TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
Ceren Mutlu

Ceren Mutlu

Küreselleşme dediğimiz bu mu?

Hangi ürün için kesinlikle sadece belirli bir ülkede yapıldığını söyleyebiliriz? Yapamayız.
Küreselleşme dediğimiz bu mu?
Hangi ürün için kesinlikle sadece belirli bir ülkede yapıldığını söyleyebiliriz? Yapamayız.

Sıradan bir ürünün bileşenleri artık onlarca ülkede yapılabiliyordu.

Küreselleşme dediğimiz bu mu?

Türk bir öğrenciyim ve İtalya'da okuyorum. Bazen İtalyan profesörlerim, bazen Fransızca, bazen Ukraynaca vb. Bazen Amerikalı yazarlar, bazen İtalyan yazarlar tarafından yazılmış ders kitapları kullanırız.

Küreselleşme de değil mi?

Küreselleşme madalyonun iki yüzü olduğunu inkar edemeyiz. Şirketler, karışık üretim ağları ağı oluşturan küresel tedarik zincirlerini benimsedi ve bu da karmaşık bir karşılıklı bağımlılık sistemi yarattı. Uzmanlaşma yönündeki çaba, özellikle alışılmadık beceriler veya ürünler için ikameyi zorlaştırdı. Üretim küreselleştikçe, ülkeler daha bağımlı hale geldi, çünkü hiçbir ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu tüm mal ve bileşenleri kontrol edemedi.

Olumlu tarafı, insanlar, mallar, para ve bilgi sınır ötesi akışı yeni bir zenginlik ve fırsat yaratır. Olumsuz tarafta olsa da, iş kayıplarına, derin karşılıklı bağımlılığa, uluslararası terörizme ve sınır ötesi suçlara yol açabilir ve hastalığın hızla yayılmasına izin verebilir.

Ne yazık ki, olumsuz etkilerden birini yaşıyoruz. Sadece bulaşıcı hastalıkların hızla yayılması değil, aynı zamanda firmalarımızın ve uluslarımızın ne kadar savunmasız olduğunu keşfetmenin beklenmedik şoku.

Ancak yeni koronavirüsün dersi, küreselleşmenin başarısız olduğu değildir. Ders, küreselleşmenin faydalarına rağmen ya da faydalarından dolayı kırılgan olmasıdır. Post-coronavirus'un dünyanın daha güçlü uluslararası organizasyonlara ve daha yakın uluslararası işbirliğine ihtiyacı olacağına inanıyorum. Şimdi bile, hastalığı izlemek ve tedavi etmek ve salgını sona erdirecek ulusal sınırlar arasında bir aşıyı hızla geliştirmek ve yaymak için koordineli, sınır ötesi bir uluslararası çabaya ihtiyacımız var. Will Hutton'un dediği gibi, düzensiz bir dünya yayılmasından dolayı suçlanabilir, ancak durdurmak için kolektif bir eyleme ihtiyacımız var.

Bence, hepimiz küreselleşmeyi kıtalar arası tedarik zincirleri, muazzam konteyner gemileri ve verimlilik kazanımları olarak tanımlamaya odaklandık. Küreselleşmenin ekonomideki en büyük etkilerini gördüğümüzden emin olabiliriz, ancak örneğin, yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlar sadece küreselleşmenin ürünleri değil, bunun hızlandırıcılarıdır.

İyi ya da kötü için, şimdiye kadar olduğundan daha fazla küresel bir kültüre maruz kalıyoruz. Sonuç olarak sadece daha küresel hale geliyoruz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın