Kitapçılara KDV şoku: Kaş yapayım derken göz çıkarıldı

Durduk yerde KDV Kanunu’nda yapılan bir istisna düzenlemesi kitapçıları şoka soktu, kitap piyasasını karıştırdı. Çünkü, yapılan düzenleme tam olarak da “kaş yapayım derken göz çıkarmak” şeklinde. İstisna 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe giriyor, fakat istisnanın nasıl uygulanacağı belli değil.
Kitapçılara KDV şoku: Kaş yapayım derken göz çıkarıldı
Yapılan düzenleme ne?

KDV Kanunu’nun 13. maddesine 7161 sayılı Kanunla eklenen (n) bendi ile, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edildi.

Bu istisna düzenlemesi, 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.

Bu istisna, tam istisna kapsamında olduğundan, bu kitap ve süreli yayınların teslimini yapan yayıncılar, bu kitap ve süreli yayınlar için yüklenip indiremedikleri KDV’nin iadesini talep edebilecek.

KDV istisnası kapsamına ne giriyor? Ne girmiyor?

KDV istisnası kapsamına;

- Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayın teslimleri giriyor. 

- Yayıncılık sertifikası olmayan yayıncılar, perakende kitapçılar ve dağıtımcı şirketlerin kitap ve süreli yayın teslimleri ise istisnanın dışında kalıyor, yani KDV’ye tabi. 

Yayıncılık sertifikası olmayan yayıncılar, perakende kitapçılar ve dağıtımcı şirketler, sertifikalı yayıncılardan kitap ve süreli yayınları KDV’siz alacak, ancak kendileri KDV’li olarak satacak.

İstisnanın sektöre ve okuyucuya faydası ne olacak? 

Getirilen istisna, sınırlı ve tek aşamalı. Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayın teslimleri ile sınırlı.
Yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar doğrudan tüketiciye perakende kitap ve süreli yayın satışı yapmıyorsa, istisnanın tüketiciler açısından faydası kocaman bir sıfır.

Çünkü, tüketiciler kitap veya süreli yayın alırken yine KDV ödeyecekler, onlar açısından değişen bir şey yok.

Yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar doğrudan tüketiciye perakende kitap ve süreli yayın satışı yapıyorsa, tüketicilerin kitap ve süreli yayın alımları 100 TL.yi geçiyorsa KDV’den istisna, 100 TL.yi aşmıyorsa KDV’ye tabi. Şimdi nerden çıktı bu 100 TL. diyeceksiniz? 100 TL., KDV Kanununun 13. Maddesinin 2. Fıkrasına göre 2004/8127 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 3065 sayılı Kanunun 13. maddesinde sayılan istisnaların uygulanması için belirlenen KDV hariç alt limittir.

Cumhurbaşkanı, bu 100 TL.lik alt sınırı, sıfıra kadar indirebiliyor.
Peki, soruyoruz, yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar bu 100 TL.lik alt limiti tüketicilere nasıl izah edecekler, tüketiciler KDV istisnası için her defasında 100 TL'lik bir harcama mı yapacak? 

İstisna düzenlemesi neden yapıldı? Amacı ne? 

İstisna, 7161 sayılı Kanunun yasalaşma sürecinde Genel Kurul aşamasında ilave edildi. Ama kimlerin isteği üzerine ve ne amaçla eklendiğini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı dahil bilen yok. Eğer amaç kitap okumayı teşvik ise, istisna düzenlemesi buna imkan vermiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın haberi olsa, eminim bu istisna düzenlemesi bu şekilde çıkmazdı. Bu gibi durumlarda, neden danışılmaz ve yardım istenilmez anlaşılır gibi değil.  

İstisna düzenlemesinin tek olumlu sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılara, kitap ve süreli yayın teslimleri nedeniyle yüklenip indiremedikleri KDV’yi, hemen iade olarak alma imkanı verilmesidir. Bunlar bu değişiklikten önce de, KDV Kanununun 29/2. Maddesine göre indirimli oran kapsamında KDV iadesi alıyorlardı, ancak bir farkla, izleyen yılda.

İstisna uygulaması 1 Şubat’ta (Yarın) başlıyor, ancak nasıl işlem yapılacak belli değil!

Şu an kitapçılar ne yapacakları konusunda belirsizlik ve tereddüt içerisindeler. Örneğin, daha önce yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılardan KDV ödeyerek satın aldıkları ve halen stokta bulunan kitapları ne yapacaklar, geri iade edip KDV’siz mi alacaklar, KDV’li mi satacaklar. İstisna uygulamasında 100 TL.lik alt sınır ne olacak? 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin çok ivedi olarak bir araya gelip, istisna düzenlemesinin usul ve esaslarını belirlemeleri ve bir Genel Tebliğ ile kamuoyuna duyurmaları uygun olacaktır.

Sonuç olarak;

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimlerine getirilen KDV istisnası, KDV iadesini cari yıla çekme dışında, pek düşünülerek ve hesap edilerek getirilmiş bir düzenleme gibi gözükmemektedir. Bu gibi düzenlemelerin ortak bir konsensüsle ve ilgili tarafların haberdar edilerek ve görüşleri alınarak yasalaştırılması daha uygun olacağı değerlendirilmektedir. 

Ayrıca, istisna uygulamasının usul ve esaslarının düzenleneceği Tebliğin de bir an önce çıkarılması uygun olacaktır. 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı