Tahsil Edilemeyen Vergi Kimin İşine Yarar

Ülkemiz Vergi yasalarının en önemlilerinden biri olan Katma Değer Vergisi oranları uygun olarak gözükse de hala yüksek. Özellikle böyle kriz ortamında hele hele piyasada satışların düşme eğilimi göstermesi halinde hemen alınacak tedbirlerin başında geliyor Katma Değer Vergisi'nin oranlarının indirilmesi.

Sivil toplum kuruluşları bangır bangır bu konuda demeçler veriyor. Bir bildikleri var. Piyasanın canlı olarak sürmesi, tüketicinin imalatçının, tedarikçinin ve benzeri alım gücünü hissetmesine yarayacak. Beklenen resesyonun önüne set olacak. Bir moral bir takviye olacak. IMF'nin bunu kabul etmediği yönünde Sayın Başbakan'ın demeci var. İyi tamam vergi indirilmesin hatta daha yükseltilsin gibi yorumlar olduğunu söylüyorlar. Bunun sonucunun piyasalara etkisi ne olacak? Piyasalarda durgunluk zincirleme kapanışlar, iflaslar, gelecek. Peki Vergi kimden alınacak.

Dolaylı vergiler yetecek mi? Bu oranlar indirilmezse tüketim azalmayacak ve bunun devamı olarak dolaylı vergilerden alınan vergilerde azalma olmayacak mı? Eğer ekonomik kriz olmasa idi belki. Çok basit bir orantı bu konuyu izah eder. KDV indirimi en azından belli bir miktar KDV'yi tesis edecektir. Bunun yanında yapılacak olan ticareti dolayısı elde edilecek gelir veya Kurumlar Vergisi tahsilâtında gerileme olmayacaktır.

Şimdi diyelim satışlar düştü. Buna paralel olarak işletme mutlaka küçülme daralma eğilimi gösterecek. Gittikçe gücünü yitirecek. Muhtemel olarak da ücretlerini giderlerini ödeyemeyecek noktaya gelecek. Bu durumda dolaylı veya dolaysız vergi kimden alınacak. Alınamayan vergi ne kadar yüksek olursa olsun ne işe yarayacak.

Bence biraz da verginin kullanıldığı yerlerin stratejik önemine uygun tasarrufların da çözüme katkısı olacaktır. Bence bu konuda bir yaklaşımın piyasaların canlanmasında takısı mutlaka olacaktır. Haberinin çıkması bile umut verecektir. Çünkü herkesin bir beklentisi var.
Piyasalara yapılacak teşviklerin ve kredilerin de mümkün olduğunca tabana yayılarak düzenlenmesinde KOBİ'ler açısından olumlu olacaktır. Zira her geçen gün finans kıskacına giren işletmeler sürekli arayışlar içerisinde. Tabi ki işletmeler de kendilerince daha dikkatli ve tedbirli olacaklar. Güvenilir olacaklar. Zira bu sıkıntı tarafların değil genelin sıkıntısı. Dolayısı ile hep birlikte tabiri caiz ise seferberlik olarak düşünülüp değerlendirmek lazım.
İşletmelerin ciddi manada morale desteğe ihtiyacı var.

Pek hoş olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Böyle tablolar çizerek olumsuz düşünmemeyi tercih ederdim. Ancak biz her zaman dirayetliyiz diye düşünüyorum. Mutlaka bir şekilde aşacağız. Yine de umudu elden bırakmamak gerekir diye düşünüyorum. Bu vesile ile hepinizin bayramını kutluyorum.


 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA- 08.Aralık.2008 Pazartesi -  03:06:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı