TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09

Fazla Ödenen Vergiler Geri Alınabilir

2008 yılı Motorlu Taşıt Vergisi tutarı Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği tarafından 2008 yılı belirlenen KASKO SİGORTASI değerinin % 5 ini aşmaması halinde, aynı yaş grubunda taşıtlara ait vergi tutarı, bir alt kademedeki taşıtlara ait vergi tutarı esas alınarak ödenecektir. 5035 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında kanunun ilgili maddelerinde yapılan değişiklikle 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 5. Maddesindeki (1) Sayılı tarifede bulunan otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için Türkiye Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yıl Ocak ayında açıklanan KASKO DEĞERİ nin %6 sını aşması halinde aynı yaş grubunda bulunan araçların vergi tutarları bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulamaya ayrıca uygulanacak oranı % 4 e kadar indirmeye Bakanlar kurulu yetkilidir. Hükmü yer almaktadır. Mükelleflerin müracaat etmeleri halinde uygulama yapılacaktır.

TAŞITLARIN ESAS ALINACAK KASKO DEĞERİ
belirlenirken 14/12/2004 tarihinde 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yayınlanan kararda Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 5. Maddesinde (1) Sayılı tarifede bulunan otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için Türkiye Sigorta ve reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında açıklanan ve söz konusu araçların marka, model, cinsi, tipi ve yaşı motor gücü dikkate alınarak belirlenen kasko değerlerinin yer aldığı MOTORLU KARA TAŞITLARI KASKO DEĞERİ listesi esas alınacaktır. Taşıtın Kasko sigortası poliçesinde belirlenen sigorta değerine göre uygulama yapılmayacaktır. Uygulamanın yapılması için taşıtın Kasko Sigortası poliçesi şartı yoktur. Mükellefler öncelikle yukarıda belirlenen kriterlere uyan taşıtları için ‘Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nden % 5 oranında hesaplayacakları vergi tutarını ilgili yılı için açıklanan vergi tarifesi ile karşılaştırmaları gerekmektedir. Kasko değere %5 oranında hesaplanan vergi tarifedeki değerden düşük ise ilgili vergi dairesine müracaat etmesinde yarar var. Söz konusu taşıt sahibi mükellefler 2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yılları için de müracaatta bulunabilirler. Mükelleflerin taşıtlarına ait yukarıda belirlenen yıllara ilişkin Motorlu Taşıt Vergileri taşıtların o yıla ait kasko değerinin(Motorlu Kara Taşıtlara Kasko Değeri listesinden) % 5 oranında hesaplanan kısmı aşıyorsa müracaat etmeleri halinde fazla ödedikleri vergileri geri alabilirler veya vergi ödemelerine mahsup edebilirler. Mükellefler geçmiş dönem alacakları için DÜZELTME DİLEKÇE si vererek müracaat edebileceklerdir. Mükelleflerin müracaatları için zaman aşımı süresi 5 yıldır. Zaten ilgili kanun çıkması ve uygulamaya geçilmesi 2004 yılından itibarendir. Mükellefler müracaatlarını DİLEKÇE ile yapacaklardır.

Dilekçe ekinde ‘'...... Yılı MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARINA ESAS OLAN KASKO SİGORTASI DEĞERİ BİLDİRİM FORMU ‘' düzenlenerek verilecektir. Mükellefler müracaat etmeleri halinde yetkili sigorta acentelerinden söz konusu formu temin edebileceklerdir. Müracaatlar ilgili Vergi Dairesine yapılacaktır. Müracaatları alan Vergi Dairesi yetkili sigorta acentesinde alınan ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formunu ‘ ile ilgili yılın ‘Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi ‘ ile karşılaştırıp bilgilerin doğruluğunu test edecekler. Sonuç aynı ise müracaat eden mükellef söz konusu uygulamadan yararlanacaktır.

 


asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/20-26.Ocak.2008/Sayı:56/Sayfa:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın