TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19

Futbol, sadece 'futbol' değildir!

Bazılarına göre futbol sadece, bir topun arkasından koşan 22 adamın hikâyesidir.

Ancak çağımızda giderek daha çok kişi tarafından izlenen, küreselleşmiş bir endüstriye dönüşen ve milyarlarca dolarlık katma değer yaratan futbol, şehir yalnızlığının esir aldığı, sistemin kendine yabancılaştırdığı çağdaş insana çok güçlü bir aidiyet duygusu verir. Seyirlik hiçbir eğlence futbol kadar seyircisini oyunun içine katamaz.

'Futbol topunun yuvarlaklığı, rastlantının öngörülemez niteliğini simgeler. Bir futbol maçı öncesi, bizim insani öngörülerimize göre şöyle olması beklenebilir, ama aslında hiç bilemeyiz, futbolda her şey mümkündür, çünkü top yuvarlaktır. Seyirciler fiziksel açıdan sahanın dışında olsalar da, oyuncular gibi oyunun bir parçasıdırlar. Bakmakla yetinen tiyatro seyircilerine benzemezler. Birer taraftar olup çıkabilirler. Tiyatroda kim Hamlet'in taraftarı olabilir?' (Peter Handke-Kalecinin Penaltı Korkusu'nun yazarı)

Futbol umuttur, hayaldir, sevinçtir, hüzündür. Taraftar takımıyla özdeşleşir, galibiyetten de mağlubiyetten de kendine pay çıkarır. Atılan gol, en kolay ulaşılan hayaldir. Golü santraforla birlikte bütün taraftarlar atar. Kaleci, herkes için, herkes adına kurtarır.

Hayat futbola fena halde benzer. Futbol, şahsi beceri gerektirir; ama aslında toplu oynanan, insanların bir takım halinde oynadıkları bir oyundur. Hayat da öyle değil mi? İstediğin kadar yetenekli ol, iyi bir takımın yoksa kaybedersin.( Dar Alanda Kısa Paslaşmalar)

Futbol bir bakıma hayat gibidir 'Ahlâka dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.'(Albert Camus )

Bazen isyandır. Bazen bir özgürlük çığlığıdır. Değil mi ki, İspanya'dan kendini farklı gören Katalan bölgesinin takımı olan Barcelona'nın 120.000 taraftarı Nou Camp Stadyumunda hep bir ağızdan şöyle haykırırlar, "Visca Barca, visca el Cataluna" (Barca kazanınca, Katalonya kazanır).

Fenerbahçe'nin işgal döneminde işgalci İngilizlere karşı aldıkları galibiyetler halkta büyük bir sevinç yaratmıştı. Fenerbahçeli sporcular Kurtuluş Savaşı'nda gizlice Anadolu'ya silah kaçırırken sadece 22 kişi topun peşinde mi koşuyorlardı sizce?

Futbol öyle bir şeydir ki, alimle cahili, zenginle fakiri bir anda aynileştirir. Zeytinburnu'nda yaşayan Ali de Türkiye'nin en zengin adamı olan Rahmi Koç'un oğlu Ali Koç'ta Fenerbahçe ile sevinir, Fenerbahçe ile üzülür.

'Futbol, ezilen halkın mutluluğudur.'(George Weah )

'Bu maçın bizler için ayrı bir önemi vardı. Çünkü İngiltere ve Arjantin'i karşı karşıya getiren Falkland Savaşı'nın anıları çok tazeydi. Maça çıkmadan önce maçın iki ülke arasında geçmişte yaşanan kötü olayların üzerine örtülecek bir perde gibi olduğunu ve bu maçın bir dostluk maçı olduğu şeklinde açıklamalarda bulunuyorduk. Halbu ki hiçbirimiz bu duygularla maça çıkmadık. Hepimiz kinimizi maçı kazanma yönünde harcadık çünkü maç bir kupa maçı değil bir onur ve intikam maçıydı. Ben maçta iki gol atmıştım ve attığım golden birini resmen elimle atmıştım ama bu an hakemim gözünden kaçmıştı. O dönemde golü ''Tanrı'nın eli'' diye açıklamıştım. Ne Tanrı'sı yahu! Diego'nun eliydi!'' 'Tanrı'nın eli ha... Fotoğrafçılar bile ne olduğunu görememişti. Bu resimde gözlerini kapatan İngiliz kaleci Shilton çok kızdı, beni verdiği veda partisine çağırmadı. Bu gol çok hoşuma gidiyor. İngilizlerden intikamımı bu şekilde almıştım.' (Maradona'nın 86 Meksika'daki İngiltere maçı hakkında yorumu!)

Türkiye'nin veya Kamerun'un Dünya üçüncülüğü, Batı'nın sömürdüğü Asya'da Afrika'da Emperyalist Batı'ya karşı 3. Dünya'nın ezilenlerin zaferi olarak kutlanmamış mı idi?
Ya her Avrupa kupası maçında her takımın tribününde atılan 'Avrupa Avrupa duy sesimizi, bu gelen Türklerin ayak sesleri' tezahüratı size hangi toplumsal bilinçaltını anlatır?

Futbol sadece futbol olsaydı işi bina yapmak olan eski TOKİ Başkanı Yeni Bakan İnşaat Mühendisi ‘Futbolda İnce Ayardan Sorumlu Bakan Erdoğan Bayraktar’ neden Futbol üzerinden toplum mühendisliğine soyunur?

Ya da ‘Futbolda İnce Ayardan Sorumlu Bakan Erdoğan Bayraktar’ dan aşağı kalmamak için bu ince ayardan rol kapmak için en büyük rakip parti milletvekili CHP’li Volkan Canalioğlu neden bu topa alel acele girer?

Futbol sadece Futbol olsa idi, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Büyük Kaptan İyi İnsan Lefter’in cenazesi, kendini dev aynasında gören nice cüceyi kıskandıracak bir sevgi seline dönüştüğünü anlamak mümkün olabilir mi idi?

Yoksa siz hala futbol sadece futboldur, diyenlerden misiniz?
 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın