Mimarinin Başkentine Mimar Başkan; 'Kadir Topbaş'
Konstantiniye, Asitane, İstanbul….
Efsunkar şehir….
Tarihin, sanatın, kültürün, mimarinin başkenti…
Sahip olduğu tarihsel boyutu ve bünyesinde barındırdığı eserlerle tam bir sanat şaheseri… İçinden deniz geçen tek dünya kenti…
Bizansın da, Osmanlının da mimarisine dair derin motifleri barındıran eşsiz şehir…
Şarkılara, şiirlere, romanlara ilham olan deruni, mistik, büyüleyici şehir…
Anlatmakla anlatılmayan, sözlerle ifadede aciz kalınan, İstanbul’dan ilhamla şiirler yazan Yahya Kemal’e bile; "Ankara’nın İstanbul’a dönüşünü seviyorum" dedirten şehir….
Muhteşem uslubüne ilham olan İstanbul aşığı şairimiz Y. Kemal'in “Aziz İstanbul” şiirine bakarsak eminim ki başka söze hacet kalmayacaktır bu şehr-i İstanbul’u anlatmak için;
Nice revnaklı şehirler görünür dünyada,
Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan.
Yaşamıştır derim en hoş ve uzun rüyada
Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan
Mimar sanat tarihi doktoru; İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı: Kadir Topbaş
Evet böylesi sanat şaheseri ve tarih kokan şehrin dokusuna, tınısına, ruhuna uygun bir başkan var istanbul'da..
Mimar ve Sanat Tarihi doktoru, istanbul'un insicamıyla mütenasip bir meslek erbabı..
İstanbul'u bilen, istanbul'un efsunkar havasını teneffüs edip içselleştirebilen, İstanbul’un sahip olduğu sanatsal boyuta derinlemesine vakıf bir başkan…
İstanbul'un görünmeyen boyutunu terennüm edebilen, İstanbul'un mistik ve manevi ruhunu idrak edebilen tefekküre haiz bir birikim sahibi…
N. Fazılın dediği gibi;
Şahadet parmağıdır göğe doğru minare;
Her nakışta o mana: Öleceğiz ne çare? ..
O manayı bul da bul!
İlle İstanbul`da bul!
İstanbul, İstanbul... diyebilen bir İstanbul aşığı başkan….
Merhaba Sevgili Ogün haber okurları, yeni bir haftada daha sizlerleyiz. Bu hafta biraz değişiklik yapıp Bir Portre konuğumuzu Belediye Başkanlığı yaptığı Dünya Başkenti İstanbul ve İstanbul'un kısa tarihçesi ve gönüllerde, dillerde dolaşan şiirleriyle başladık satırlarımıza. Bu haftanın konuğu hepinizin tanıdığı gönül dostu bir Belediye Başkanı Kadir Topbaş.
Kendisini muhtelif defalar ziyarete gittiğimde; İstanbul gibi devasa metropolün başkanı, gururdan uzak, tevazu içinde misafirperverlik gördüğüm sayın Başkan Kadir Topbaş, başkanlıkta ikinci dönemini idrak etmektedir.
Ve her bir araya geldiğimizde adeta İstanbul’un mütebessim çehresi gibi gülümseyen yüzüyle karşıladı bizi.. İstanbul gibi bir dünya şehrini, gecesini gündüzüne katarak idare eden ve ikinci kez İstanbul’luların takdirine mazhar olarak tarihe geçen Sayın Topbaş'ı bu zor ve büyük görevindeki başarı ve azminden dolayı köşemize konuk ettik, "bir portresiyle…"
1945 yılında dünyaya gelen Sayın Topbaş’ın eğitim ve mesleki kariyerine baktığımızda, İstanbulun Başkanlığı için bu tarihi şehirle mütenasip bir birikim sahibi olduğunu görmekteyiz.
1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu.
Doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde "Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri" konusunda tamamladı.
Uzun yıllar "serbest mimar" olarak çalıştı.
Adeta Üniversite yıllarından itibaren bu güzel şehir için kendini hazırlayan bir ruh haliyle adım adım ilerliyordu
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994–1998 yılları arasındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını yaptı.
Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu.
Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.
1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi süresince İstanbul’a model olabilecek ‘Güzel Beyoğlu’ projesini hayata geçirdi.
Mimari projesini kendisinin çizdiği ‘Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon’ çalışmaları kapsamında Kasımpaşa’da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sundu.
28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.
Çok başarılı bir dönemin ardından 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İstanbul’da seçimle 2 defa belediye başkanı olan ilk siyasi olarak tarihe geçti.
Ardından 28 Mayıs 2009 tarihinde seçimle Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldu.
2004- 2007 yılları arasında UCLG MEWA başkanlığı yaptı.
2007-2010 yılları arasında dünya kentlerinin Birleşmiş Milletleri sayılan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın eş başkanlığını yürüttü.
Ve Kadir Topbaş, 20 Kasım 2010 Yılında UCLG Başkanı seçildi.
Kadir Topbaş, aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, TAÇ Vakfı (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı) ve FEV (Fiziksel Engelliler Vakfı) mütevelli heyeti üyeliklerini de yürütüyor.
Evet Sayın Başkan; hani bir söz vardır, "Yavuza vezir olmak zordur" diye.. Bu sözü, size ve görevinize uyarlarsak; "İstanbul’a Başkan olmak, Yavuz'a vezir olmak gibidir" ama şu ana dek pek çok zorluğun üstesinden gelerek, istanbul'un çözülmez denilen sorunlarının hal’linde büyük başarılar kaydettiniz. İnanıyorum ki Sayın Başbakanımızın, Ülkemize ve özellikle de İstanbul'a gösterdiği hassasiyet ve destekleriyle de emin adımlarla ilerleyeceksiniz.
Yukarıdaki iş ve işlevleri yürüten Sayın Başkan’a çok çetin ve zor olan ve bir o kadar da kendisi gibi birikime haiz birisi için, keyif vereceğini düşündüğüm bu görevinde başarılar diliyorum.
Haftaya yeni Bir Portre’de buluşmak ümidi ile sağlıcakla kalın sevgili okurlarım.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.