Gayrimenkul satışlarında elde edilen kazançların durumu

Hali hazırda yürürlükte bulunan yasalara göre gerçek kişilerin bir bedel karşılığı aldıkları gayrimenkullerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satmaları halinde elde ettikleri kazançlar ‘değe
Devamlılık arz eden alım satımlarda elde edilen kazançlar ‘ticari kazanç’ kapsamında değerlendiriliyor.

Bu kapsamda olan kazançlar;
A- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocaklar, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzleri ve teferruatı
B- Voli mahalleri, dalyanlar
C- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar
D- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları


01.01.2007 tarihinden önce alınmış olan gayrimenkullerin elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar için 4 yıllık süre geçerlidir. Bu tarihten sonra elde edilmesi halinde değer artış kazancına tabi olması 5 yıllık süre geçerli olacaktır.

Gayrimenkul satışın elde edilen kazancın ‘ticari kazanç mı’ ‘değer artış kazancı’mı olduğu nasıl anlaşılacak?
Esasında alım satım işinin devamlı yapılması halinde elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Ticari bir ortamda yapılan alım satımlar bir tane dahi gerçekleşse Ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Ticari ortam olmadan birden fazla alım satım yapılması halinde Burada kıstas (Her yıl bir satış veya bir yılda birden fazla satış) şeklinde yapılmış ise satışın hangi amaçla yapıldığının belirlenmesi gerekiyor.

Eğer şahsi ihtiyaç veya servetin korunması amacıyla yapılan satışlar ‘değer artış kazancı’ olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kazançların bir ticari işletme tarafından elde edilmesi durumunda da elde edilen kazanç ticari kazanç olarak vergilendiriliyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancı varsa aşağıdaki giderler indirilerek hesaplanır.

1- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli
2- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler
3- Ödenen vergi ve harçlar


Ayrıca elden çıkarılan gayrimenkulün iktisap değerini bulmak için 01.01.2006 yılından sonra alınanlar için ‘üretici fiyat endeksi ortalaması’nın % 10’dan fazlası için ‘endeksleme’ ile tespit edilmelidir. Gerçeğe en uygun değer bulmak açısından önemlidir.

Alım ve satımda elde edilen kazancın ne kadar kısmı vergiye tabi değil;
2013 yılı için elde edilen kazancın değer artışı kazancın 9.400 TL’yi aşmaması halinde vergi verilmeyecek. Aştığı takdirde Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecek ve doğan vergi 2 taksitte ödenecek.

2013 yılı Gelirleri için vergi oranları;
10.700 TL’ye kadar, % 15
26.000 TL’nin 10.700 TL’si için 1.605 TL, fazlası % 20
60.000 TL’nin 26.000 TL’si için 4.665 TL, fazlası % 27
60.000 TL’den fazlasının 60.000 TL’si için 13.845 TL, fazlası % 35’dir.

GAYRİMENKUL ALIMI YAPACAK OLANLARA TAVSİYEM:
Gayrimenkul alımı yapılırken ileride satılabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak gerçek değeri üzerinden tapu’da beyan etmeleridir.
Bunu eksik beyan etmenin sakıncası, hem eksik beyan edildiği tespitinde Harçlar Vergisi açısından cezalı duruma düşmemek hem de satış yapılırken alınan bedel ile satılan bedel arasında doğacak kazancın vergilendirme açısından zarar görmemek.
Ben derim ki, ne kadar ödeme yaptı iseniz, tapuda o kadar beyan edin!..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın