Bağış ve yardımların vergisel durumu
İhtiyaç sahiplerine halk arasında bazen imece usulü bazen kişisel yardımlarla destek sağlanır. Bu uygulama ülke genelinde olunca belirli konularda belli kurallar çerçevesinde düzenlenmiş yardım kuruluşları kurulmuştur. Bunlara yapılacak destekleri teşvik etmek amacı ile vergisel düzenlemeler yapılmıştır.
Bağış ve Yardımların gelirlerden indirilebilmesi için; yapılan bağış ve yardımlar hiçbir karşılık beklemeden ve ilgili kurumlara makbuz karşılığı yapılması esastır. Gelir Vergisi kanunu 84/4 maddesinde ve 5520 sayılı kanunun 10/c maddelerinde bağış ve yardımlarla ilgili kararlar mevcuttur. Mükellefler yıllık kazançlarını beyan ettikleri beyannamelerinde matrahın %5 oranında indirimler sırası ile indirebilirler.
Tamamı kazançtan indirilebilen Bağış ve Yardımlar; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 10/ç maddesine göre ‘Genel ve Özel Bütçeli Kamu idarelerine, İl Özel İdarelerine, Belediyelere, Köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak şartı ile öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, bakım ve rehabilitasyon merkezleri, bakımevi inşası için yapılan harcamaların tamamının varsa kurum kazancından indirilebilmesi mümkündür. İndirimin yapılabilmesi Beyanname üzerinden olacaktır. Bu işlem sırası ile, önce ilgi tarihte tutar Kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlara alınacak ve daha sonra kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden indirimler bölümünde gösterilerek indirilebilecektir.
Ayrıca ‘Bakanlar Kurulu kararı ile yardım kararı alınan ve doğal afetler dolayısı ile Başkanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan bağışların tamamı aynı şekilden Vergi beyannamesinden indirim konusu yapılabilir.
Fakirlere yardım amacı ile bankacılık faaliyeti olan vakıf ve derneklere yapıaln gıda, temizlik, ve yakacak giderlerin tamamı doğrudan gider yazılabilir. Ayrıca beyannamede indirime gerek yoktur.
Doğal afetler ile ilgili yapılacak yardımlar; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 10. Maddesi ve 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 89. Maddenin 1. Fıkrası 10. Bendine göre, Bakanlar Kurulu Kararınca alınan doğal afetler dolayısı ile Başkanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan yardımların tamamı Vergi matrahından beyannamede gösterilerek indirikebilecektir. Sanat ve Kültür faaliyetlerinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan yardımlarda aynı kategoride indirilebilir.
Sponsorluk harcamalarında bağış ve yardımlar; Gençli ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Türkiye Futbol Fedarasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca tespit edilmiş Amatör spor dallarına yapılan sponsorlu harcamaların Tamamı ile Profesyonel Spor dalları için yapılan sponsorluk harcamalarının %50 si Gelir ve Kurumlar Vergisi matrah üzerinden beyannamede gösterilerek indirim konusu yapılabilir.
Okul Aile Birliklerine yapılan bağış ve yardımlar için herhangi bir indirim söz konusu değildir.
Personele yapılan yardımlar; Firmalar bazen personeline dışarıdan hazırlattıklar gıda ve benzeri yardımlar yapmaktadırlar. 193 Sayılı Gelir Vergisinde Ücretler hakkında hüküm vardır ve tanımı yapılmıştır. Buna göre personele yapılacak her türlü yardımlar ücrete ilave edilerek değerlendirilecektir. Yapılan yardım brüt olarak ücrete eklenerek gider yazılarak vergilendirilecektir.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.