta kalmış bir nesilsin.
Üniversite bölümünü seçerken, üniversite okumak için seçmeyin arkadaşlar. Gerçekten yapmak istediğiniz iş olduğu için seçin.
Çağ değişti.
En azından bir üniversite okuyayım bir işim, güvencem olsun çağında değiliz. İşini gerçekten seven, bu uğurda savaşabilecek ve tutkuyla mesleğinin peşinden koşacak gençlerin öne çıkacağı çağdayız. Tekrar söylüyorum rekabet çok, tanıdık bol, iş imkânı kısıtlı.
Sınava giren birkaç arkadaşla sohbet ettim. Sınav sorularında bile yazım yanlışı olduğunu söylediler.
Pandemi sürecinde zaten zorluk çeken öğrencilerin karşısına çok zor bir sınav çıkarmışlar. Allah size kolaylık versin.
Hoşça kalın...
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.