Van YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk tarafından üniversite yerleşkesinde oluşturulan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde yaklaşık 120 tür bitki yetiştiriliyor. Van YYÜ yerleşkesinde yer alan yaklaşık 5 dönümlük arazi üzerinde ekinezya ve lavanta başta olmak üzere; melisa, kekik, adaçayı gibi 120 tür bitki yetiştiren Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bölge ekolojisine uyum gösteren, adaptasyon kabiliyeti yüksek ve çiftçilere ekonomik getirisi olacak çok yıllık alternatif bitkileri bölge tarımına kazandırdı.
İHA muhabirine konuşan Prof. Dr. Murat Tunçtürk, üniversite yerleşkesinde oluşturdukları bahçede 3 yıllık bir çalışma sonucunda Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilen bitkilerin Van'da da yetiştirilebileceğini ortaya koydu. Yetiştirilen ürünlerde iyi bir verim elde ettiklerini ifade eden Tunçtürk, “Özellikle bu bölgede ilk hedefimiz kekik bitkisi, ada çayı, ekinezya ve lavanta bitkilerinin yetişip yetişmeyeceği veya yetişiyorsa batı bölgelerinde özellikle Akdeniz ve Ege'de yetiştirilen ürünlere kıyasla, verimlerinde bir fark olup olmadığını ortaya koymaktı. Bu kapsamda yaptığımız 3 yıllık bir çalışma sonucunda bu bitkilerin, bu bölgede rahatlıkla yetişebildiğini, o bölgelere nazaran yaklaşık olarak aynı oranlarda ürün ve verim aldığımızı belirledik” dedi.
“DOĞAL ZENGİNLİKLERİMİZ KORUNUYOR”
Doğada aşırı şekilde toplanarak kullanılan bitkileri, kültüre alarak koruma altına almayı hedeflediklerini dile getiren Tunçtürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Doğadan aşırı şekilde toplanan ve otlu peynirde de kullanılan doğal bitkilerimizin, doğal zenginliklerimizin yok olmasını engellemek için bunların kültüre alınma çalışmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Gördüğünüz üzere bizim burada yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda bir lavanta bahçesi oluşturduk. Halkımızı bahçemize bekliyoruz. Özellikle Van Gölü sahilinde neden böyle bahçeler olmasın ve neden halkımız bu tarz bahçelere gelmesin? Burası için farklı bir turist çekme öncülüğü neden yapmasın diye düşünüyoruz.”
“120'YE YAKIN BİTKİ TÜRÜ YETİŞTİRİLİYOR”
Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde yaklaşık 120'ye yakın tür olduğunu ve ileriki yıllarda bu sayıyı daha da artıracaklarına işaret eden Tunçtürk, “Bahçemiz 5 dönümlük bir araziden oluşuyor. Türkiye'nin farklı illerinden getirdiğimiz türler ve bizim doğadan topladığımız türler dahil şu anda ilkbahar ve sonbaharda dikeceğimiz geofitlerle birlikte yaklaşık 110-120 türe yakın bir sayımız var. Ancak ileriki zamanlarda daha da arttırmayı düşünüyoruz. Tabi bu yıl diktiğimiz bazı türlerden bölgeye adapta olamayan türlerimiz oldu. 10-15 tane türü gelecek yıl tekrar yenilmeyeceğiz” diye konuştu.
Van YYÜ Kedi Evi gibi, Van Gölü sahilinde oluşturdukları Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nin de ziyaretçi akınına uğramasını arzu ettiklerini sözlerine ekleyen Tunçtürk, farklı bitkilerin yer aldığı bahçelerinin ziyaret edilmesini istedi.
12:38 Hitit Üniversitesi dünyanın ’en’leri arasında
12:38 Bucaspor 1928’in konuğu Van Spor FK
12:36 Efeler jandarmasından ’sıcak nokta’ uygulaması
12:36 Dedesinin çalışır halde bıraktığı traktörle göle devrilen çocuk hayatını kaybetti
12:36 Samsun’da 10 bin adet kaçak makaron ele geçirildi
12:35 Yanan restorana unuttuğu cep telefonunu almak için geri girince hayatını kaybetti
12:35 Kırklareli’nde uyuşturucu operasyonuna 9 gözaltı
12:35 Acil tıpta küresel adalet: "Herkes için eşit sağlık hizmeti"
12:35 Sakarya Büyükşehir basket takımı İstanbul ekibini ağırlıyor
12:31 Aksa Doğalgaz, doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı
12:31 Turgutlu AAT’deki sorun gideriliyor
12:31 Güvenli doğal gaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 7 adım
12:26 ASKİ’den su sayaçlarının donma riskine karşı uyarı
12:26 Coğrafi işaretli Çaycuma manda yoğurdu markalaşıyor
12:26 Turgutlu Belediyesi bu kış da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek
12:26 Muğla’da kadına yönelik şiddete karşı mücadele çalıştayı düzenlendi
Van Gölü kıyısında renk cümbüşü
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde oluşturulan 'Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde rengarenk görünümleriyle çiçek açan bitkiler, Van Gölü kıyısını renk cümbüşüne bürüdü.