TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09

Maliyeden 'Vergi Teşvik' indirimleri

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu mükelleflerden daha sağlıklı tahsilat yapmak ve mükellefleri teşvik etmek amacı ile işverenler adına indirimler uygulamaktadır.
Maliyeden 'Vergi Teşvik' indirimleri
Bu durum mükellefler açısından zamanında ödeme ve kurumlara borçlanmama gibi indirimli avantajlar sağlamaktadır. İdarelere de zamanında tahsilat yapma fırsatı sunmaktadır.

Önce maliyenin teşviklerine bakalım.İşin bir özeti Maliye tarafından ‘ Vergiye uyumlu mükelleflere %5 indirim’ olarak tanımlanmıştır.Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 121. Maddesiyle , vergisini zamanında ödeyen ve belirtilen şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine 01/01/2018 tarihinden itibaren verilecek Yuıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan vergini %5 ini indirebileceklerdir. 301 Sıra nolu Gelir Vergisi Genel tebliği ile bu konuya açıklık getirilmiştir.

Vergi İndiriminden kimler yararlanacaktır.

a- Ticari zirai veya mesleki faaliyetleri nedeni ile gelir vergisi mükellefleri olanlar,

b- Kurumlar vergisi mükellefleri ( Finans ve bankacılık işi ile iştigal edenler ile sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emekli yatırım fonları hariç) olanlar

c- Basit usule tabi mükellef olanlar. yararlanabilirler.

İndirimden yararlanmanın şartları

1- İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması,

2- İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,

3- Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

4- Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiillerin işlenmemiş olması gerekmektedir.

5- Vergi indirimden yararlanabilmek için sadece gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin değil Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken bütün beyannamelerin yasal süresi içerisinde verilmesi ve bu beyannamelere tahakkuk eden tüm vergilserin zamanında ödenmesi gerekmektedir.

6- Hesaplanan indirim tutarı 1.milyon 01.01.2019 tarihinden itibaren 1.200.000 TL den fazla olmayacaktır.

7- İndirim tutarın ödenecek olan vergiden fazla olması halinde fazla olan tutar Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği yıldan itibaren 1 yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer ödeyeceği vergilerden mahsup edilebilecektir. Mahsup edilmeyen tutarlar iade ve red edilmeyecektir.

8- Vergi indiriminden faydalanan mükelleflerin daha sonra indirim şartları taşımadığı tespit edilirse indirim tutarı mükelleften vergi ziyaı cezası uygulanmadan idarece geri alınacaktır.

9- Kanuni süresinde verilen beyannamelere ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltmek amacı ile veya pişmanlık hükümlerinden yararlanılarak verilen beyannameler indirimden yararlanamaya engel teşkil etmeyecektir.

Bence oldukça detay içeren bu uygulama sürdürülebilir olmaktan uzaktır. Fazla teferruatla düzenlenmiş. Daha sade ve uygulanabilir olması halinde daha verimli sonuçlar elde edilebileceğini zannediyorum. Hem mükellefler açısından teşvik edici hem idare açısında tahsilat sonuçlarının istenilir hale gelmesi durumu söz konusu olacaktır. SGK %5 lik indirim uygulamasını oldukça verimli kullanmaktadır.

Değerli okurlarım bir sonraki yazımda SGK teşvik ve indirimleri konusu ele alacağım.Esenlikler dilerim.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın