’2018 Troya Yılı’ etkinlikleri kapsamında 28-29 Nisan tarihileri arasında, ’Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından gelişmiş sonar ve sismik cihazlarına sahip Piri Reis Araştırma Gemisiyle batık gemilerin tespiti yapılıyor. Çalışmalar, Tarihi Gelibolu Yarımadası-Ayvacık ile Gökçeada ve Bozcaada kıyılarında sürüyor. Bu zamana kadar, 15 tane 1. Dünya Savaşına ait batık gemi bulunup kayda geçirilirken, 5 tane Osmanlı Dönemine ve 13 tanede Antik Döneme ait gemilerin tespiti yapılarak, kayda geçirildi.
"CİHAZLA İNEREK TESPİTİNİ YAPIP HARİTALIYORUZ"
EBAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. A. Harun Özdaş, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Enstitüsü olarak Piri Reis Araştırma Gemisiyle, Çanakkale yöresinde araştırmalarına devam ettiklerini ifade etti. Özdaş, "Burada batmış olan gemilere ilişkin izleri arıyoruz. Aynı zamanda da sismik cihazlarla deniz tabanındaki bir takım jeomorfolojik ve faylanmalara ilişkin verileri toplamaktayız. Çanakkale bölgesinin batık envanterleri tamamlanması hedefleniyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştık. Bu sene de çalışmalarda elde edeceğimiz verilerle belli bir bölgenin ayrıntılı haritasını bitirmeyi planlamaktayız. Bu çalışmaları Gökçeada, Bozcaada, Çanakkale Boğazı ve Tarihi Gelibolu Yarımadasını içine alan bir coğrafyada belirlediğimiz alanların sonar haritalarının çıkarılması şeklinde yürütmekteyiz. Bulduğumuz her anomaliyi tespit ediyoruz. Bunların üzerinde dalışlar gerçekleştiriyoruz. 0-60 ya da 40 metre dalınabilen derinliklerin yanı sıra bu derinliklerin altında olursa cihazla inerek tespitini yapıp haritalıyoruz" dedi.
Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ise, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 2018 Troya Yılı çalışmaları kapsamında Çanakkale’nin tüm yönleriyle tanıtımının, kültürel mirasının ortaya çıkartılması ve tüm dünyaya tanıtılması noktasında çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Yılmaz, Çanakkale bölgesinin su altındaki eşsiz zenginliğinin de ortaya çıkarılacağını ifade ederek, "Tabi bu bir süreç. Bu süreç sonucunda ülkemizin en önemli bölgelerinden Çanakkale bölgesinin su altı kültürel mirasının, batıklarının, envanterinin çıkartılması neticesinde zaman içerisinde koruma, kullanma dengesini de gözeterek, dalış turizmine de ciddi bir katkı oluşacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
18:52 AA Genel Müdürü Karagöz: Küresel enerji piyasalarında güvenilir bilgiye erişim sağlama misyonuyla hareket ediyoruz
18:50 İletişim Başkanı Altun, "İzzet Keribar Fotoğraf Sergisi" ve "Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu Sempozyumu"na katıldı
18:50 Ortaca’ya 24 saatte rekor yağış
18:50 Amazon, yapay zeka şirketi Anthropic'e 4 milyar dolar daha yatırım yapacak
18:49 Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
18:48 Çanakkale Boğazı’nda bazı feribot seferleri iptal edildi
18:42 Yenidoğan Çetesi davası 5. gününde devam ediyor: Örgüt yöneticisi savunma yapıyor
18:41 Aybüke öğretmen dualarla anıldı
18:41 Tokat Millet Bahçesi’nde hızlı müdahaleye Başkan’dan teşekkür
18:39 Giresun’da kardeşler arasında silahlı kavga: 1 yaralı
18:39 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Yunan Bakan Stilyanidis ile bir araya geldi
18:35 Samsun’da fırtına uyarısı
18:27 Borsa günü yükselişle tamamladı
18:26 Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilerle bir araya geldi
18:24 Hollanda’da STK’lardan Hollanda devletine karşı “Gazze” davası
18:24 Uşak Valiliğinden soğuk hava ve kar yağışı uyarısı
Batık gemilere akademik çalışma
Çanakkale'de 2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale Valiliği himayelerinde düzenlenen Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı çerçevesinde Piri Reis Araştırma Gemisiyle, su altındaki batıklar araştırılıyor.