SİNOP/İHA - Sinop’ta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında yürütülen “Topraksız Çilek Yetiştiriciliği Projesi”nde yüzde 100 başarı sağlandı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ahmet Tam, Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı ve Proje Sorumlusu Necat Demirbaş ve Örnek Çiftçi Ümit Çekirdek’in serasında topraksız çilek projesi tanıtıldı. Sinop’ta ekonomik anlamda çilek üretimi olmayıp ilk defa 2016 yılında Topraksız Çilek Yetiştiriciliği Projesi yapıldı. Bu proje kapsamında Sinop Mertoğlu köyünde Ümit Çekirdek için 100 metrekarelik sera topraksız çilek üretimi yaptırıldı.
Örnek çiftçi Ümit Çekirdek yaptığı açıklamada, “Bu çileklere çok talep var. Ben bu ürünü yetiştirmekten çok mutluyum. İlk önce internetten gördüm. Daha sonra bu kafama yattı. Sonra bunu yapabilir miyiz yapamaz mıyız diye düşünürken sağ olsunlar aklımdaki düşüncelerimi Nejat abiye aktardım. Biz bunu yapabilir miyiz dediğimde Ümit bir bakalım ne yapabiliriz, ne görebilir sonra zaman içerisinde demirlerini temin ettik. Toprağını, demirlerini, oluğunu yaptık. Bunun Sinop tarımına bir alternatif olacağını düşünüyoruz. Getirisi güzel, bakımı iyi, işçiliği sıfır noktada diyebiliriz. Bu bizim için başarıydı. Bu çilek yetiştirme işini eşimle beraber yapıyoruz. Bu işin dalından birisi de odur. Benim olmadığım zaman eşim ilgileniyor. Eksikler olduğu zaman bana o hatırlatıyor” dedi.
"VERİM YÜKSEK"
Örnek çiftçi Ümit Çekirdek’e destek veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Mühendisi Necat Demirbaş ise yaptığı açıklamada, “Halk arasında yediveren çeşididir, esas ismi albiondur. İlk hasadımızı 2 hafta önce gerçekleştirdik. Şu ana kadar hiçbir ilaç kullanma gereği duymadık. Tamamen biyolojik ve mekanik yönden mücadele yapıyoruz. Bundan sonra da kullanması düşünmüyoruz. Amacımız bunu yaygınlaştırmak. Bunun örnek olmasını istiyoruz. Proje amacına ulaşmış vaziyettedir. Burada 2 şekilde yaptık. Raf sistemi topraksız tarım, diğer tarafta topraklı yerde aynı fideleri aynı zamanda diktik. Verim farkı gözle görülür bir şekilde ortadadır. 240 metrekarelik seranın altına 2 bin fide dikebilirken, topraksız tarımda 6 bin fide dikebiliyoruz. Topraklıyla 6-8 ton ürün alırken, topraksız tarımda 25-30 ton bir ürün alabiliyoruz” diye konuştu.
Toplam bütçesi yaklaşık 7 bin 500 TL’ye mal olan bu proje ile Sinop’ta ekonomik anlamda çilek yetiştiriciliği için ilk adım atılarak çiftçilere yeni bir gelir kapısı sağlandı. Klasik çilek yetiştiriciliğinde dekara yaklaşık 8-10 ton ürün alınırken, bu projeye verim yaklaşık 20-25 ton civarı olması bekleniyor.
18:03 Progress MS-35 kargo aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi
17:28 MS NOW'a Beyaz Saray'a giriş engeli: Trump CNN, Politico ve ağı yasaklayacağını açıklamıştı
16:45 İstanbullular dikkat: Yarın iki ilçede bazı yollar trafiğe kapatılacak
16:05 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı
15:45 Şehit ve gazi yakınları atama töreninde konuşan Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini bir devlet projesi olarak yürütüyoruz
15:12 Trabzonspor-Galatasaray maçının VAR hakemi açıklandı: İspanyol hakem görevlendirildi
14:47 İzmir'de galericilik adı altında tefecilik yapmışlar. Çok sayıda mağdur var
14:45 Konya'da Narko Mercek operasyonu! Kilolarca uyuşturucu madde ele geçirildi: 26 gözaltı
14:41 Gemini üç şirketi hackledi
14:34 Gorillaz üyesi Damon Albarn'dan konserde Filistin bayrağı: 'Asla tarafsız olmayın'
14:30 Türkiye'de geçen ay 66 'meteorolojik afet' yaşandı
14:17 Küçükçekmece'de yıkım sırasında bina çöktü: 2 yaralı
13:10 Ünlülere uyuşturucu ve fuhuş soruşturması: 2 isim tutuklandı
12:49 Yargıtay'dan emsal 'nafaka' kararı: Gelir düzeyi eşitse nafaka yok
12:02 Kaliforniya Valisi imzaladı: Yapay zekaya 'acil kapatma tuşu' kararnamesi
10:33 Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı
Bu çilekler topraksız yetişiyor
Sinop’ta ’topraksız tarım’ yapılarak çilek yetiştiriliyor.