İSTANBUL/İHA- Marmara Denizindeki mercanları toplu ölümlerden kurtarmak için Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen mercan nakli operasyonunun detayları gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. İstanbul Su Bilimleri Fakültesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneğinin işbirliğiyle gerçekleştirilen ve İstanbul Valiliğinin desteklediği proje kapsamında 200 mercan, Yassıada ve Sivriada çevresinden alınarak, Neandros Adasının derinliklerine dikilmeye başlandı.
Marmara Denizi’nde canlı yaşamının önemli halkalarından olan mercanlar, çevresel faktörler nedeniyle yok olmaya başladı. Yassıada ve Sivriada’nın 20-30 metre derinliğinde, kirlilikten etkilenen kırmızı ve siyah mercanlar, Neandros Adası’na özel yöntemlerle taşınıyor. Detayları açıklanan operasyonla, uzman dalgıçlar tarafından deniz dibinden alınan mercanlar Neandros Adası’nın derinliklerine götürülerek popülasyona uygun olan bölgelerde diğer mercan türlerine bağlanarak dikildi. Ekosistemin devam etmesine katkı sağlayacak olan mercanlar, deniz canlılarının yumurtlama ve yaşam alanı olmayı sürdürecek.
"PRENS ADALARI BÖLGESİNDE ÇOK GÜZEL MERCAN TOPLULUKLARI YAŞIYOR"
Proje çalışanlarından İstanbul Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nur Eda Topçu, “Marmara Denizi Prens Adaları bölgesinde çok güzel mercan toplulukları yaşıyor. Birçoğu Akdeniz’e özgü türler bazıları ise dünyada sadece prens adaları çevresinde bu derinliklerde bulunuyor. Karasal etmenler büyük ölçüde denize karıştı ve denize çökerek doğrudan mercan topluluklarının olduğu bölgeye oturdu bundan dolayı mercanların ölmelerine sebep oldu” dedi.
Mercanların taşındıktan sonra da koruma altına alınması gerektiğini belirten Topçu, “Benim proje danışmanlığımda ve sivil toplum kuruluşlarıyla da yürütülen bir çalışma bu. Sivriada’dan kurtarabildiğimiz ölçüde ve sayıda mercanı alarak canlı muhafaza edip daha korunaklı olan bölgeye taşıyacağız. Onların daha uyumlu olacağı bölgeleri daha önceden tespit ettik ama az miktardaydılar, şimdi ise oradaki popülasyonu çoğaltacağız. Böylece Sivriada’daki mercanları bir miktar koruyacağız ve genetik çeşitliliğini de oraya taşıyacağız. Mercanları nakledilen bölgede de balıkçılık ağlarından bir ölüm bekliyor olabilir. Arzumuz ve dileğimiz inşallah bu bölgenin koruma altına alınması” şeklinde konuştu.
11:38 PX Kongresi’nde KFSHRC Medine’nin sanal kliniklerine ödül
11:38 Tuz ruhu kolilerinden 4 milyon liralık kaçak makaron çıktı
11:38 Demir bariyerlere çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı
11:38 Alanya Üniversitesi’nden başkan Özçelik’e destek plaketi
11:36 Akdeniz Üniversitesi dünyadaki üniversiteler arasında 169’uncu sırada
11:35 Orlando Magic son saniyelerde kazandı, Lakers’ın serisi bitti
11:35 Küçük Muhammed Talha’ya çarpan sürücü ehliyetsiz çocuk çıktı
11:35 Antalya OSB yönetimi Sırbistan’a ticaret heyeti programı düzenledi
11:31 Aksu’da altyapı ve üstyapı yenileniyor
11:31 Patnos’ta öğrenci taşıma araçlarında güvenlik denetimi yapıldı
11:30 5 soruda yetkisiz çakar ve ruhsatsız silahlara yönelik düzenlemenin merak edilenleri
11:30 Gebze’de öğretmenler voleybol turnuvasında buluştu
11:30 Antalyalı Fatmanur öğretmen Türkiye-Ermenistan sınırındaki köyde eğitim veriyor
11:30 İstanbul Photo Awards'ın ödüllü "Genç Fotoğrafçı"sı Al-Doumy: Dünyanın her yerinden çok etkileyici işler
11:30 Türkiye-Finlandiya arasındaki savunma sanayi işbirliğinin artması bekleniyor
11:28 DeFacto, atık malzemelerden üretilen eserleriyle COP29'da yer aldı
Marmara'daki mercanlar böyle kurtarıldı
Marmara Denizinde çevresel faktörler nedeniyle tehlike altında olan mercanlar, Türkiye’de ilk kez uygulanan operasyonla kurtarılarak hayata döndürüldü.