İşsizlik Sebebi İle İşçiye Ödenen Tazminata Vergi Yok

Bu sorunu aşmak için teşvikler kolaylıklar getiriliyor. 5904 Syılı kanunla yapılan değişikliklerden biri bu konuya ilişkin.16/6/2009 tarihli yasada ‘işsizlik sebebi ile işe başlatmama tazminatı ‘kapsayan ödemelerin vergiden istisna tutulduğu hakkında. Yapılan düzenleme ile ‘Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlerle ilgili olarak 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun3 21 inci maddesi uyarınca işverenlerce işçiye ödenen işe başlatmama tazminatları, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.Ayrıca söz konusu tazminatı tevkifat olarak stopaja tabi tutan mükellefler,ilgili vergi dairelerine müracaat ederek ve herhangi bir dava açmamak kaydı ile iade alabilirler.

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASINA TEŞVİK İNDİMİDE EKLENECEK

Söz konusu yayınlanan son mevzuata göre,halen asgari geçim indirimi alan ücretlilerde Ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınacak  Bu hüküm 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.           

Söz konusu düzenleme gelir vergisi stopajı teşviki öngörülen yerlerde uygulanmak üzere yapıldı. Bu tür işyerlerinde bulunan ücretlilerin ücret gelirleri üzerinden hesaplanan Gelir vergisinden önce ilgili mevzuat gereği usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanan Asgari Geçim İndirimi mahsup işlemi yapılacak  bu mahsuptan kalan tutar ilgili kanunlarda öngörülen teşvik amaçlı indirimler için değerlendirilecek ve uygulanacak.

 

BAZI SORULARA CEVAPLAR

Okurlarımın  bazı soruları var. Bunlara cevap vereyim. Sorularda biri, 581 sayılı Varlık Barışı adı verilen Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması hakkında kanun ile ilgili Okurum kanunun kimleri kapsadığı hakkında. Kanunun kapsamı gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamaktır. Dolayısı ile kanun öncelikle Gerçek kişi veya tüzel kişi olan şirket ve benzeri kurumları kapsıyor.

 

Diğer soru; Hayır amaçlı konser ve oyunların gelirlerinin vergiden muaf olması hakkında;  Söz konusu yardım amaçlı konser veya oyunların vergiden muafiyeti ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak Gelir Vergisi Kanununda bu konuya ilişkin Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.Maddesi mevcuttur.

 

 

 




CRA 15.Ağustos.2009 Cumartesi - 05:21:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat