Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’da yaptığı konuşmada, ABD’nin Kudüs kararına tepki gösterdi. Erdoğan, “3 semavi dinin de kutsalı olan Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar uluslararası toplumun tüm itirazlarına rağmen bugün hayata geçiriliyor. Bu tablo karşısında kendimizi 2. Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde hissetmekten alıkoyamıyoruz. İnsan insanın kurdudur sözünü haklı çıkaran bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.
Türkiye’nin ’Dünya 5’ten büyüktür’ haykırışının gerisinde küresel güvenliğin sağlanması konusundaki bu haksızlıklara, adaletsizliklere çifte standartlara kayıtsızlıklara yönelik eleştirileri bulunduğunu belirten Erdoğan, “Biz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyeyle dünyayı yönetmesini asla kabullenmiyoruz. Birleşmiş Milletler’in 196 üyesi de dönerli bir şekilde daimi üye olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde görev almalıdır diyoruz. Eğer adaleti arıyorsak ve Birleşmiş Milletler adalet üzere tesis edilmişse bunun gereğini yapmalıyız. Susmak yerine ’bana ne’ demek yerine, dayatmaları kabullenmek yerine mücadeleyi tercih ediyoruz. Dünyanın çivisi çıktıysa o çiviyi yerine sokacak olan sert bir çekiç darbesi değildir. İşleri düzeltecek olan umuttur. Diyalogdur, zulme karşı ortak mücadele yürütmektir, paylaşmaktır” diye konuştu.
“AMERİKA, ORTA DOĞU BARIŞ SÜRECİNDE ARABULUCULUK ROLÜNÜ YİTİRMİŞTİR”
İsrail-Filistin geriliminin Orta Doğu bölgesini on yıllardır istikrarsızlığa sürükleyen en önemli sorunların başında geldiğinin altını çizen Erdoğan, “Biz 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip bir Filistin devletinin kurulmasının bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi için yegane yol olduğunu hep söyledik ve söylüyoruz. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma yönündeki kararını özellikle de uygulama noktasında çok çok talihsiz buluyoruz. Uluslararası hukuku çiğneyen Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bu kararı bir kez daha reddediyoruz. Son adımıyla Amerika, çözümün değil sorunun bir parçası olmayı tercih ederek Orta Doğu barış sürecinde arabuluculuk rolünü yitirmiştir, kaybetmiştir. Uluslararası toplum bir an önce üzerine düşeni yaparak İsrail’in artan saldırganlığını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini sona erdirmek için süratle harekete geçmelidir” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Dönem Başkanı olarak bu atılan adımın insanlığın barışına hizmet etmediğini söyleyen Erdoğan, tam aksine bu adımın bölgenin ve insanlığın birbirine düşmesi için bölgeyi karıştırmak için adeta bir fitil ateşlemesi olduğunu söyledi.
11:02 Meclis'te ekonomi paketi: Bedelli askerlik ücreti ve vergiler artıyor
10:51 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ildeki 20 taşınmazı satacak
10:49 Trump, İran’a Hürmüz Boğazı tehdidi hakkında konuştu: 'Çok iyi sonuçlanacak'
10:06 Türkiye genelinde yağışlı bir gün: 2 bölgede kar yağışı bekleniyor
09:58 Küresel sıcaklık rekor kırdı: Son 10 yıl tarihin en sıcak dönemi oldu
09:57 Altın fiyatları çakıldı: Ons altın yılın en düşük seviyesini test etti
00:56 MİT Başkanı Kalın İstanbul'da Hamas heyetiyle bir araya geldi
23:22 Erzurum'da 3.5 büyüklüğünde deprem
23:14 Bakan Fidan'ın telefon diplomasisi: Iraklı mevkidaşı Hüseyin ve Katar, Suudi Arabistan, Pakistanlı yetkililerle görüştü
23:10 Trump'ın 'İran'ı haritandan silme' açıklamasına Pezeşkiyan’dan yanıt
13:12 İstanbul Fatih'te 2 bina çöktü: Binalardan yaralılar çıkarılıyor
13:10 Küba’da bir hafta içinde ikinci kez ülke çapında elektrik kesintisi
11:55 Hürmüz Boğazı'na yönelik ortak açıklamaya katılan ülke sayısı 22'ye çıktı
11:24 İSKİ paylaştı: İstanbul'da barajların doluluk oranları nasıl?
11:22 Kayıt dışıyla mücadelede dijital hamle de geldi: Vergi incelemesinde e-izah dönemi başlıyor
11:20 Meteoroloji’den yeni rapor geldi: Soğuk ve yağmur 7 gün daha etkili olacak
Erdoğan'dan ABD'ye sert tepki !
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasına ilişkin, 'İnsan insanın kurdudur sözünü haklı çıkaran bir tablo ile karşı karşıyayız' dedi.
