Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkünde Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile yaptığı baş başa görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Ocak 2017’de Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, "Senenin tamamlanmasından önce Sayın Irak Başbakanı İbadi ülkemize ziyaret gerçekleştiriyor. Irak bizim için herhangi bir ülke değildir, tarih, kültür ve coğrafya gibi ortak değerlere sahip iki ülkeyiz. Iraklı kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. bu nedenledir ki Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin mutlak savunucusu. Irak’ın birliğine helal getirecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz Irak’ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz. Bu itibarla komşu ülkelerin, Irak Merkezi hükümetinin, İran’ın, Türkiye’nin yeni ve uluslararası toplumun neredeyse tamamının uyarılarına rağmen 25 Eylül tarihinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin gerçekleştirdiği gayrimeşru referandum asla tanınmamış ve kabul edilmemiştir. Sorunların dayatmayla, tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği bir kez daha görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat’tan Ankara’dan, Tahran’dan döndü. Irak hükümeti, İbadi’nin liderliğinde referandumu takip eden günlerde gösterdiği kararlı duruş ve federal otoritenin sağlanması için attığı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarla Irak hükümetiyle devletiyle beraberiz. Kerkük’ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnik yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada değişik etnik gruplara ait Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer etnik grupların barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuzdur, dileğimizdir" açıklamasında bulundu.
“MASUM İNSANLAR, BU REFERANDUMUN SORUMLUSU DEĞİLDİR”
"Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak, aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz" diyen Yıldırım, "Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. bunu yaparken şu konuya çok ama çok dikkat ettik, masum insanlar, bu referandumun sorumlusu değildir. Dolayısıyla burada yaşayan insanların bedel ödememesi için azami hassasiyeti gösteriyoruz. Bizim amacımız, bu referandum kararı alan idarecilerin aklı selime ve Irak’ın anayasa zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bir daha kendini ve Irak’ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irak’ın yanındayız" ifadelerini kullandı.
Özellikle DEAŞ’la mücadelede ortaya koyduğu başarı dolayısıyla İbadi’yi tebrik ettiğini belirten Yıldırım, "Kararlı adımlarından dolayı kutluyorum. Artık bundan sonra ortak hedefimiz Irak, Türkiye, Suriye topraklarında bölgemizde hiçbir terör örgütünün hayat bulmaması için daha fazla, müşterek birlikte çalışmaktır. Bundan sonra iki ülke olarak üzerinde özelikle yoğunlaşacağımız konuların başında, ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve terör münasebetiyle tahrip olan Musul, Kerkük başta olmak üzere Irak içerisindeki birçok bölgedeki imar faaliyetlerinde daha fazla destek olmaktır. Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısının da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Ayrıca, petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. Bundan böyle Irak’la Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısının da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Ayrıca, petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. Başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılması her iki ülkenin refahı sağlanması için daha yakın bir çalışma içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik müşterek Bakanlar toplantısının en kısa zamanda Türkiye’de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.
"BÖLGEMİZDEKİ GÜVEN VE İSTİKRARIN DAHA İLERİ DÜZEYE ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"
Irak Başbakanı İbadi ise, Türkiye ile ekonomi, ticari, petrol, su, kültür ve siyasi alanda işbirliğinin gelişmesini önemsediklerini anlatarak, uluslararası toplumun Irak’ın parçalanması yönündeki adımların bertaraf edilmesi konusundaki tutumlarının etkili olduğunu söyledi. Türkiye ve diğer ülkelerin desteği ile Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının hayata geçirilmiş olduğuna işaret eden İbadi, "Bizler, her iki ülkenin çıkarları temelinde bir ülkenin çıkarının öbür ülkenin çıkarının önüne geçmeyecek şekilde, iç işlerine müdahale edilmeksizin, bölgemizdeki güven ve istikrarın daha ileri düzeye ulaşması için çalışmalıyız" dedi.
Terörle mücadele konusuna değinen İbadi, "Iraklılar birlik, dirlik olarak kendilerini bölüp parçalamak isteyen teröre karşı, ki bu terör daha önce büyük yıkımlara sebep oldu, bunlara karşı durma kararı aldılar. Bu şekilde de devam ediyorlar" diye konuştu.
İki isim açıklamaları sonrası tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.
17:49 Russell Brand tecavüz ve cinsel saldırı suçlarından suçlu bulundu
17:39 Putin: Rus ve Belaruslu sporcuların oyunlardan menedilmesi insan hakları ilkelerine aykırı
17:22 Afyonkarahisar'da 5 kişinin cansız bedeni bulundu
17:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fon açıklaması: Hiç ummadığımız insanlar bu işin içine girmişler
16:59 Casusluk soruşturmasında ikinci dalga: İsrail'in 'Pandora'sı açıldı... 11 polis listede
16:54 MİT ve Emniyet'ten ortak operasyon: Daltonlar suç örgütü üyesi Türkiye'de
16:52 Pizzaya ananas koymayı reddeden İtalyan şef işten çıkarıldı
16:11 Fransa'da ülke çapında grev ve protesto: Macron hükümetine yönelik baskı artıyor
15:41 Türkiye’nin 2040 enerji vizyonu açıklandı: 500 milyar dolarlık yatırım, 108 bin yeni istihdam
15:37 Güney Amerika Paraguay'da kaos: Ülkenin en büyük bankası çöktü sokaklar karıştı
15:34 Fenerbahçe'den ilk fotoğraf geldi: Emre Belözoğlu takımla antremana çıktı
14:58 Ukrayna’da dev dolandırıcılık ağı ortaya çıkarıldı: Şebekeyi koruyan üst düzey yetkililer gözaltına alındı
14:41 Ünlü e-ticaret sitesinde veri ihlali: 9 bin 882 kişinin kişisel bilgilerine erişim sağlandı
14:37 Trafik tartışması kanlı bitti: Motosiklet sürücüsü servis sürücüsünü bıçakladı
14:23 Cristiano Ronaldo'dan emeklilik kararı: Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı
13:57 Türkiye'nin demir çelik devi konkordato ilan etti
Erdoğan’dan sonra Yıldırım’la görüştü
Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin gayrimeşru referandumuna işaret ederek, 'Irak’ın birliğine halel getirecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz Irak’ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz' dedi.